Deel dit artikel
-

Programma’s Publieke Omroep via p2p-software

De Nederlandse Publieke Omroep is een van de eerste omroeporganisaties ter wereld die een deel van haar tv-programma's gratis door internetters zal laten kopiëren. William Valkenburg, content manager van de Publieke Omroep, maakte vrijdagmiddag een samenwerking bekend met de peer-to-peer-software Tribler.

Tribler is gemaakt door Nederlandse wetenschappers van de TU Delft, UT Twente en de Vrije Universiteit in het kader van het project I-Share en moet gezien worden als een uitbreiding van het populaire Bittorrent, dat al goed is voor de helft van het dataverkeer op internet. De intentieverklaring tussen Tribler en de Publieke Omroep werd vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een workshop over peer-to-peer-televisie in Felix Meritis in Amsterdam.

"Dit is voor ons een manier om ervaring op te doen met peer-to-peer-software als nieuwe manier voor distributie van onze programma's," zei Valkenburg. Tribler biedt extra mogelijkheden, waar de Publieke Omroep in geinteresseerd is, vertelde Valkenburg. "Bijvoorbeeld op het gebied van sociale toepassingen. Dat mensen aanbevelingen krijgen om een bepaald programma ook te downloaden omdat die bij hun smaak blijkt te horen. Of dat gebruikers trefwoorden kunnen toevoegen al programma's."

"We werken al een tijdje samen met grote providers voor de live streams van de publieke omroep. Zij leveren de bandbreedte en wij 'peeren', waardoor geen onnodige transactiekosten over en weer worden gemaakt. Daarmee is het live-streamen van audio en video momenteel uiterst kosten-efficient.

Nog geen Creative Commons
Valkenburg kon nog niet zeggen welke tv- en radioprogramma's er via p2p aangeboden zullen worden. Dat wordt de komende tijd overlegd met de omroepen. "Nog niet alle omroepen zijn hiervan op de hoogte," aldus Valkenburg vrijdag. Het gaat alleen om programma's waarvan de internetrechten zijn afgekocht. "We willen sowieso een paar populaire programma's aanbieden, anders heeft zo'n test weinig waarde," aldus Valkenburg. De programma's lijken nog niet beschikbaar te komen onder een Creative Commons-licensie. "Dat is erg lastig." Het knippen en monteren van programma's en ze zelf op een website zetten zal dan ook nog niet zijn toegestaan.

"We willen zoveel mogelijk de rechten nu al afkopen," aldus Valkenburg. "Daar is het Instituut voor Beeld en Geluid ook druk mee bezig voor al het archiefmateriaal. Het zou geweldig zijn als op deze manier veel meer mensen archiefbeelden van de publieke omroep zouden kunnen bekijken. Het is immers materiaal waar de burger via de belasting al voor heeft betaald."

Live tv ook mogelijk met p2p
Binnenkort is het ook mogelijk om met Tribler live tv-beelden te streamen. Deze functionaliteit is volgens Pouwelse nog niet helemaal klaar. De Publieke Omroep ziet p2p daarbij wel als een kostenbesparing. "Wij willen ook een test gaan doen met live tv via peer-to-peer," zegt Valkenburg.

"De schaalbaarheid van p2p is oneindig. Dat zou bijvoorbeeld bij grote evenementen of rampen een uitkomst kunnen zijn. Daar willen we graag meer van weten. Er is momenteel op dat punt echter geen financiele drijfveer, vanwege de samenwerking die we al met ISP's hebben. ISP's leveren bandbreedte en we 'peeren', waardoor geen onnodige transactiekosten over en weer worden gemaakt."

Vorige maand was de Publieke Omroep veel geld kwijt aan het streamen van live beelden van de Olympische Spelen. Dat kwam niet alleen door Nederlandse kantoormedewerkers die het schaatsen wilden zien. Er was ook grote belangstelling vanuit Noorwegen, zo vertelde Valkenburg. "De Noorse publieke omroep vroeg geld voor het bekijken van video-streams en een krant tipte de NOS site als alternatief. Wij wilden dit tegengaan omdat het ons op nog hogere kosten dreef, maar dat mocht niet van de European Broadcasting Union om onze beelden binnen Europa beschikbaar mochten zijn, dus ook in Noorwegen," aldus Valkenburg.

"Rond grote evenementen hebben we met onze livestreams te maken met flitsmenigtes waardoor we de vraag soms niet aankunnen. Denk aan het komende WK Voetbal of de Tour de France." Peer-to-peer-technieken kunnen dan een oplossing zijn. Sinds vorig jaar kan daarmee ook naar rechtstreekse tv-beelden worden gekeken.

Chinese programma's als PPLive en Sopcast stellen Nederlandse internetters al een half jaar in staat zo nu en dan gratis naar Nederlandse en buitenlandse voetbalwedstrijden te kijken. Vorige week werd bekend dat de Eredivisie CV juridische stappen wil ondernemen tegen het verwijzen naar de directe streams in deze P2P-tv-programma's op Nederlandse websites als Tv4PC.info en Voetbalinbeeld.nl.

Films en radio
De Publieke Omroep heeft volgens Valkenburg meer dan 400.000 audio- en videobestanden die on demand op vraagbaar zouden zijn. Slechts 12 duizend worden ervan regelmatig opgevraagd. Een groot deel van het archief bestaat uit alle Radio 1-programma's van de afgelopen jaren. Een meerderheid van de multimediale bestanden op het web is nog in Real-formaat. De streams van de Publieke Omroep trekken meer dan 20 miljoen kliks per maand. Het meest bekeken zijn comedyprogramma's als Kopspijkers en de Lama's.

Ook Telefilms, speelfilms bedoeld voor televisie die deels door de Publieke Omroep zijn gefinancieerd, zullen later dit jaar volgens Valkenburg via internet te zien zijn, maar dan alleen als streams. De content manager sluit niet uit dat er gekeken wordt naar de mogelijkheid om adverteerders een deel van het financieren van het afkopen van internetrechten te laten sponsoren. "Maar dat houden we voorlopig 'low key'."

Een deel van de radioprogramma's van de Publieke Omroep is al een half jaar te downloaden als podcasts via de speciale site Radiocast.nl. Binnenkort komen nog meer radioprogramma's standaard kort na de uitzending in de ether beschikbaar in mp3-formaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond