Deel dit artikel
-

Censuur Nederlandse Google Earth beelden (Update)

Op nieuwe, vorige week toegevoegde, scherpere satellietbeelden in Google Earth en Google Maps zijn locaties als het Ministerie van Defensie, Paleis huis ten Bosch en het hoofdkantoor van de Nederlandse luchtmacht onzichtbaar gemaakt. Volgens een woordvoerder van Defensie zijn de gebouwen waarschijnlijk niet meer zichtbaar in verband met een verbod op publicatie van luchtfoto's van vitale objecten, waar defensie-objecten en gebouwen van het Koninklijk Huis onder vallen.

(Update) In een algemene verklaring laat Google woensdag weten dat in Nederland dataleveranciers verplicht zijn om sommige gevoelige foto's te versluieren, als de regering daar om vraagt. Het internetbedrijf verandert zelf geen foto's. Dat schrijft het ANP, dat deze verklaring optekende naar aanleiding van berichtgeving op Emerce vanochtend over de gecensureerde beelden. (Einde update).

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) is namens de regering verantwoordelijk voor de handhaving van het verbod op publicatie van foto's van gevoelige objecten, dat valt onder een Koninklijk Besluit uit 1959, vertelt woordvoerder Rogier van de Wetering van het Ministerie van Defensie aan Emerce. “In principe is luchtfotografie verboden, maar het is vrij eenvoudig om er een vergunning voor te krijgen. Voor publicatie moeten foto’s worden voorgelegd aan de MIVD, waarna een besluit volgt over vergunningverlening.” Bij foto’s van vitale objecten, zoals militaire gebouwen, kan de MIVD besluiten dat publicatie niet is toegestaan, aldus Van de Wetering.

Controle door de MIVD vindt zowel vooraf plaats, dus als foto’s bij de MIVD ter goedkeurig worden voorgelegd, als achteraf. Van de Wetering: “De MIVD bekijkt ook zelf of gepubliceerde luchtfoto’s, bijvoorbeeld op internet, wel zijn toegestaan.” Wanneer en hoe er concreet contact is geweest tussen Google of de fotograverende partij AeroData enerzijds en de MIVD anderzijds kon de Defensie woordvoerder niet zeggen. “Over concrete gevallen worden geen mededelingen gedaan.”

De opnamekwaliteit speelt een rol bij de afweging of een foto al dan niet mag worden gepubliceerd, zegt Van de Wetering. Dat kan volgens hem een verklaring zijn waarom bijvoorbeeld Paleis Noordeinde nog wel goed zichtbaar is en Paleis huis ten Bosch niet.

Google Benelux zegt geen reactie te kunnen geven op de onzichtbaar gemaakte beelden.

Op Emerce Minutes zijn enkele gecensureerde screenshots te zien.

Kamervragen
Afgelopen zomer stelden de Kamerleden Frans Weekers (VVD) en Aleid Wolfsen (PVDA) kamervragen over de veiligheidsrisico’s van Google Earth en Google Maps. Aanleiding daarvoor waren uitspraken van terreurdeskundige Dick Leurdijk in het Algemeen Dagblad. Leurdijk vond dat zou moeten worden onderzocht of de satellietbeelden terroristen in de kaart zouden spelen.

De vragen van Weekers en Wolfsen waren gericht aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. De ministers zeiden in oktober in een schriftelijk antwoord dat ze geen aanleiding zagen om een onderzoek te starten naar de veiligheidsrisico’s van de programma’s. “De beelden die getoond worden met deze programma’s zijn reeds via andere kanalen publiekelijk beschikbaar. Het internet is een laagdrempelig medium om te beschikken over openbare informatie,” schreven de ministers.

In een reactie aan Emerce zegt een woordvoerder van de AIVD, de dienst die de informatie heeft geleverd op grond waarvan de kamervragen zijn beantwoord, dat het ‘wegvlakken’ van de beelden niet gedaan is op verzoek van de dienst. “Wij hebben al eerder gezegd dat het belang van deze geografische beelden niet zo groot is.”

Deel dit bericht

8 Reacties

Weeker de Wolf

Het middel lijkt erger dan de kwaal.  Eerst moesten ze nog op zoek naar de objecten. Nu hoeven ze slechts de coordinaten van de uitgevlakte gebieden op te schrijven en met een GPS-apparaatje een dag of twee rond te rijden. Wat een domme oplossing!

Oof

Rare is dat Rotterdam in Google Earth wel onder de microscoop te leggen is (ik zie de buurvrouw in de tuin liggen) maar in Maps je slechts als hoge vogel de stad kan bekijken.

gPoque

Interessant, maar hoezo 'Google censureert' in de kop? De rest van het artikel suggereert dat de MIVD de werkelijke censor is.

Wouter

Twee jaar geleden kwam het Nederlandse bedrijf TerraDesk in het nieuws met de digitale luchtfotomaquette van Nederland: http://www.nu.nl/news.jsp?n=340563&c=50  Sindsdien zijn in de diensten van TerraDesk op laste van defensie alle militaire objecten verborgen.

Kasper Katje

Ach ja, zodra de naam Google valt is het nieuws…. Ik neem aan dat dit onder Technologie nieuws valt want verdere raakvlakken met ook maar iets marketing- of zakelijk achtigs kan ik niet vinden.

hgoor

@GPoque: natuurlijk censureert Google zelf en niet de MIVD. Per slot van rekening beheert de MIVD natuurlijk niet de servers van Google. Maar het is wel zelfcensuur: immers Google is een US bedrijf en hoeft niet te censureren – want de Nederlandse wetten zijn in de VS een stuiver waard (even simpel gezegd: uiteraard heeft Google een Nederlandse vertegenwoordiging en die moet wel aan NL wetten voldoen natuurlijk). Overigens is dit net zo'n belachelijke zaak als destijds die vliegtuigspotters die in Griekenland waren opgepakt.  En wat De Wolf zegt: wil je weten wat dus belangrijke doelen zijn dan zoek je naar de 'blank spots'. Ohja: en sinds wanneer is het "fotograveren" ??? Als in: "de fotograverende partij"

Robert

Tja… punt is natuurlijk dat je met gedetailleerde opnamen al snel kan zien waar je jezelf toegang kan verschaffen tot een bepaald militair object. Stel je hebt een omvangrijke vliegbasis op het oog waar een aantal atoombommen liggen, dan is het altijd "handig" als kwaadwillende om alvast je routes vanuit de ruimte te verkennen.  En het is natuurlijk best krom dat bepaalde gebieden voor de luchtvaart verboden zijn (bv. omdat je er zou kunnen fotograferen) maar je wel alles vanuit Google zou kunnen bekijken. Opmerkelijk is overigens dat NL niet echt consistent bezig is, een basis als Vliegkamp Valkenburg kan je in detail bekijken, inclusief opstijgend militair patrouillevliegtuig (zie hiervoor: http://maps.google.com/?t=k&ll=52.171405,4.428343&spn=0.001533,0.003616&t=k ). Onze Zuiderburen daarentegen lijken zich helemaal om niets druk te maken, zo is de luchtmachtbasis Kleine Brogel (waar een aantal F-16's staan) gewoon vanuit de ruimte te begluren (zie: http://maps.google.com/?ll=51.166159,5.470247&spn=0.025081,0.05785&t=k&om=1 ) en de Amerikanen, die tegenwoordig toch wel erg paranoïde zijn, staan het toe om complete bases in Irak te begluren (zoals: http://maps.google.com/?t=k&ll=30.548028,47.671727&spn=0.002352,0.003659&t=k ). Meer voorbeelden kan je vinden op: http://maps.pomocnik.com/category/military-objects/

gPoque

@Hgoor: volgens Van Dale is censuur "overheidstoezicht op voor publicatie bestemde werken of op brieven, met de bevoegdheid daaruit gedeelten te schrappen of te verbieden". Zowel de 'overheidstoezicht' als het 'verbieden' komen in dit geval van de MIVD vandaan, niet van Google. De MIVD is dus degene die censureert. Dat de MIVD geen toegang heeft tot de Google-servers speelt verder geen rol. Het gaat erom wie de regels stelt, niet wie ze uitvoert.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond