Deel dit artikel
-

Zoekmachine met ‘gekeurde’ resultaten

De stichting MKB en Internet lanceert vandaag zoekmachine Zoekveilig.nl. De zoekmachine controleert websites op het al dan niet hebben van een keurmerk. Als een site beschikt over één of meerdere keurmerken is dat zichtbaar bij de zoekresultaten.

In de eerste versie van Zoekveilig.nl zijn de keurmerken Thuiswinkel Waarborg, mkbOK, Qshops en Webshop toegevoegd. Het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) keurmerk is als ‘niet-website’ keurmerk opgenomen. Binnenkort worden ook keurmerken en waarborgen van de NVM, Bovag en CBW toegevoegd. Doel is om alle keurmerken en waarborgen te tonen. Zoekveilig.nl werkt met de zoekresultaten van Vinden.nl.

De initiatiefnemer van Zoekveilig.nl, de Stichting MKB en Internet, startte eind vorig jaar met het keurmerk mkbOK. Dat keurmerk richt zich op alle MKB-bedrijven die actief zijn op internet. Op dit moment zijn volgens Ton van Houten, voorzitter van de stichting, ruim 550 bedrijven in het bezit van een mkbOK keurmerk. Tweehonderd bedrijven wachten nog op goedkeuring van een aanvraag. Volgens Van Houten krijgen sites met een mkbOK-keurmerk geen voorkeursbehandeling in de zoekresultaten.

“Met de zoekmachine willen we het zakendoen met het midden- en kleinbedrijf stimuleren,” zegt Van Houten. “Dat doen we door het beter zichtbaar maken van goede bedrijven uit de MKB-sector. Voor consument en bedrijf maken de gekeurde zoekresultaten het kopen via internet een stuk veiliger.”

Om de keurmerken bij de zoekresultaten te plaatsen, heeft de stichting geen toestemming nodig van de keurmerken, zegt Van Houten. “We hebben wel contact gehad met betrokken partijen. De enige partij die enige bezwaren heeft, is Thuiswinkel.org.” Hij doelt daarbij op het verstrekken van de NAW-gegevens.

Van Houten: “Wij willen dat als je op een keurmerk-logo klikt, direct de NAW-gegevens van het bedrijf zichtbaar zijn.” Qshops en Webwinkel leveren die gegevens aan, maar Thuiswinkel.org twijfelt over medewerking. In de eerste versie van de zoekmachine zijn de logo’s nog niet gekoppeld aan de NAW-gegevens, maar worden bezoekers doorgestuurd naar een deelnemerslijst van een keurmerk.

Deel dit bericht

8 Reacties

Jan

Is de site al gelanceerd of niet? Nu krijg je rare error melding

Wiebe Zijlstra

Weer zo'n belachelijk initiatief van een instantie, die denkt dat internet een verkoopmedium is ipv een communicatiemedium. Dit is alleen goed voor bedrijven, die volstrekte commodities leveren. Wij leveren diensten en verkopen dus niet direct via onze website annex kennisbank http://www.zbc.nu. We hebben onze werkwijze met succes laten toetsen door het College Bescherming Persoonsgegevens, maar op deze wijze worden wij indirect verdacht gemaakt.

t

zoekmachine met gek(l)eurde resultaten? 

André

Wat zeggen keurmerken tegewoordig nog? Zodra er een populair keurmerk is zorgt iedereen dat ze hem ook krijgen. Het is niet zoiets als een graadmeter van de betrouwbaarheid van de gekeurde site of onderneming. Ik zie hier vooralsnog geen voordelen in anders dan als keurmerkgenoten elkaar te helpen populair te worden.

Ruben Timmerman

In mijn ogen is het niet veel meer dan een poging het mkbOK keurmerk te pushen. En om daarmee geld te verdienen aan gesponsored resultaten van Yahoo! (Overture). Naast de resultaten verschijnen eindeloze reeksen subdomeinen van mkbok.nl. Op die pagina's staan voornamelijk advertenties. Ik noem deze pagina's gewoon spam, bedoeld om zoekmachines te misleiden. Verder bestaat de top 10 van een zoekrterm als "computer winke" uit niets anders dan gesponsorde resultaten. Zie http://www.zoekveilig.nl/?zoek=computer+winkel  Overigens is het op dit moment niet mogelijk een mkbOK keurmerk aan te vragen, in ieder geval tot 1 juni, wegens drukte. Ik vraag me af wat die stichting nu precies wil…Zie http://www.mkbok.nl/?page=aanvragen

Sjors

Weer een ondoordacht concept uit de wereld van het keurmerkfetisjisme. Het bekend zijn van naam en adres zegt zo goed als niks over de kwaliteit en service van een webwinkel. Sites waar webwinkels worden beoordeeld, zoals bv. de Tweakers Shopsurvey – http://tweakers.net/shopsurvey – voor computerapparatuur, wijzen dat maar al te vaak aan. Een paar voorbeelden:  http://tweakers.net/shopsurvey/6690 http://tweakers.net/shopsurvey/2644 http://tweakers.net/shopsurvey/6683  De stelling van MKBok dat je goed zit als de NAW-gegevens van een bedrijf bekend zijn, is dan ook ronduit misleidend. Op de een of andere manier wil de keurmerkbusiness dat maar niet begrijpen, en dat is schadelijk voor de consument.

Olaf

Beetje jammer dat tot 1 juni de aanvragen voor een mkbOK keurmerk zijn stop gezet….Typisch voorbeeld van lowsy timing.

Mich

Samenwerking met vinden.nl? Dat zijn toch die jongens die een Google penalty hebben gehad wegens het vervuilen van Google. Dat zijn toch die mensen die ook acher zoekhet.nl en zoeken.nl zitten, en daarmee opnieuw Google op grote schaal vervuilen. Of niet? En een keurmerk werkt met hen samen…?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond