Deel dit artikel
-

Free Record Shop wil abonnement op onbeperkte muziek

De Free Record Shop wil een abonnementsmodel invoeren waarbij internetters onbeperkt muziek kunnen downloaden en afspelen op hun computer voor tien euro per maand. Voor nog eens vijf euro per maand extra zou het ook mogelijk zijn die muziek op een geschikte mp3-speler te luisteren. Ook wil Free abonnees belonen als ze bij haar gekochte muziekbestanden op p2p-netwerken delen.

Dat kondigde Krimo Maadi, hoofd new business development bij Free Record Shop, woensdag aan tijdens een discussiebijeenkomst over digital rights management in Den Haag. Zo'n abonnementsmodel voor het online downloaden van muziek is niet nieuw. In Amerika biedt onder andere Rhapsody al zo'n dienst aan. In Nederland is het probleem volgens Maadi dat de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra nog geen rekening houdt met deze nieuwe soort muziekdownloaddiensten.

"We hebben dit aan Buma/Stemra voorgelegd, maar we kregen nul op het rekest." Het is nog onduidelijk wanneer het abonnementsmodel wordt gelanceerd. Voor de afdracht van de royalties op de muziek meet Free Record Shop precies hoe vaak een abonnee een nummer afspeelt, vertelde Maadi. "De artiest krijgt daarvan ongeveer een eurocent per play." De abonnementsdienst werkt met een 'master drm-database' waarin al je muziek staat geregistreerd. "Daarin staat wat je hebt betaald. Vervolgens kan je de hele maand net zoveel muziek downloaden en luisteren als je wil."

Toekomstige abonnementshouders zullen hun muziek van Free Record Shop niet kunnen beluisteren op alle mp3-spelers. Ze moeten overweg kunnen met Windows DRM en Windows Media 10. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor Appls iPod. "We hebben te maken met grote partijen als Apple die hun standaarden voor zichzelf houden," aldus Maadi. "Apple houdt het feestje het liefst voor zichzelf."

Beloning voor sharen

Volgens Maadi overweegt Free Record Shop om internetters die de bij Free gekochte nummers sharen via bijvoorbeeld peer-to-peer-netwerken daarvoor te belonen. Wie zo'n beveiligd muziekbestand downloadt, krijgt een popup-venster te zien van de firma PayVision, die de betalingen voor Free Record Shop afhandelt. De downloader krijgt vervolgens de mogelijkheid om het bestand alsnog online te kopen op de site van Free Record Shop.

Uit steekproeven bleek volgens Maadi dat als een track exclusief bij Free Record Shop is te downloaden en iemand hem via een p2p-netwerk heeft gedownload, ongeveer dertig procent vervolgens overgaat tot het betalen voor het verkrijgen van een licentie. Zelfs bij niet-exclusieve tracks, die dus ook elders onbeveiligd op p2p-netwerken te downloaden zijn, zou nog tien procent van de downloaders overgaan tot online aankoop.

Wanneer en hoe Free Record Shop zo'n beloningsmodel zal invoeren, kon Maadi tegenover Emerce nog niet zeggen. "Je kan bijvoorbeeld denken aan extra downloadtegoed als een andere internetter zo'n door jou gedeeld bestand koopt bij ons."

Planets Music Stream, een klant van de Britse online muziekdistributeur OD2, besloot eerder dit jaar te stoppen met het aanbieden van goedkope downloads van tien cent per nummer voor bestanden die gebruikers alleen op hun pc konden afspelen. Planet-klanten die de afgelopen jaren voor die prijs nummers hadden gekocht, konden ze vanaf 3 april niet meer afspelen.

De Free Record Shop startte vorige maand met het aanbieden van downloads van speelfilms op dvd-kwaliteit, zoals Harry Potter en de Vuurbeker. Het aantal nummers in de muziekcatalogus bedraagt inmiddels een half miljoen. "Binnenkort worden dat er in één klap 750 duizend," aldus Maadi.

Verder is Free, net als een aantal andere downloadwinkels, bezig met het onderhandelen over een collectieve overeenkomst voor het toevoegen van muziek van tientallen kleine Nederlandse platenlabels, de zogeheten independents. Een van die independents, Pias, heeft ervoor gekozen om geen DRM te gebruiken op haar aangeboden muziek en alles in als mp3-bestanden aan te bieden. Free Record Shop biedt echter alleen downloads met DRM aan.

Deel dit bericht

6 Reacties

DrSpamm

Fijn dat FRS precies bijhoudt wat je afspeelt! Wat vindt onze privacywaakhond daarvan?

Stijn

Is dit niet eerder iets voor een online club als Ilse, Planet, of bol.com? Goed idee, hoor, maar tussen het vertellen over een concept en een "go-live" lijken me nog veel beren op de weg te zitten…

Duh

Is er nou niemand in de hele muziekindustrie die zich zorgen maakt over de onvermijdelijke dag dat de gemiddelde consument er achter komt wat DRM nou echt voor gevolgen heeft ("maar het is toch mijn muziek, ik heb er toch voor betaald, waarom mag ik het niet afspelen op mijn nieuwe stereo/gsm/autoradio/computer?"), en definitief besluit om nooit meer "legaal " muziek te kopen? De kortzichtige hebzucht is stuitend. Zijn businessmodellen die gebaseerd zijn op angst voor de consument en de techniek ooit geslaagd?

Frank

Op zich niet veel bijzonders.Mijn provider Tiscali heeft dit al.Het is zkr handig moet ik zeggen.Voor slechts een tientje p/m kan je van alles en nog wat beluisteren.

drSpamm

En drm werkt niet want wat je afspeelt op je pc kun je in dezelfde kwaliteit zo opnemen, daar zijn zat (freeware) programmaatjes voor. Wel kut als je drm-provider ermee stopt en je kunt niks meer beluisteren!!! Dus meteen omzetten in drm-vrije mp3's!

Mars

Het gaat hier niet om een KOOP model, maar een Huur/ luister model zoals bij het nieuwe NAPSTER.Dat is het grote verschil met iTunes en de huidige service van FRS.Het principe lijkt op de service die OD2 aanbiedt via bijv MUSICSTREAM, TISCALI , maar daar ben je alleen traag aan het streamen en heb je andere mogelijkheden dan de nieuwe FRS service. Echt een heel goede oplossing voor mensen die legaal nieuwe muziek willen ontdekken aangezien je de database van geclearde muziek onbeperkt kan beluisteren voor een sympathieke prijs.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond