Deel dit artikel
-

BBC: “Tv-kanalen worden overbodig”

Door de combinatie met internet, zegt de BBC, wordt het concept van kanalen op televisie overbodig, maar zal gehandhaafd blijven omwille van de merkwaarden van de kanalen. De Engelse omroep onderzoekt hoe programma's in een omgeving van onbeperkte capaciteit toch vindbaar en toegankelijk kunnen blijven. De centraal opgeslagen programmagegevens zijn de kurk waar nieuwe inititieven op drijven.

"Kanalen worden redundant, overbodig, op het web in termen van bruikbaarheid". Dat zei Tom Loosemore van BBC gisteren tijdens de Xtech-conferentie in Amsterdam. Loosemore onderzoekt hoe hij de immense BBC-beeldarchieven via het web en op digitale televisie op zinvolle wijze kan ontsluiten.

Onlangs publiceerde de BBC de meta-informatie van 1 miljoen gearchiveerde televisieprogramma's met de zogeheten Programme Catalogue. Die catalogus is op Google-achtige wijze doorzoekbaar en meldt van ieder programma de inhoud, wie het maakte, wie erin figureerde maar bijvoorbeeld ook welke trefwoorden (tags) eraan verbonden zijn. "We zijn zot op de long tail", aldus Loosemore, "en dit is een manier om al die programma's toegankelijk te maken." Externe ontwikkelaars kunnen hun eigen programmagidsen samenstellen met BBC-gegevens via een API.

Het programma-archief is nog niet gekoppeld aan de online videoarchieven van de omroep. Daar wordt aan gewerkt. BBC onderzoekt momenteel welke technologie of een combinatie van meerdere technologieen het best gebruikt kan worden om Engelsen via ongeacht welk apparaat tv on demand te laten kijken. Opslag en bandbreedte vormen geen probleem meer, aldus de Engelsman. "Als we alle BBC-uitzendingen op willen slaan over een periode van 6 maanden hebben we 12 terabyte opslagcapaciteit nodig."

Achter gesloten deuren test de omroep momenteel hoe ze de Programme Catalogue kan koppelen aan een eigen internetdownloaddienst. Engelsen die kijk- en luistergeld afdragen kunnen surfen door een webinterface die in functioneren lijkt op Flickr.com en YouTube.com. Vervolgens kan men de programma's downloaden. Digitaal rechtenbeheer zorgt ervoor dat enkel Engelsen de beelden kunnen downloaden.

Het combineren van gearchiveerde programmagegevens en digitale videoarchieven is niet uniek. De Nederlandse Publieke Omroep nam gisteren een nieuwe versie van Uitzendinggemist.nl in gebruik. De belangrijkste vernieuwingen aan het on demand videoarchief vonden plaats achter de schermen. De programmagegevens van alle Nederlande publieke omroepen zitten tegenwoordig in 1 digitale bak. Webkijkers die een bepaald tv-programma op het web bekijken, kunnen met een klik doorsurfen naar direct gerelateerde uitzendingen, ietwat aanverwante programma’s en bijvoorbeeld ook naar andere beelden van dezelfde omroep.

Zowel bij de BBC als de Publieke Omroep is er binnenkort ruimte voor kijkers om cijfers aan programma's te geven en om geschreven commentaar over de uitzending achter te laten. Het geheel van meta-informatie levert een nieuwe digitale navigatiestructuur op. Dat leidt er volgens Loosemore toe dat het concept tv-kanalen van 'secundaire' waarde wordt voor de kijker bij het zoeken en vinden van kijkenswaardige programma's.

Bij het bieden van videodownloads blijken auteursrechten het grootste probleem te zijn, niet de techniek. De Nederlandse omroepen zijn momenteel bezig om van oude uitzendingen alle rechten af te kopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond