Deel dit artikel
-

Voetbal stimuleert mobiele video

Het WK moet voor extra omzet gaan zorgen bij mobiele video. Dat vertelde Mark de Buck, manager Premium Content Services Vodafone Nederland, woensdag in het Cross Media Café in Hilversum, dat dit keer geheel gewijd was aan het onderwerp video en mobiel.

Televisie kijken op de mobiele telefoon is al een tijdje mogelijk, maar veel geld wordt er nog niet mee verdiend, zo bleek gisteren. Bij de consument gaat de belangstelling vooral uit naar nieuws, voetbal en erotiek.

Vodafone hoopt met name te scoren met zogenoemde MMS WK berichten die via Vodafone Live worden verstuurd. Het bedrijf verwierf voor een onbekend bedrag van mobiele rechten van het aanstaande WK Voetbal. "In plaats van een SMS berichtje met de uitslag, kun je elkaar een videobericht met het beslissende doelpunt sturen," zo vertelde De Buck.

De schattingen zijn dat maar enkele tienduizenden Vodafone abonnees in Nederland ook daadwerkelijk gebruik zullen maken van het WK aanbod. Vodafone wil niet vertellen hoeveel klanten het in Nederland heeft voor UMTS, het snelste mobiele netwerk, maar Telecompaper houdt het op ongeveer 200.000 op een totaal van 4 miljoen.

De Buck moest toegeven dat televisie op de mobiele telefoon in Nederland achterblijft bij de rest van Europa. Vodafone Duitsland telt alleen al 1,7 miljoen mobiele tv kijkers. Gunnar Garfors, directeur mobiel bij de Noorse televisiezender NRK, een van de voorlopers op het gebied van mobiele video diensten, vertelde in Hilversum het populaire jeugdprogramma Svisj elke maand 100.000 tot 200.000 euro oplevert. Maar in Noorwegen kijkt de jeugd tot 12 jaar dan ook liever mobiele dan normale televisie. "Voor ons als publieke omroep is mobiele televisie de manier om een jong publiek te bereiken."

Taco Zimmerman, directeur van tv producent Palazzina, moest toegeven dat het aanbieden van grappige videofilmpjes sinds 1 april bij Samsung FunClub nog niet kostendekkend is. Aan experimenten is overigens geen gebrek. Jan-Paul Dekker van RTL Nederland toonde hoe het RTL Nieuws via de PSP van Sony kan worden getoond. Maar of er een vervolg komt kon hij niet zeggen.

Het gebrek aan technische standaarden is op dit moment funest voor mobiele video. Gerrit-Jan Konijnenburg, directeur van Comsys en voorzitter van het MobileTV van Mobile Entertainment Forum, vertelde dat voor ieder toestel en voor iedere operator weer andere bestandsformaten moeten worden aangeboden. "En wie via het vrije internet video wil aanbieden, kan nog voor vervelende verrassingen komen te staan, want sommige operators staan dat helemaal niet toe."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond