Deel dit artikel
-

Nederlandse boekgigant: alle boeken met RFID in 2007

De Boekhandels Groep Nederland (BGN), eigenaar van meer dan veertig boekwinkels (Donner, Kooyker, Broese en Scheltema) gaat in 2007 alle boeken in al haar winkels voorzien van RFID-tags. Dat zegt ICT-directeur Jan Vink van het bedrijf. Op dit moment loopt een succesvolle proef in een boekwinkel in Almere.

In april werd in Almere het nieuwe boekfiliaal Selexyz Scheltema geopend. Dit is de eerste winkel ter wereld waar alle items voorzien zijn van een RFID-tag. Medewerkers hoeven binnengekomen bestellingen niet meer afzonderlijk te controleren, maar kunnen een complete doos door een poortje halen. Klanten kunnen op displays zien welke boeken in de winkel aanwezig zijn en ontvangen een sms’je of e-mail bij binnenkomst van een besteld boek.

In oktober zullen in een twee filiaal van de BGN, een nieuwe winkel in Maastricht, alle boeken worden voorzien van RFID tags. Vervolgens zullen in 2007 de boeken van alle andere filialen, in totaal 42, worden voorzien van tags, vertelt Jan Vink.

In totaal gaat het om 1,3 miljoen boeken en 500.000 titels. Vink: “Omdat we nu het concept al hebben ontwikkeld voor de winkel in Almere kunnen we in de overige filialen vrij snel aan de slag. Per winkel kost het ongeveer drie weken om alles rond te krijgen.”

Vink denkt dat de BGN een voorbeeldfunctie heeft. “Sinds we zijn begonnen hebben andere ketens, zoals Bruna, Ako en Libris, interesse getoond in het RFID-project. Dan heb je het toch over een groep van zo’n 1500 winkels bij elkaar die een standaard zouden kunnen neerzetten.” Ook internationaal en binnen de sportretail wordt met belangstelling naar het RFID-project gekeken, vertelt Vink.

Met de invoering van RFID in haar filialen wil de BGN omzetgroei bereiken door een toename van klanttevredenheid en minder ‘nee-verkoop’. Kostenverlaging, door een betere en snellere afhandeling van bestellingen en binnengekomen artikelen, is een andere doelstelling. Verder streeft de BGN naar een ‘rijkere’ klantbeleving, door het bieden van een betere informatievoorziening.

Afgelopen woensdag was Jan Vink één van de sprekers tijdens de Emerce Update RFID & Barcoding. Klik hier voor de sheets van zijn presentatie, met daarin uitgebreidere informatie over de invulling van het RFID-project in de boekwinkels.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond