Deel dit artikel
-

Nederlandse versie vragentool Lycos IQ

Lycos komt dit jaar met een Nederlandse versie van Lycos IQ, een sociale vraag- en antwoord webtoepassing. Lycos IQ is vergelijkbaar met Yahoo Answers, een dienst die ook nog niet in Nederland is geïntroduceerd.

Bij Lycos IQ gaat het net als bij Yahoo Answers om het koppelen van vragenstellers aan experts of mensen die ‘gewoon een antwoord weten’. Het is een vorm van ‘sociaal zoeken’, waarbij mensen met een vraag niet een aantal links krijgen voorgeschoteld, maar een daadwerkelijk antwoord krijgen.

In Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken en Zweden is Lycos IQ in januari van dit jaar gelanceerd. Om met een bepaalde basis te starten, is de dienst in Duitsland begonnen met een groep van enkele duizend studenten van verschillende vakgebieden, vertelt Ina Kruise van Lycos. “Dat was de pool om mee te beginnen. Daarna is de community vanzelf gegroeid.”

Iedereen kan vragen stellen, maar de personen die vragen beantwoorden (experts) moeten een account aanmaken. Het soort vragen dat gesteld wordt is heel wisselend, zegt Kruse. Het kan een specialistische vraag zijn over een wetenschappelijke onderwerp, maar ook een vraag over waar je het beste kunt eten in een stad.

Experts krijgen voor een antwoord dat ze geven een score. Elk antwoord is punten waard, zegt Kruse. Die punten worden gegeven door de vragenstellers en andere mensen die een antwoord bekijken. Zij bepalen hoe relevant en kwalitatief ze een antwoord geven. In Duitsland zijn op dit moment drie zogenaamde Einsteins. Dat zijn experts die de allerhoogste status binnen de Lycos IQ community hebben veroverd.

De status die iemand heeft in de community hangt af van de kwaliteit van de antwoorden én van de hoeveelheid antwoorden die een expert heeft gegeven. Kruse: “In Duitsland is één dame met de Einstein status die zo’n 4000 vragen heeft beantwoord.” Waarom zijn mensen zo fanatiek? Kruse: “Mensen zijn trots. Ze willen laten zien wat ze weten.”

Hoe onderscheidt Lycos IQ zich van de Yahoo tegenhanger? Volgens Christian Jordanisch is het belangrijkste verschil dat Lycos IQ is gekoppeld aan de zoekmachine van Lycos, en verschijnen bij zoektermen antwoorden tussen de 'gewone' resultaten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond