Deel dit artikel
-

Skype met prepaid kaarten in Nederland

Skype wil in Nederlandse winkels prepaid kaarten voor haar betaalde diensten gaan verkopen. Op dit moment is Skype in gesprek met zes mogelijke Nederlandse verkooppartners, waaronder een grote supermarktketen. Dat zegt Alistair Shrimpton, die bij Skype verantwoordelijk is voor onder meer de Nederlandse markt, tegen Emerce.

In mei startte in het Verenigd Koninkrijk een test met de verkoop van prepaid kaarten (Skype eVouchers) in 500 winkels van supermarktketen Sainsbury’s. Klanten van een supermarkt kunnen bij de kassa’s van de winkel een Skype eVoucher kopen. Met de PIN code die op het eVoucher staat kan een Skype-gebruiker ‘credit’ kopen voor betaalde diensten als SkypeOut – bellen naar vaste telefoons of mobiele telefoons – en Skype voicemail.

Hoewel in het Verenigd Koninkrijk de prepaid kaarten al daadwerkelijk te koop zijn, kwam het idee voor de eVouchers uit Nederland, vertelt Shrimpton. “Een Nederlandse retailketen kwam bij óns met het idee voor de prepaid kaarten.”

Skype wil met de verkoop van de eVouchers ook gebruikers die niet graag via internet betalen de mogelijkheid geven om gebruik te maken van de betaalde diensten.

Het verkopen van de eVouchers in winkels is niet zonder risico beseft Shrimpton. “Wij zijn in principe een gratis dienst met daarnaast een aantal betaalde diensten. Het winkelend publiek kan een andere indruk krijgen als ze de prepaidkaarten ziet.” Met een juiste manier van communiceren kan deze foute perceptie worden bijgestuurd, denkt Shrimpton.

Naast de verkoop van eVouchers wil Skype ook hardware producten met een Skype-certificaat, zoals headsets en handsets, in de winkels gaan verkopen.

Gratis SkypeOut
Skype laat tot het einde van dit jaar Amerikaanse gebruikers van SkypeOut gratis bellen naar vaste en mobiele nummers. Het bedrijf wil daarmee een ‘grote massa aan gebruikers’ in de Verenigde Staten krijgen. Shrimpton laat zich schimmig uit over de mogelijkheid dat er ook in Europa een gratis SkypeOut periode komt. “Uiteindelijk zal alle telefonie gratis zijn.”

Op dit moment komt het grootste deel van de omzet van Skype nog van SkypeOut. De afhankelijkheid van deze dienst, als het gaat om omzet, neemt echter snel af, zegt Shrimpton. Andere diensten leveren een steeds grotere bijdrage aan de omzet. Shrimpton noemt SkypeIn, waarmee je een eigen regulier telefoonnummer in twaalf verschillende landen kunt kopen. De dienst kost 30 euro per jaar. Als Nederlander kun je met SkypeIn bijvoorbeeld een Amerikaans telefoonnummer kopen, waardoor Amerikaanse vrienden of relaties voor lokaal tarief met je kunnen bellen.

Niet bang voor MSN
De penetratie van Skype is nergens relatief zo hoog als in Nederland, zegt Shrimpton. Bovendien zijn gebruikers hier erg innovatief en betrokken. Als voorbeeld noemt hij de Postbank. Die bank startte in februari een test waarbij klanten de mogelijkheid hebben om via een Skype-button gratis te bellen met de Postbank klantenservice. Volgens Shrimpton kwam het idee van de Skype-button van klanten van de bank zelf. “Dit soort initiatieven van gebruikers zie je veel in Nederland. De eVoucher is een ander voorbeeld.”

Hoeveel Skype-gebruikers er precies zijn in Nederland, wil Skype niet bekendmaken. Op dit moment zijn er meer gebruikers van MSN messenger, waar op dit moment 5,3 miljoen actieve accounts van bestaan. De vergelijking met MSN en Windows (Live) Messenger vindt Shrimpton niet zo relevant. Hoewel die diensten steeds meer toepassingen bieden (bellen, video, etc.) die vergelijkbaar zijn met Skype-diensten, ziet Shrimpton weinig gevaar. “Wij focussen ons op een heel specifiek terrein, terwijl een partij als MSN zich op veel verschillende gebieden richt.” Ondanks de verschillen wil Shrimpton er nog wel een voorspelling tegenaan gooien: “In 2007 zijn wij groter dan MSN messenger in Nederland.”

Deel dit bericht

1 Reactie

JV

't Is allemaal mooi, maar wanneer krijgen we Skypeln? Bovendien zou een test met gratis bellen naar 06 nummers ook mooi zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond