Deel dit artikel
-

‘Google Earth experimenteert met advertenties’

Google lanceerde deze week de nieuwste versie van het populaire satellietbeeldenprogramma Google Earth. Emerce sprak met Chikai Ohazama, product manager van Google Earth, over het programma. “We experimenteren met allerlei vormen van adverteren.”

Ohazama is deze week in Nederland waar hij spreekt op de Holland Open Software Conference in Amsterdam. Bij Google is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Google Earth.

Google Earth is één van de vele diensten van Google. Hoe belangrijk is het satellietbeeldenprogramma voor Google?
“Onze geografische diensten Google Maps en Google Earth behoren tot de kern van wat Google doet. Onze bedrijfsmissie is dat we alle informatie die op de wereld beschikbaar is willen organiseren. Alle informatie heeft een geografisch element.”

Deze week is een nieuwe versie van Google Earth uitgekomen, met een uitbreiding van beschikbare hoge resolutiebeelden. Wanneer is het hele aardoppervlakte met Google Earth in hoge resolutie te bekijken?
“Twintig procent van het aardoppervlakte is nu met Google Earth (en Google Maps, red.) in hoge resolutiebeelden te bekijken. Zowel stedelijke als landelijke gebieden zijn ‘in kaart’ gebracht. We breiden het aantal hoge resolutiebeelden voortdurend uit, maar ik kan niet zeggen wanneer we de hele aarde in kaart hebben gebracht."

"De kwaliteit van het programma heeft trouwens niet alleen te maken met de hoeveelheid hoge resolutiebeelden, maar ook met de extra informatie die aan de geografische data is toegevoegd. Het zijn vooral de gebruikers die hier een bijdrage aan leveren, door allerlei soorten informatie toe te voegen, zoals bijvoorbeeld foto’s, nieuws of informatie over evenementen of hotels.”

Welke ander veranderingen kent de nieuwe versie?
“De gebruikersinterface is verbeterd. Gebruikers kunnen nu met SketchUp gratis zelf driedimensionale modellen maken en aan het programma toevoegen. Daarnaast zijn er nog allerlei kleine verbeteringen.”

Zijn er plannen om in Google Earth te gaan werken met jullie advertentiemodellen AdSense of AdWords?
“We experimenteren op dit moment met allerlei vormen van adverteren in het programma. We kijken hoe advertenties extra waarde kunnen bieden aan gebruikers.”

Sinds de lancering van Google Earth zijn gebruikers op allerlei manieren aan de slag gegaan met de satellietbeelden. Hadden jullie rekening gehouden met zoveel creativiteit van gebruikers?
“Nee, we zijn telkens weer verbaasd als we zien welke data gebruikers toevoegen. De meeste toevoegingen komen van particulieren, maar er zijn ook voorbeelden van bedrijven die gebruik maken van Google Earth. Het Nederlandse bedrijf GlobeAssistant, dat informatie over onder meer hotels en onroerend goed beschikbaar maakt via Google Earth, was één van de eerste bedrijven die van ons programma gebruik maakte.”

In Nederland verschijnen regelmatig beelden uit Google Earth in kranten of op televisie. Moeten mediabedrijven toestemming aan Google vragen om satellietbeelden te publiceren?
“In de Verenigde Staten hebben we licentieovereenkomsten gesloten met grote mediabedrijven als CNN en NBC. Zij betalen ons een bepaald financieel bedrag om beelden van Google Earth te mogen publiceren.”

N.b. In Nederland bestaan dergelijke licenties niet volgens Sidney Mock van Google Nederland. Op dit moment wordt in Nederland gewerkt met ad hoc afspraken. Als een televisiestation of krant uit Nederland gebruik wil maken van Google Earth beelden, moet het medium hiervoor een aanvraag doen bij Google Nederland.

Zo nu en dan verschijnen er berichten over ongeruste overheden die menen dat de vrij beschikbare satellietbeelden terroristen of andere mensen met slechte bedoelingen in de kaart zouden spelen. Wat vind je van die kritiek?
“We proberen hierover met overheden te praten. We passen zelf geen censuur toe op satellietbeelden. Wij maken gebruik van de beelden zoals die worden aangeleverd door onze geografische dataleveranciers. Enkele militaire en overheidsgebouwen op Nederlandse satellietbeelden zijn weggevaagd. Het initiatief daartoe is gekomen van de dataleverancier, die handelde op grond van wetgeving die zegt dat het verboden is om bepaalde objecten publiekelijk op luchtfoto’s of satellietbeelden te tonen.”

Deel dit bericht

3 Reacties

Jasper

Om de hoeveel tijd is google van plan de beelden te vernieuwen?

agnes

Dat was ook mijn vraag, dus misschien kan er eens iemand op antwoorden…

Ton Koops

Ik schrijf dit op 16 mei 2011. Wat ik weet is dat sinds 2006 de foto’s niet zijn vernieuwd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond