Deel dit artikel
-

Google-geld ingezet voor wifi-offensief

Met miljoenen aan durfkapitaal van Google en Skype opent het Spaanse Fon.com een internationaal wifi-offensief door 1 miljoen wifi-modems voor 5 euro per stuk in omloop te brengen. In Nederland zijn er reeds meer Fon-modems operationeel dan KPN Hotspots. Van een revolutie is echter geen sprake, omdat het bedrijf tegen praktische problemen oploopt.

Internetondernemer Martin Varsavsky maakte gisteren via zijn weblog bekend 1 miljoen wifi-modems van de merken LinkSys en de Buffalo op de markt te brengen tegen dumpprijzen. Waar een router, een draadloos modem, normaalgesproken zo'n 60 euro kost, brengt Varsavskys bedrijf Fon.com de gemodificeerde computerkastjes voor 5 euro per stuk in omloop. Inclusief de verzendkost van circa 25 euro, komt de aanschafprijs niet hoger dan de helft van de reguliere kosten.

Google, Skype en durfkapitalist Sequoia Capital staken gezamenlijk 22 miljoen dollar in de startende onderneming. Dat geld wordt gebruikt om de routerverkoop te subsidiëren.

Fon.com ontwikkelde wifi-routers waarmee de eigenaar zijn internetsignaal met de buitenwereld kan delen om daar vervolgens ook geld mee te verdienen. Als de wifi-deler bij een andere Fon-hotspot komt, heeft hij gratis toegang tot internet. Buitenstaanders betalen 3 euro per dag. Vijf dagenkaarten kosten 10 euro. Het internationaal opererende bedrijf hoopt samenwerkingen te sluiten met internetproviders. Zij zouden als wederverkoper op moeten treden van Fon-routers. De providers mogen in ruil delen in de wifi-inkomsten die hun klanten realiseren.

Omvangrijker dan KPN, T-Mobile

Volgens een overzicht op de site van het wifi-bedrijf zijn er in Nederland 884 zogeheten Foneros, Fon-adepten, actief. Dat is meer dan de ruim 700 publiek toegankelijke wifi-hotspots van KPN Hotspots. T-Mobile Nederland heeft in Nederland ook ruim 700 operationele hotspots.

Internationaal claimt Fon 57.000 gebruikers. Maar uit een overzicht blijkt dat slechts iets meer dan de helft, zo'n 35.000, van de Fon-klanten zijn nieuwe wifi-modem daadwerkelijk aanmeldde bij de virtuele internetaanbieder. Uit eerdere berichten bleek eerder al dat dat een van de problemen van het bedrijf is: klanten ertoe overhalen hun wifi-kastje te registreren en derhalve hun internetsignaal te delen met de rest van de wereld. Fon tracht dat te stimuleren door kopers van de 5 euro-routers ertoe te verplichten zich aan te melden op de site en 12 maanden hun signaal te delen. Doen ze dat niet, dan betalen ze een 'boete' van 45 euro.

Drempelds en aarzelingen

Consumenten zijn er vanuit veiligheidsoverwegingen wellicht niet erg happig op hun wifi-signaal met de rest van de wereld te delen. Voorts blijkt het installatieproces van de eerste generatie routers niet erg klantvriendelijk en werden er geen klantvriendelijke installatie-instructies meegezonden met de routers. Een andere drempel voor de internationale plannen van Fon.com is het gegeven dat het volgens de algemene voorwaarden van veel internetproviders verboden is om de internetverbinding met de buitenwereld te delen. Ook is er geen enkele kwaliteitsgarantie aan bezoekers van Fon-hotspots te bieden.

Een Nederlandse zegsman van Fon.com was niet bereikbaar voor commentaar. In een eerder gesprek met deze uitgave gaf de lokale vertegenwoordiger aan dat hij in gesprek was met verscheidene Nederlandse winkelketens en internetproviders. Zij zouden als verkooppunten kunnen gaan dienen voor de goedkope modems.

Fon-routers draaien op het open source-besturingssysteem Linux. Het Spaanse bedrijf ontwikkelde software die het delen wifi mogelijk maakt, op een manier waarbij de eigenaar van de internetverbinding daarvoor een vergoeding zou kunnen vragen. De ontwikkelaars onderzoeken hoe ze audio- en videoaansluitingen, telefoonaansluitigen, USB-aansluitingen en dubbele SSID's in de routers kunnen monteren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Maarten Voorhoeve

Geweldig idee, kan de software ook op een bestaande wireless router geinstalleerd worden? Wel een beetje veel nadruk op de drempels overigens in dit artikel, waarom niet de voordelen: bv Mobiel kunnen werken; of op vakantie via internet kunnen bellen naar het thuisfront of vrienden in de buurt; locale touristische informatie opvragen enzovoort;  Het verbod internet te delen lijkt mij wel een terecht bezwaar. Wat betreft de kwaliteitsgarantie; dat is een non-issue, want die heeft geen enkele consument op zijn internetaansluiting (ik niet in iedergeval). Natuurlijk zijn er aanloop problemen maar wat mij betreft: Doorgaan FON!!!!

Arjan

Fon begint nu in Nederland echt van de grond te komen. Des te meer omdat er nu echt een Nederlandse FON vesting is o.l.v Jan Karel Kleijn. Ook de Nederlandse FON gebruikers beginnen meer van zich te laten horen. O.a. op http://www.fonboard.nl is een NL Fon community site gestart.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond