Deel dit artikel
-

Casema buiten verzorgingsgebied met Wimax

Casema gaat binnenkort buiten zijn verzorgingsgebied commerciële, mobiele breedbandiensten aanbieden via de onlangs verkregen Wimax-licentie. Het kabelbedrijf bereidt zich voor om volgend jaar ook mobiele telefonie aan te bieden en op prijs de concurrentie aan te gaan met Umts-aanbieders. Directeur Mirko Mensink heeft er goede hoop op de Wimax-licentie ook na de hernieuwingsdatum eind 2008 te mogen gebruiken.

"We verwachten onze dienstverlening uiteindelijk richting quadruple play uit te breiden". Mirko Mensink, directeur Strategie & Partnership Management van Casema, doelt daarmee op het feit dat zijn bedrijf naast vaste telefonie, internet en televisie ook mobiele telefonie wil gaan aanbieden. Sinds het kabelbedrijf in het voorjaar van 2006 de Wimax-licentie van Versatel overnam, is het bezig een eigen mobiel communicatienetwerk aan te leggen. Daarbij kan Mensink naar tevredenheid putten uit de kennis van Casema-personeel dat voorheen in dienst was bij aanbieders van mobiele telefonie.

Op korte termijn beginnen de eerste commerciële proeven met Wimax, ook buiten het eigen verzorgingsgebied van Casema. Het bedrijf betreedt derhalve het terrein van collega-kabelaars. Kabelbedrijven hebben normaalgesproken geen concurrentie van elkaar te duchten, aangezien ieder een eigen regionaal bepaald verzorgingsgebied heeft. In welke regio's Casema met Wimax actief wordt, houdt Mensink voor zich. "Het worden diensten voor de consument, de zakelijke markt en ook specifiek voor maatschappelijke en technische organisaties", klinkt het in algemene termen.

Wimax is een technologie die mobiele breedbandige communcatie toestaat op basis van IP-technologie. Diezelfde IP-technologie is het fundament van internet. Kenners beschouwen Wimax als een directe concurrent van Umts en diens opvolger Hsdpa, alleen is de nieuweling aanzienlijk goedkoper. In Nederland zijn twee Wimax-licenties vergeven, aan Casema en aan Enertel Holding-dochterbedrijf Worldmax.

In eerste instantie gaat Casema draadloos internet en mobiele telefonie bieden via Wimax. Mensink over telefonie: "Tot eind 2008 kunnen we enkel mobiele telefonie aanbieden in de home zone", het gebied in en rondom een huishouden. "Na 2008 kan er echte mobiele VoIP komen", te vergelijken met landelijk dekkende mobiele telefonie zoals we dat nu kennen.

De Wimax-licentie waar Casema gebruik van maakt is geldig tot eind 2008. Na dat moment komt de betreffende licentie weer op de vrije markt en kunnen ook andere bedrijven er een bod op uitbrengen. Mensink denkt echter een streepje voor te hebben op de concurrentie vanwege de ervaring en het netwerk die zijn bedrijf opbouwt tot eind 2008. Of dat voor de overheid reden is om het kabelbedrijf voor te trekken, moet nog blijken.

Kabelbedrijf Casema staat, net als branchegenoot Essent Kabelcom (@Home), in de etalage. De eigenaren, drie institutionele beleggers, willen hun aandelen verzilveren. Naar verwachting brengt de verkoop van Casema hen zo'n 2 miljard euro op.

Eind 2002 namen Carlyle, Providence en GMT Communications Partners het kabelbedrijf van France Telecom over voor 665 miljoen euro. Casema-baas Jos Molenkamp sprak recent tijdens het Nationaal Overleg Telecommunicatie de verwachting uit dat er binnen een paar jaar maar één of enkele kabelbedrijven over zullen zijn. Het feit dat kabelbedrijf Essent Kabelcom te koop is voor tussen de 2 en 3 miljard euro lijkt een teken aan de wand voor Molenkamps veronderstelling.

Deel dit bericht

1 Reactie

Derk-Jan Hilberding

Men moet voorzichtig zijn met de bewoording “mobiel”. Volgens de vergunning van de 2,5 GHz is het niet toegestaan om voor 2008 mobiliteit op de 2,5 GHz band toe te passen. Hierdoor zijn enkel nomadische (bewegen in een cel) applicaties mogelijk. Mobiliteit zal pas toepasbaar worden na 2008. Maar men spreekt na 2008 over de UMTS uitbereidingsband. Of Mobile WiMax wat binnen het zogenaamde IEEE familie valt ook tussen de IMT-2000 mag opereren is en zal voorlopig nog niet duidelijk worden.  Mobile WiMax laat wel veel mogelijkheden toe. Zo kan een gebruiker mobiel zeker 3 Mbit p/s ontvangen met een snelheid van 180 km per uur. Daarnaast is WiMax nog steeds volop in de ontwikkeling en zijn er nu al trial bezig met 5 Mbit p/s mobiel. Men kan dus straks zijn ADSL lijntje opzeggen en een abonnement nemen voor Mobile WiMax zodat hij thuis als op straat onbeperkt kan internetten en Voipen.  DJ Hilberding Mobile WiMax specialist & Entrepreneur

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond