Deel dit artikel
-

Overheidsgeld voor creatieve technologie start-ups

De overheid stimuleert met een nieuwe pilot investeerders om creatieve start-ups te ondersteunen. Voorbeelden zijn vernieuwende start-ups in de game-industrie of bedrijven die zich bezighouden met ip-tv. In de TechnoPartner seed-faciliteit is een relatief bescheiden bedrag van 3,2 miljoen euro gereserveerd voor investeringsfondsen die zich op deze technostarters richten.

“Het is voor start-ups in de creatieve en technologische hoek moeilijk om kapitaal te krijgen,” vertelt Dominique Becker Hoff van Technopartner, het actieprogramma van EZ dat het klimaat voor technostarters verbetert door ze toegang te verschaffen tot geld, kennis, ervaring en apparatuur.  De overheid wil de groei van de creatieve sector stimuleren, aldus Becker Hoff. “Maar dat doen we alleen als de markt zelf hier onvoldoende toe in staat is. Voor start-ups geldt dat zij problemen hebben met het vinden van investeerders.”

Tot 15 oktober kunnen investeringsfondsen een aanvraag indienen bij TechnoPartner, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Fondsen die zich richten op investeringen in technologische start-ups kunnen een lening aanvragen bij TechnoPartner. Een lening is maximaal even groot als het private inlegbedrag van een fonds.

De TechnoPartner seed-faciliteit bestaat sinds 2005, maar nu is voor het eerst extra budget (3,2 miljoen euro) beschikbaar voor fondsen die zich specifiek richten op technostarters in creatieve sectoren.

De oorsprong van deze pilot ligt in de brief ‘Cultuur en Economie’, in 2005 geschreven door de minister van Economische Zaken en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De brief had als doelstelling het stimuleren van het creatieve vermogen van het Nederlandse bedrijfsleven. Concrete maatregel die in de brief wordt genoemd is het uitbreiden van financieringsmogelijkheden voor creatieve starters.

De investeringsfondsen die een lening hebben gekregen, zijn vrij om te investeren in de start-ups die zij voor ogen hebben. "Er zijn twee harde criteria waar de fondsen zich aan moeten houden," zegt Becker Hoff. "De starter mag niet langer dan 5 jaar bij de KvK zijn ingeschreven. Daarnaast moet de onderneming gebaseerd zijn op een technologische vinding of een nieuwe toepassing van een bestaande technologie." Uiteraard wordt een fonds wel geacht zich aan zijn eigen plan te houden.

Voorbeelden van creatieve technostarters zijn volgens hem game ontwikkelaars, bedrijven die zich bezighouden met vernieuwende DVD-producties, game ontwikkelaars en bedrijven die zich richten op crossmediale toepassingen of op de koppeling van televisie met internet. “Bedrijven die zich puur op content richten, vallen niet direct onder de definitie technostarter,” zegt Becker Hoff. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is een webdesign bureau.

Fondsen moeten niet alleen geld in start-ups stoppen, maar ook bereid zijn de bedrijven actief te helpen groeien, zegt Becker Hoff. “Uiteindelijk gaat ons het er ons om dat op het einde van de rit er veel nieuwe, maar vooral gezonde, bedrijven bij zijn gekomen.”

Deel dit bericht

4 Reacties

Bart Groothuijze

Een zeer goed initiatief! De enige kant-tekening, die ik hierbij graag wil maken en welke voortkomt uit eigen ervaringen is dat start-ups, met name in de techno-hoek, vaak alleen kijk hebben op techniek en niet op bedrijfsvoering. Wat naast of soms zelfs in plaats van een financiele injectie zeer nuttig zou zijn is begeleiding en coaching; het kan niet zo zijn dat er geld wordt gestoken in het zoveelste goede idee en dat dit door het ontbreken van management en guidance wederom alleen maar voor burn-marks zorgt!

Eduard Vos

En waar hebben we het dan over qua geld? "In de TechnoPartner seed-faciliteit is een bedrag van 3,2 miljoen euro gereserveerd voor investeringsfondsen die zich op deze technostarters richten". Zo… 3,2 miljoen Euro om het creatieve vermogen van het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren…Goed voor één of twee kasplantjes. Hoe genereus! Ben benieuwd hoeveel ambtenarengeld er is gaan zitten in het schrijven van die "Cultuur en Economie brief" en wat de werkelijke motivatie van de overheid is om zo'n speldenprikkengebaar met zoveel bombarie te communiceren…

Koos Koets

De overheid zou zich hier zowiezo niet mee bemoeien, als een bedrijf daadwerkelijk toekomst heeft, dan zou het toch niet moeilijk moeten zijn om particulier initiatief te vinden. Kijk naar twinning, hoeveel bedrijven hebben daar ooit een serieus product/dienst geleverd?90 procent was een mockup om zoveel mogelijk uit de overheidsruif te vreten.

roy

De overheid kan die centen beter gebruiken om de regelgeving te beperken. Ik word helemaal krankzinnig van die ambtenaren die mij wijzen op het feit dat ik formulier 26 pas kan inleveren nadat ik 16 heb ingevuld. En dan gaan ze er wel vanuit dat 1, 5 en 9 al zijn ingeleverd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond