Deel dit artikel
-

Emerce vernieuwt website en breidt redactie uit

De website van Emerce is vernieuwd als eerste stap in de herlancering van de titel. De site heeft een nieuwe layout gekregen en draait op een nieuw contentmanagementsysteem. De nieuwe indeling maakt de site overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Tevens is per vandaag de redactie uitgebreid met Tjeerd Wiersma, afkomstig van RTL-Z.

De nieuwe Emerce-site is verbreed en kent nu een basisindeling in vier kolommen, wat meer ruimte biedt voor lijstjes, ankeilers en illustraties. Het nieuwe contentmanagementsysteem is gebaseerd op MMbase en is gebouwd door de afdeling Digitale Media van VNU Business Publications. Het systeem is ook in gebruik bij andere VNU-titels. Nieuw zijn de RSS-feeds van de recente reacties en de agenda, naast de feed van de nieuwsberichten.

Tjeerd Wiersma versterkt vanaf vandaag de redactie, en zal zich vooral bezighouden met de online nieuwsvoorziening. Wiersma werkte hiervoor onder meer bij AtHome, RTLnieuws.nl en RTL-Z. Wiersma: “Ik hoop een vooraanstaande rol te kunnen spelen in het verder uitbouwen van de community die Emerce heet. En mensen iedere dag weer een reden te geven om de site te bezoeken.”

Emerce magazine zal vanaf 19 maart weer verschijnen in een maandelijkse frequentie. De titel zal niet langer in controlled circulation worden verspreid, maar in een betaalde oplage. Op dit moment wordt druk gewerkt aan de voorbereidingen, zowel inhoudelijk als commercieel. Het Haarlemse bureau Wonderworks is aangetrokken voor de vormgeving en Jeroen van der Donk is onlangs gestart als accountmanager.

Deel dit bericht

26 Reacties

Alex

W()()T! First post 🙂 Om maar in het moderne log jargon te blijven hangen. Goed nieuws igg, ziet er zeker naar uit dat Emerce on en offline weer een tijdje mee kan! suc6

Steije

Site is erg mooi, echt een vooruitgang! 🙂

jesse

Tsja het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het helemaal niet mooi…Nogal rommelig en ook qua typografie niet bepaald een vooruitgang. Qua technologie zal het vast beter zijn.

Ingrid

Hè jongens,(meisjes), de homepage was zo helder: lekker leeg & overzichtelijk. terwijl-ie nu helemaal volgeplempt staat met info. Daarentegen perfect dat jullie RSS aanbieden – vooruitstrevend! 

Alex

De leesbaarheid van de website is absoluut verslechterd. Teksten worden nu te breed getoond. Jammer. Geen verbetering!

Alex

Wellicht is het een idee om de website ook op PPC (PocketPC) format aan te bieden?

sneeuw

rss boden ze eerder al aan….

Peter Schinkels

Wel gedurfd zo'n brede opmaak. Mensen met een lage (<800) resolutie moeten nu ook horizontaal scrollen :( De artikelen zijn wel minder leesbaar geworden door die bredere opmaak, als het weer iets smaller kan dan is het wel de moeite waard om Emerce weer dagelijks te bezoeken. Dit is voornamelijk als opbouwende kritiek bedoeld 😉

M

Ik moet nog even wennen aan de 'hoekige' vormgeving. De snelheid waarmee de pagina's geserveerd worden lijkt wel verbeterd. Een ding begrijp ik niet: http://emerce.nl zit achter een loginbox. Aangezien dat adres in mijn bookmarks stond kon ik een tijdje de site niet bereiken. Hoe zit dat?

Hans Huter - Digitale Media VNU

@Alex: Emerce is ook beschikbaar via PocketPC, via AvantGo. Zie hiervoor http://www.emerce.nl/artikel_kort.jsp?id=emerce_mobile  @Peter Schinkels: De site is schaalbaar opgemaakt, zodat mensen die de site met 800×600 resolutie bekijken niet horizontaal hoeven te scrollen. @M: http://emerce.nl geeft inderdaad (tijdelijk) een login box, dit wordt zsm verholpen waardoor de site ook onder die url weer zichtbaar zal zijn.

Trinity

Beste Emerce, Jammer dat het lettertype niet kan worden aangepast (zoal bijv. Wired) Het nieuwe lettertype is wel erg klein :) gr. Trinity

Kasper Katje

Elke verandering qua design is altijd even wennen en na een tijdje weet je niet meer beter maar het eerste wat mij ook opviel was de verminderde leesbaarheid en de banner bovenaan die nu buiten het design zweeft.Verder wel een teken dat er dus wel degelijk leven in Emerce zit en niet op een dood spoor staat en een goed opwarmertje voor het nieuwe blad.

Bart Houwink

Vernieuwing is goed. En kritiek op verandering is te verwachten. In dit geval voor wat betreft een aantal zaken, denk ik, terecht. Zoals een enkele gewaardeerde webdesigner al opmerkt: 1] de breedte van het tekstveld is veel te groot en leest niet prettig (is bovendien niet 'des webs' en dus typisch ontwikkeld door off-line designer('s), 2] de 'frisse' helderheid van het vorige design is naar de filistijnen door gebruik van nogal grijze/matte ondergrondjes, 3] de linkerbalk is wel heel erg saai, net als de buttons, wat vooral veroorzaakt wordt door een al even saaie en plompe typografie (wat nog eens versterkt wordt door gebruik van kapitalen) en 4] ook het gebruik van grote iconen (voor bijvoorbeeld 'artikelgereedschappen') is niet 'des webs'. Is het dan allemaal slecht? Welnee. Het kan gewoon een stuk beter. Huur eens een goede webdesigner in. Ik ben overigens copywriter (en heb hier dus geen belang bij). Groet, Bart.

mark

Het ziet er nu allemaal wat vlotter en professioneler uit. Je kunt zien dat de hand van de deskundigen bij VNU BP erover heen gegaan is. Ik hoop dat het blad ook deze uitstraling gaat hebben. Veel succes en nu nummer 1 in Nederland worden.

Peter Schinkels

@Hans Huter: Ik zie het, als ik m'n browser venster smaller maak dan 1024 pixels en vervolgens de pagina opnieuw inlaadt , dan krijg ik ook de smallere opmaak te zien. Zo kan ik dus op een primitieve manier zelf instellen hoe breed de tekst van het artikel moet worden ;) Als er nu nog een manier zou zijn om de opmaak voor 800×600 monitoren ook bij mijn normale instellingen op m'n 19" monitor te kunnen bekijken dan zou het helemaal geweldig zijn.Misschien een idee om abonnees van het offline blad de mogelijkheid te geven een profiel aan te maken op de website en zelf de breedte van de layout in te laten stellen? In mijn profiel zou ik dat dan op 850px instellen waarschijnlijk.

Egor Kloos

Wel jammer dat VNU niet in staat is om voor Emerce een site te maken die volgens de W3C standaard valideert. En beetje moderne HTML werk was op zijn plaats geweest voor een site als Emerce. Ik zeg het maar 1 keer voor de dames en heren van VNU; "Web Standards". Zoekt het anders even op via Google. Tja hoe het er verder uitziet, nou het zal wel wennen neem ik aan.

Pim

Het nieuwe font vind ik een duidelijke verslechtering. De rest van de vormgeving ziet er uit als 'terug naar eind jaren negentig'. Ik dacht bij de eerste keer bekijken dat er iets met de instellingen niet goed geladen was…Jammer.

Sacha Prins

Ik vind het helemaal fantastisch. Lettertjes kunnen wat mij betreft niet klein, en vormgevingen niet hoekig genoeg zijn. Bovendien doet het Java based CMS (MMBase?) vermoeden dat er meer aan (web)standaarden is gedacht dan men in eerste instantie vermoed.

Frank

Cool!ga zo door en mailmij direct als ik kan betalen voor het nieuwe tijdschrift; kan niet wachten tot ie op de mat dondert; doe maar een kilo meer groentemancheers! Frank

Ro

Jammer, weinig stijlelementen die het design ondersteunen. Van een echt (web)design/vomgeving is volgens mij ook niet te spreken. Fototjes van 150 x159 of 150 x 124, hier en daar nog wat hinken op de oude vormgeving. En javascript en een refresh nodig om je site te scalen, mmmHeeft VNU zelf zitten klussen?

Marcel de Groot

Allereerst gefeliciteerd met de uitbreiding van de reactie. Ik hoop dat Emerce de weg van inhoudelijke verbetering weet voort te zetten. Wat betreft de vormgeving ben ik minder enthousiast. De website van Emerce lijkt steeds meer een verzameling links met verschillende stijlen in zowel fontgebruik als grafische elementen. Jammer. Het voorgaand ontwerp vond ik een stuk mooier en consistenter. Bovendien komen de redenen voor dit redesign niet geloofwaardig over. In het voorgaande ontwerp had door meeschalen ook meer ruimte gecreeerd kunnen worden … Ook het statement "De nieuwe indeling maakt de site overzichtelijker en gebruiksvriendelijker" lijkt mij uit de lucht gegrepen en zie ik nergens onderbouwd. Ik had van een toonaangevend blad als Emerce beter verwacht. 

Leo

Die nieuwe website ziet er stukken beter uit dan de vorige. Het oogt veel professioneler en duidelijker dan de oude. Ook het nieuwe lettertype vind ik een grote verbetering. Goed bezig dus!

June

idd, gefeliciteerd met jullie nieuwe site, het ziet er volwassen en lekker profi uit. Alles is duidelijk en niet te druk. Verder kan ik niet wachten op de emerce magazine! keep up the good work

Richard Boogert

De kleuren en mogelijkheden zijn inderdaad verbeterd, maar mensen die een resolutie van 800×600 gebruiken hebben nu dus een probleem. Dat is nog steeds ongeveer 25% van de Internetters. Helaas voor deze mensen. Verder prima!

Donders

De nieuwe look went snel. Lijkt meer ruimte te bieden voor stevige verhalen. Als nontwerper wil ik alleen opmerken dat ik het erg benauwd krijg van dat roodkapsel, ik voel me helemaal ingemetseld in een bakstenen constructie zonder uitzicht. Douwe site had rechtsboven 3 frisse magazine intro's; hier overheerst navigatie. Verder: de banners aan de onderkant zijn veel beter opgenomen in het totaalbeeld dan die kale balk bovenin. Maar dat zal wel gladgestreken worden, de komende weeken.

Anders Floor

Ik heb een tijdje gewacht met mijn reactie om het gebruik in de praktijk eens aan te kijken. En toegegeven: het is een verbetering ten opzichte van de vorige versie. De belangrijkste pluspunten zijn in mijn ogen het font (schreefloos zie ik graag, al mag het bij de reacties een tikkie groter) en het popup-reactieformulier (prima). Wel hoop ik dat bij dat laatste het toevoegen van links i reacties wat duidelijker kan. Kun je gewoon HTML gebruiken, UBB-code, moet je er op vertrouwen dat de redactie er links van maakt o.i.d.?  Wat ik niet snap, is de beslissing om de tekst in de breedte te laten meeschalen. Lange regels lezen ronduit beroerd op een beeldscherm, en ik zit er niet op te wachten om bij elk bezoek aan Emerce m'n browsergrootte aan te moeten passen. Kijk naar CNN. Kijk naar ZDNet. Naar De Volkskrant. Telegraaf. Tweakers.net. Fokzine.nl. Adformatie. Nu.nl. Webwereld. News.com. Oftewel: kijk naar elke willekeurige site met content, en zie dat elk van die sites een vaste breedte handhaaft. Dat is geen toeval. Ik vind het design, ehh, eigenlijk goeddeels afwezig. De site hang een beetje van los zand aan elkaar, met allerlei stijlelementen die niet aansluiten op elkaar (zowel letterlijk als figuurlijk). De zwevende banner bovenaan is ronduit lelijk (neem een voorbeeld aan Tweakers of Fokzine over hoe een banner in een design te integreren is) en de dikke rode balk daaronder daaronder is bijna van Stalinistische proporties. En daarbij is de homepage helaas, net als de vorige versie, een kakafonie van verschillende zaken. Gooi er maar zoveel mogelijk op, dan is er voor ieder wel wat wils bij, lijkt de gedachte te zijn. Die insteek mag misschien enig zijn bij een lopend buffet, op een actualiteits-site is het geen porem. Kijk bijvoorbeeld naar het kadertje "column", rechtsonder in de rechter kolom, en wees reëel: daar valt zoiets toch helemaal niemand op? Dan moet je het er ook niet op zetten. Ik blijf voorts nog steeds grote moeite hebben met de indeling in verschillende rubrieken op Emerce. Die indeling is op zich niet verkeerd, maar ik raak steevast het overzicht kwijt. Ik weet vijwel nooit in welke rubriek ik me op een bepaald moment bevind. Dat komt niet alleen doordat het visuele onderscheid ontbreekt, maar ook omdat er veel inhoudelijke overlap is. De artikelen "Paypal alleen Europa in" en "Vodafone lanceert eerste UMTS-dienst" staan beide zowel genoemd in "Technologie" als in "Business". Schaf die categorieën af of breng er duidelijker onderscheid in aan. In de huidige vorm zijn ze naar mijn mening alleen maar verwarrend. De artikelen zelf zijn inhoudelijk nog wel van prima Emerce-kwaliteit (en daar gaat het uiteindelijk toch om), dus wat dat betreft kan ik alleen maar zeggen: keep up the good work!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond