Deel dit artikel
-

400 miljoen nodig voor ‘Europese concurrent Google’

Volgens de oorspronkelijke planning had de 'Europese Google' begin 2006 al online moeten zijn, maar de digitale fundamenten van Quaero liggen er nog niet eens. De Franse, Duitse en Europese overheden moeten hun goedkeuring voor de financiering nog geven. De multimediale, meertalige zoekmachine gaat naar schatting minstens 400 miljoen euro kosten.

Dat blijkt uit opmerkingen van Andreas Goerdeler, medewerker van het Duitse ministerie van Wetenschap en Arbeid, tijdens een bijeenkomst van Bitkom. Bitkom is de branchevereniging van de Duitse telecomindustrie. Goerdeler rekent voor, dat de Duitse overheid 90 miljoen euro in project Quaero wil investeren. Het bedrijfsleven moet minstens evenveel bijpassen. En Frankrijk, Duitslands partner in het project, hoort ook vanuit publieke en private middelen voor 180 miljoen euro te financieren.

Tijdens dezelfde Bitkom-bijeenkomst omschreef staatssecretaris Dagmar Wöhrl van Wetenschap en Arbeid Quaero met: "Met dit project nemen we een sprong van lichtjaren vooruit op het gebied van de kenniseconomie en de ontwikkeling van nieuwe diensten op internet."

In april 2005 maakte de Franse president Jacques Chirac bekend dat er een soort 'Europese Google' in ontwikkeling was in Frankrijk en Duitsland onder de naam Quaero. Sinds die aankondiging is het lange tijd stil gebleven rondom het publiek-private project. Het plan om begin 2006 concrete resultaten te tonen, mislukte. Het is niet duidelijk wanneer de eerste fysieke gestalten van de zoekmachine te ontwaren zullen zijn.

Vooralsnog zijn Duitsland en Frankrijk nog bezig de financiering rond te krijgen. Zo blijkt uit de woorden van Goerdeler die webuitgave Heise.de optekende. De Duitse overheid moet zijn stempel van goedkeuring formeel nog geven tijdens de budgetbesprekingen voor het komende jaar. Ook de Europese Commissie zal zijn formele instemming nog moeten geven voor de bow van Quaero.

De bedenkers van Quaero voorzien een zoekmachine die gespecialiseerd is in het vindbaar van digitale audio- en videobestanden. Beeldherkenningstechnieken moeten betekenis geven aan de inhoud van vidoebestanden. En van digitale audiobestanden worden automatisch transcripties gemaakt, die vervolgens doorzoekbaar zijn. Daarnaast moet het systeem overweg kunnen met zoekopdrachten in natuurlijke taal ('spreektaal') uit verscheidene taalgebieden van Europa. De resultaten worden toegankelijk op de computer, televisie en mobiele telefoon.

In Frankrijk is LTU Technologies de projectleider, in Duitsland is dat Bertelsmann-dochter Empolis. De andere deelnemers aan het project zijn onder meer: Thomson, France Télécom, Siemens, Thales, Bertin Technologies, Exalead, Jouve, Synapse Développement, Vecsys, Inria, Inra, CNRS, Clips Imag, RWTH Aachen en de universiteit van Karlsruhe. Ook de bedenker van het MP3-formaat, het Duitse Fraunhofer Institut, is erbij betrokken.

Welke bedrijfsmodellen de investeerders exact voor ogen hebben, staat niet vast. Het is wel al duidelijk dat ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en andere kenniswerkers tegen betaling aangepaste of verder gespecialiseerde versies van Quaero zullen kunnen gebruiken.

Deel dit bericht

12 Reacties

Sjoerd

Zo gedoemd te mislukken .. Echt op zijn onnozels Frans dat alles wat buiten dat land een succes is een gevaar is voor de eigen markt. Ambtenaren die een commercieel initiatief opzetten is vragen om moeilijkheden; er wordt bijzonder veel geld geinvesteerd in iets waar absoluut geen behoefte aan is en het nog maar de vraag is of het gaat werken. Alleen al die naam, stupid is as stupid does (maar ja het is hun geld niet)

Constant

Ik vind het kwalijk als overheidsgeld (gelukkig dit keer geen NL geld) wordt gebruikt om een bedrijf te beconcurreren. Dit is een ernstige vorm van oneerlijke concurrentie en strijdig met Europese mededingingsregels. Google e.d. kan een klacht indienen. Het anti-amerikaanse gevoel dat ik bemerk in dit project vind ik dubbel kwalijk, niet alles uit de joe-es-of-ee is fout en er zijn trouwens ook tal van goede europese zoekmachines (die trouwens geen 400 mio hebben gekost).

gijs

Sinds wanneer hebben we de overheid nodig om een zoekmachine te maken? Dit is echt het domste plan sinds de landbouwsubsidies.

Frank Haarman

Onbegrijpelijk.

luidspreker

Waarom doet me die aan GRAAIEN denken? Als een success-algorithme is, dan kunnen ze ook een investeerder vinden lijkt me. Google was bedacht door twee jongens en de baas had 100.000 dollar op tafel gelegd (ik kan naast zitten). 400.000.000 € – 100.000 $ = tel uit je winst

Lex Sijtsma

Schandalig hoe er miljoenen belastinggeld over de balk wordt gesmeten. Ik zit hier niet op te wachten. Waarom hebben de betrokken bedrijven niet allang zelf een zoekdienst aangeboden? Only in it for the money, denk ik. Quaero wordt net als veel andere Europese initiatieven een geldverslindende mislukking.

Leo

Het achterliggende gedachte voor een Europese concurrent voor Google is het feit dat Google verplicht is informatie af te dragen in Amerika. Er zijn bewindvoerders die dit als een bedreiging zien. Immers het kan voorkomen dat informatie verstrekt wordt die eigenlijk niet verstrekt had mogen worden. Ambtenaren maken steeds meer gebruik van Google, dus ik kan mij dit wel voorstellen. Wat ik jammer vind is dat Quaero een initiatief is van Frankrijk en Duitsland waarbij alleen franse en duitse ondernemingen in mee mogen deelnemen. Ik kan wel aan andere zoekmachines denken die de inhaalslag zouden kunnen verkleinen, maar ja, die zijn buiten deze 2 landen.

baudouin

Belachelijk!

Age Jellema

Leo, waarom zou je een Europese zoekmachine moeten ontwikkelen om de reden dat Google zijn informatie moet afdragen aan de Amerikaanse regering? Daar los je het probleem niet mee op.

Larry P

@constant en Lex: Aan een zoekmachine-initiatief van de overheid kleven dezelfde bezwaren van censuur, alleen de motivatie kan verschillen (geld v.s. politiek). @luidspreker: Vergeet niet dat Google ook uit overheidgeld is ontstaan ,via Stanfort University, die nog steeds patent op het PageRank algoritme bezitten (niet op de naam, zie http://www-db.stanford.edu/~backrub/google.html ). Alle onderdelen van de search-engine zijn op deze universiteit door anderen dan de twee oprichters van Google ontwikkeld. Wat dat betreft is de achterliggende technologie stok oud en inderdaad aan vervanging toe. Het geld had met het oog op onafhankelijkheid beter in een P2P Open Source search engine gestopt kunnen worden ( zie: http://ntrg.cs.tcd.ie/undergrad/4ba2.02-03/p8.html

Leo

Age, ik ben het met je eens dat dit het probleem niet oplost. Maar tijdens een sessie bij de EU was dit de conclusie en zijn er allerlei initiatieven en suggesties naar voren gekomen (o.a. P2P). Of dit naar iets leidt, betwijfel ik.

Theo

Ik lees hier redelijk wat snelle en kortzichtige commentaren, ik doel hiermee op de negatievelingen en klagende schrijvers die zich druk maken om subsidiegeld. De vergelijking met Google (privegeld) en de subsidie in dit geval mag dan waar zijn, maar het hele internet was er niet geweest zonder alle DARPA gelden (US ministerie van defensie)! Vergeleken met alle subsidies die uitgekeerd worden lijkt me dit maar een kleintje, het grootste deel van EU subsidies gaat naar landbouw, zo'n 70%. Laten we gelukkig zijn met de EU investering in innovatie en technologie, als we nu nog een beetje samenwerken, wie weet komt er iets moois van. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond