Deel dit artikel
-

Groningen wil uitgebreid op Google Earth

De gemeente Groningen onderzoekt hoe ze zich uitgebreid kan profileren op Google Earth. Enkele weken geleden beklaagde een prominente lokale VVD´er zich erover dat de stad niet haarscherp op de digitale wereldbol stond. Nu bekijken de noordelingen of ze risicokaarten, weerinformatie en evenementen op het Google-product kunnen plotten.

De gemeente voert verkennende gesprekken met Erwin Nikkels van Globe Assistant uit het Noord-Hollandse Bergen. Het bedrijf ontwikkelde in de afgelopen jaren de zogeheten EarthConnector. Dat is technologie waarmee overheden en bedrijven hun databases op Google Earth, Google Maps en vergelijkbare producten kunnen plotten. "In Nederland hebben we een patent op onze technologie en er lopen nu patentaanvragen in 120 andere landen."

Globe Assistant verkoopt zijn Google Earth-koppeling in licentie aan bedrijven die zichzelf aan willen sluiten op het Google-programma, maar doet legt die verbindingen ook in opdracht van overheden en bedrijven. Nikkels: "Zo kwamen we in contact met de gemeente Groningen. De VVD-fractievoorzitter Remco Kouwenhoven daar had zich vorige maand beklaagd over het feit dat Parijs bijvoorbeeld wel tot in detail te bekijken met Google Earth, maar Groningen niet."

Nikkels, die als informele Google-partner regelmatig op de hoogte is van toekomstige snufjes in Google Earth, zocht contact met Groningen. Gezamenlijk wordt nu onderzocht hoe en op welke punten de partijen samen kunnen werken. Daarover bestaat nog geen uitsluitsel.

Het bedrijf uit Bergen is in gesprek met meerdere gemeentes en provincies in Nederland. Namen houdt de ondernemer voor zich. "Gemeentelijke en provinciale overheden zijn geinteresseerd omdat ze informatie uit hun databases voor intern maar ook extern gebruik nu eenvoudig kunnen ontsluiten. Denk bijvoorbeeld aan risicokaarten, geografisch informatiesystemen, calamiteitenomgevingen en evenementen."

Globe Assistant werkt in binnen- en buitenland. Momenteel zijn het veel bedrijven uit de onroerendgoedsector die hun dynamisch gegenereerde databases op Google Earth of Maps willen plotten. In Nederland werkt het bedrijf met Funda en ERA Makelaar.

Internationaal verwierf Globe Assistant bekendheid met Earthbooker.net. Dat is een toevoeging op de digitale wereldbol waarbij 80.000 hotels op Google Earth worden geplot. Earth-surfers kunnen op de wereldbol hotels zoeken en boeken via de geografische interface. Nikkels: "Dagelijks verwerken onze servers door die dienst 1 miljoen hits. Dat aantal groeit zo hard dat we onlangs servers bij hebben moeten plaatsen."

Google Earth werd in een jaar tijd wereldwijd 100 miljoen keer gedownload en geïnstalleerd Gebruikers bevinden zich veelal in landen met veel breedbandaansluitingen. Hoeveel actieve gebruikers Google Earth heeft, houdt het zoekbedrijf voor zich.

Op 2 november houdt Globe Assistant in Utrecht een seminar over hoe Nederlandse organisaties het praktisch nut kunnen vinden en aanwenden van Google Earth.

Deel dit bericht

4 Reacties

nijmegenaar

dat lijkt me toch nijmegen?

Elja Trum

De gemeente Groningen zal het dan ook wel niet leuk vinden dat jullie bij dit artikel een afbeelding van Nijmegen plaatsen.. 😉

Babz

Ze hadden geen scherpe foto van Groningen 🙂

MG

Groningen is niks, er is niks, en het zal nooit wat worden. Veel te ver van de bewoonde wereld. Ik woon er, maar ik ben blij als ik weer voorbij amersfoort ben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond