Deel dit artikel
-

Clubmessage vecht ‘patentschending’ sms-per-email aan

Het bedrijf Clubmessage uit Breda vindt dat zijn patent op 'sms versturen per e-mail' geschonden wordt door 3 partijen en dient formele klachten bij hen in. Clubmessage hoopt uiteindelijk licentiegelden te kunnen innen op het gebruik van zijn technologie. Mollie.nl, één van de beklaagden, noemt de actie verbazend en lachwekkend.

Het Bredase sms-bedrijf zegt binnen enkele weken stappen te zullen ondernemen via advocatenkantoor Arnold & Siedsma tegen Mollie, Mobileweb en Smsgate. Deze drie partijen zouden inbreuk maken op het octrooi dat Clubmessage in 2003 aanvroeg en kreeg bij EZ-afdeling Bureau voor de Industriële Eigendom.

Het vermeende eigendomsrecht geldt voor 'de werkwijze en het systeem voor het overbrengen van boodschappen'.

Volgens directeur Gilbert Gooijers betreft dit geen reclamestunt. "We hebben de technologie om vanuit ieder e-mailprogramma sms te versturen zonder extra softwareinstallatie zelf ontwikkeld. Een rondgang over het web leerde dat steeds meer bedrijven deze technologie inzetten. We hebben niet voor niets een octrooi gekregen. Dat gaan we nu gebruiken."

Mollie, Mobileweb en Smsgate ontvangen een dezer weken een brief van de juridisch vertegenwoordiger van Clubmessage. "Er is geen sprake van rechtzaken nu. Eerst informeren we deze partijen over onze claim." Het bedrijf hoopt licenties te kunnen slijten op zijn gepatenteerde technologie.

Adriaan Mol van sms-bedrijf Mollie.nl: "Dit is lachwekkend. Ik weet eigenlijk niet eens hoe ik hier op moet reageren. Het is niet alsof ze met deze technologie het wiel hebben uitgevonden. Vergelijkbare producten worden al een jaar of 6 aangeboden in binnen- en buitenland. Bovendien vind je op het web tal van open source-programma's die dit soort diensten mogelijk maken. Wij maken toevallig niet gebruik van open source-software maar zelf ontwikkelde technologie. Ik zie de brief met interesse tegemoet."

Clubmessage exploiteert zijn dienst Mail-SMS sinds 2003. Volgens Gooijers heeft zijn bedrijf een paar duizend gebruikers. Het product is gericht op de zakelijke markt. Bedrijven betalen eenmalig 125 euro opstartkosten en vervolgens 25 euro per maand abonnementsgeld. Tot de klantenkring behoren bedrijven uit de transport-, uitzendsector maar ook tandartspraktijken en autogarages. Gebruikers kopen een sms-bundel. Hoe groter de bundel, hoe lager de prijs per sms.

Deel dit bericht

5 Reacties

Ivo Jansch

Dit doet me denken aan de befaamde patent incidenten op hyperlinks op internet. Een SMS versturen via e-mail is verre van complex, dat doe je in drie regels code. Wat ik me echter afvraag; dit is een software oplossing, en software patenten zijn binnen de EU toch nog steeds niet mogelijk?

Peter

Hahaha wat een onzin

Robert

dit is echt te grappig! Wat een onzin, clubmessage maakt zich hiermee volkomen belachelijk. Dit lijkt op een verkapte media stunt. Alleen beetje jammer dat het zich waarschijnlijk alleen maar tegen zich keert!  

Edwin

Zover ik weet verleent het octrooibureau wel softwareoctrooien, alleen zijn ze niet rechtsgeldig. Beetje zielig, dat Clubmessage.

Richard

@Edwin: Het octrooibureau verleent zgn. ongetoetste octrooien, die wel degelijk rechtsgeldig zijn. Ongetoetst wil zeggen dat er geen onderzoek is gedaan naar de originaliteit van het idee. Kortom, de waarde ervan is beperkt, tenzij je een gedegen onderzoek laat uitvoeren of het inmiddels al bestaat ("de stand der techniek is"). Clubmessage zal waarschijnlijk daarop nat gaan, afgaande op de andere reacties…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond