Deel dit artikel
-

Hyves start muziekdienst

Hyves start vandaag met Hyves Music. Artiesten kunnen met deze nieuwe dienst hun muziek voortaan op Hyves zetten en de leden van het sociale netwerk hebben de mogelijkheid om muziek op hun eigen profielpagina te plaatsen. Hyves hoopt dat nieuwe artiesten doorbreken via Hyves, net als dat in het Verenigd Koninkrijk gebeurde met de Arctic Monkeys die via MySpace grote bekendheid verwierven.

ErickE en Ilse de Lange zijn twee bekendere artiesten die bij de lancering al een ‘muziekprofiel’ hebben. Artiesten hebben een gewoon gebruikersprofiel met daarin een muziekspeler waarop enkele tracks van de artiest staan. Alle leden van Hyves kunnen een ‘player’ op hun profiel zetten waarin ze tracks van andere Hyves-artiesten zetten. De muziekdienst van de Amerikaanse profielensite MySpace heeft als voorbeeld gediend voor Hyves Music.

Iedereen kan zich als artiest aanmelden bij Hyves Music. Voorwaarde is dat er geen muziek wordt geplaatst waarvan de rechten in handen zijn van iemand anders, zegt mede-oprichter Raymond Spanjar van Hyves. “Wel is het altijd mogelijk om muziek van een andere artiest, bijvoorbeeld Di-Rect, op je eigen pagina te plaatsen. Zelf uploaden mag in zo’n geval echter niet.”

Spanjar verwacht veel van het virale effect van het Hyves-netwerk, dat nu zo’n twee miljoen leden heeft, waarvan 1,3 miljoen Nederlandse. Als voorbeeld noemt hij de Arctic Monkeys die in het Verenigd Koninkrijk via MySpace zijn doorgebreken. Dat effect kan worden gestimuleerd, denkt hij, door het organiseren van bijvoorbeeld een talentenjacht. Feitelijk vindt die ‘jacht’ permanent plaats omdat er overzichten op Hyves staan met de meest beluisterde en meest overgenomen liedjes. “We willen uiteindelijk de rol van de Top-40 overnemen," zegt Spanjar half serieus.

Spanjar ziet het liefst dat artiesten zelf hun profielpagina bijhouden, hoewel in de praktijk daar soms assistentie bij nodig zal zijn. Bands of artiesten als Di-Rect en Erick E waren al lid voor de lancering van de muziekdienst, en houden hun profiel volgens Spanjar zelf bij. Dat betekent dat ze zelf een blog bijhouden en reageren op ingestuurde berichten. In tegenstelling tot normale Hyves-leden geldt voor artiesten – net zo min als voor politici als Balkenende of Bos – geen vriendenmaximum. Een ‘normaal’ Hyves-lid kan maximaal enkele honderden Hyves-vrienden op zijn profiel zetten.

Op termijn wil Hyves eventueel muziek gaan verkopen, al dan niet samen met een andere site. Daarnaast is er volgens Spanjar het plan om evenementen te gaan organiseren samen met artiesten. “In de eerste plaats vinden we deze dienst een leuke toevoeging voor onze gebruikers. De dienst maakt Hyves interessanter.”

Hyves is overigens niet de eerste Nederlandse sociale netwerksite die een muziekdienst start. In augustus startte Ilse’s CU2 namelijk met een muziekplatfom. Op CU2music.nl kunnen bands en muzikanten zich presenteren met muziek, informatie en foto’s door een muziekprofiel aan te maken. Chris de Waard van CU2 zei bij de lancering tegen Emerce dat de dienst wil uitgroeien tot het belangrijkste podium voor bands en artiesten die bekendheid willen verwerven. Die ambitie lijkt, gezien het aantal actieve leden van CU2 (500.000 volgens CU2 zelf) hoog gegrepen. Spanjar ziet CU2music niet als een grote concurrent: “Deze site is leuk opgezet, maar ik denk niet dat wij er veel last van zullen hebben. Het grote verschil is dat wij een groter podium hebben. ”

Deel dit bericht

11 Reacties

Rogier

Eindelijk! Top!

Marijn

"Het grote verschil is dat wij een groter podium hebben."Volgens mij is het grote verschil eerder dat CU2 gewoon werkt, en dat aan Hyves altijd alles stuk is…

Arjen

Wat mij bezighoudt is hoe het met de Buma Stemra zit. De player die Hyves gebruikt download de bestanden naar de computer. Voor mij was het geen enkel probleem de laatste hit van A Balladeer uit mijn temporary files folder te halen en in itunes te importeren. Gratis downloaden!

Raymond

haha, oh ja, dat was he! 😀

ugh

Ik vind het jammer dat de hele hyvesfrontend hangt aan losse schroeven. Als ze nou eens een keertje een fatsoenlijke designer inhuren. Vooruit, myspace is ook gebaseerd op het KISS-gebeuren.. maar aan het usability gebeuren op hyves ontbreekt nogal het een en ander. Het is het allemaal net niet qua design. En dan heb ik het niet over smaak en eyecandy, maar gewoon kleine dingetjes als teksten die buiten de kaders lopen, margins die niet kloppen.

Emanuel

Op cu2 werkt tenminste alles, dat kan je van Hyves niet zeggen.

JOE

Inderdaad interessant om te zien hoe de Buma/Stemra en vergelijkbare partijen uit/in het buitenland hier op gaat reageren. Buma gaat ten slotte alleen om verkoop van muziek binnen Nederland. En als het echt zo eenvoudig is om de muziekstream als download op je pc te gebruiken dan vind ik het nog veel boeiender om te zien hoe de artiesten omgaan met deze community. Hartstikke leuk dat Tiesto en de Lange hier aan mee doen, maar weten ze ook dat ze muziek weggeven zodra ze tracks naar hun artiestenpagina uploaden? Boeiend om te volgen hoe de artiesten hier mee om gaan en hoe hun platenmaatschappijen gaan reageren .

hobbema

Leuk! Kunnen we eindelijk ook eens muziek van huisvrouwen horen

Raymond

@arjen: dat kwam inderdaad voor en is inmiddels weer gemaakt.

Marijn

@Raymond: inderdaad. Jammer dat het nu zo te zien helemaal niet meer werkt…

Kido

hyves is gewoon saai. En inderdaad, als het niet al saai genoeg is dat je geen muziek met automatische speel functie kunt toevoegen en mensen daarop ook nog komentaar geven(brutaal) lopen de teksten ook nog buiten de kader….frustrerend irriterend als je nou eens een fatsoenlijk uitziende page wilt :@

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond