Deel dit artikel
-

“EBay en Marktplaats.nl grootste e-commercesites”

Gemeten naar unieke bezoekers zijn Ebay, Marktplaats.nl en Wehkamp de drie grootste e-commercesites in Nederland. Dit komt naar voren in een rangschikking van Nielsen//NetRatings over de maand december.

Het onderzoek van Nielsen//NetRatings werd gehouden in december 2003 en bevat onder meer cijfers over het aantal unieke aantal bezoekers, het aantal pageviews en het aantal pageviews per bezoeker. Tot de 30 e-commercesites behoren niet alleen webwinkels, maar ook prijsvergelijkers, loyaliteitsprogramma's en veilingsites.
Een belangrijke partij als Bol.com ontbreekt echter. Dit houdt verband met de categorisering van Nielsen//Netratings. Bol.com valt daarbij op verzoek van de vorige eigenaar Bertelsmann in de categorie boekensites, zegt André Rewijk van Nielsen//Netratings, evenals bijvoorbeeld een partij als ECI. Ook bijvoorbeeld Dell is niet terug te vinden binnen e-commerce, omdat het volgens de categorisering van Nielsen//NetRatings valt binnen de categorie computersites.

De grootste e-commercesite in Nederland in de maand december, gemeten naar unieke bezoekers, was eBay. De veilingsite werd op de voet gevolgd door Marktplaats.nl, dat in aantal pageviews ongeveer negenmaal zo groot is als eBay. De rangschikking is als volgt:

 

bedrijf

unieke bezoekers

maal duizend

 

aantal pageview

maal duizend

 

Ebay 1.106 50.547
Marktplaats.nl 1.071 452.162
Wehkamp 603 34.243
Kelkoo 439 3.210
Amazon 418 3.444
Testnet.nl 401 2.358
Kieskeurig.nl 367 8.451
Neckermann 315 10.573
Probeernu.nl 310 735
Air Miles 274 3.759

 

Bron: Nielsen//NetRatings, cijfers over december 2003

Deel dit bericht

10 Reacties

Mark Hyland

Een beetje raar om te zeggen dat Ebay de grootste is terwijl het er sterk op lijkt dat Marktplaats veel vaker gebruikt wordt. Niet door meer mensen maar wel vaker per unieke bezoeker. Ik kan me niet voorstellen dat de structuur van de site 9x zoveel pageviews oplevert. Marktplaats doet het dan volgens mij ook beter dan Ebay

Jeroen Vink

Als ex-Ebay gebruiker ben ik het helemaal eens met de vorige 'spreker'. Ebay is erg traag, chaotisch en rommelig. Het lijkt mij ook bijna onmogelijk dat Marktplaats minder (unieke) bezoekers trekt. De categorieën waar ik in kijk, daar zijn veel mensen massaal naar Marktplaats vertrokken (zie je ook aan de enorme afname van de aangeboden items). Tuurlijk heeft Ebay ook wel voordelen (profiel, internationaal etc.)

Sacha Prins

Ach Mark, je weet wat ze zeggen: "There are lies, damn lies, and statistics".

Jan van Thiel

Ik kan me juist heel goed voorstellen dat marktplaats door hun structuur 9 keer zo veel pageviews oplevert. Ik vind het een enorm zooitje. Je klikt je wezenloos daar, het lijkt wel gestructureerd, maar dat is het helemaal niet. Zodra je op een pagina komt waar een lijst items staat. Begint de ellende. Alles staat door elkaar en zelfs om een foto te zien moet je een keer extra klikken en kom je op een nieuwe pagina terecht. Nee geef mij Ebay maar. Lekker overzichtelijk en veeeel meer keuze dan marktplaats (als je tenminste niet beroerd bent om over de grens te kijken). Bovendien weet je tenminste bij een verkoper meestal wat voor vlees je in de kuip hebt. Bij marktplaats is het maar afwachten.

Anders Floor

Pageviews per bezoeker: Marktplaats: 422Wehkamp: 57Ebay: 46Neckermann: 33Kieskeurig: 23Air Miles: 14Amazon: 8Kelkoo: 7Testnet: 6Probeernu: 2 Okee, Marktplaats is zoekgericht en Amazon verkoopgericht, maar dat Marktplaats ruim 50 maal zoveel pageviews *per bezoeker* genereert als Amazon gaat er maar bij mij moeilijk in. Waar komen die cijfers vandaan? Eigen opgave van de betrokken partijen, of van onafhankelijke metingen?

Esbee Vader

Het is wel frappant om in de drukke decembermaand onderzoek te doen en op basis hiervan conclusies te trekken, nu lijkt het alsof marktplaats een topper is in het e-commerce segment. Ik zeg niets over de uitvoering van het onderzoek maar zet wel vraagtekens bij de relevantie van het onderzoek. Het hangt ook volledig af van de perceptie van e-commerce. Is het niet interessanter om te kijken naar de omzetwaarde per bezoeker gemeten over een boekjaar met als randvoorwaarden dat er sprake is van e-commerce als er een transactie plaatsvindt. Interessant om te kijken wat dit voor beeld zou geven bij bijvoorbeeld ADSL aanbieders die in 2003 ADSL online verkochten.

bob

Ik vraag mij sowieso af waar we met dit soort getallen naar toe gaan. Er zijn 10 websites die in de maand december meer dan 5 miljoen unieke bezoekers trekken ! We hebben de ISP portals en nog een aantal zeer druk bezochte sites in deze getallen niet eens meegenomen. Dit betekent dat we niet meer werken maar ons de gehele dag suf surfen om aan deze unieke bezoekers aantallen te komen. We hebben in Nederland iets meer dan 16 miljoen unieke inwoners. En inderdaad ik ben het met een aantal reacties eens en dan maak ik een berekening waar ik zelf nog over twijfel of de uitkomst wel goed is….marktplaats heeft per unieke bezoeker 422 pageviews…..(452.162 pageviews / 1.071 unieke bezoekers) ….Hallo waar is die unieke bezoeker mee bezig….. Kortom ik sta versteld van dit onderzoek en zeker ook omdat dit mijn vakgebied is. Rest mij de vraag of we nu eindelijk eens serieus gaan worden met dit soort onderzoeken en dat er meer aandacht besteed gaat worden aan kwalitatieve onderzoeken. (voor de redactie: interesse ?) Wat we doen we de gehele dag….websurfen….vandaar die zogenaamde recessie ! Mvg, Bob

Werner

Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van bob, waarschijnlijk telt marktplaats en dat soort sites dmv in 40 hidden frames tellertjes te zetten het zou er op neerkomen dat elke unieke bezoeker 422 pagina's bekijkt , dat kost hem om goed te bekijken zeker 5 uur..Dus met andere woorden half nederland is elke dag fanatiek bezig om ebay en marktplaats aan hun bezoekers aantallen & pageviews te helpen..Je reinste onzin

Rudy Kappert

Wat ook vreemd is, is dat mijn website http://www.MarktPlaza.nl niet is meegenomen. Ook een e-commercesite, niet de grootste maar wel 316653 unieke bezoekers en 4948994 pageviews in Dec 2003, volgens awstats. 

Sytske Hermans

Ik sluit me aan bij Rudy. Vergelijk.nl, ook een grote e-commercesite, stond niet op de correcte plek in deze lijst. Het onderzoeksbureau had onze cijfers veel lager ingeschat dan de 304.268 unieke bezoekers met 4.297.938 pageviews (december 2003, Webalizer).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond