Deel dit artikel
-

Muziek Warner en Sony BMG op Google Video

Platenmaatschappijen Warner Music en Sony BMG gaan gratis muziekvideo's plaatsen op Google Video. De platenmaatschappijen en Google verdelen de inkomsten uit de advertenties die bij de video's te zien zijn. Videosite YouTube maakte vorige maand al een vergelijkbaar samenwerkingsverband bekend met Warner Music.

De bekendmaking gisteren van de overeenkomsten die Google met de platenmaatschappijen heeft gesloten volgt na een weekend vol speculaties over een eventuele overname van YouTube door Google. Beide bedrijven kwamen gisteren wel met een aankondiging, maar niet over een overname. Naast de bekendmaking van Google, maakte YouTube gisteren bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met Universal Music Group.

De platenmaatschappijen hopen geld te gaan verdienen aan tekstadvertenties die in de marge van de video’s worden geplaatst via het Google advertentienetwerk. Google en de platenmaatschappijen verdelen de advertentie-inkomsten. Daarnaast zal een selectie van Warner muziekvideo’s tegen betaling als directe download beschikbaar zijn.

Iedereen kan muziek downloaden en bewerken. In een persbericht zegt Google dat het technologie ontwikkelt waarmee internetters videocontent van de platenmaatschappijen kunnen bewerken en gebruiken in zelf geproduceerde video’s die zij uploaden naar Google Video. Over de exacte werking van dit systeem geeft Google geen verdere uitleg.

YouTube ontwikkelde een systeem dat op haar site zoekt naar digitaal materiaal uit clips van Warner. De maker/uploader krijgt, nadat hij is ‘opgespoord’, de keuze: haal de video off line of deel de inkomsten met de platenmaatschappij. Het audio- en videoherkenningssysteem van YouTube wordt in eerste instantie enkel gebruikt door Warner Music. Maar de videosite zegt vergelijkbare systemen te bouwen voor andere platenmaatschappijen, tv-zenders en filmstudio’s.

De komende maanden wil Google de video’s uit de Warner Music collectie ook gaan verspreiden via haar AdSense netwerk. Website-eigenaren die zijn aangesloten bij het Google Adsense netwerk kunnen straks ‘Warner-video’s’ plaatsen op hun site. Als een internetter klikt op een bij de video behorende advertentie, delen Google, de website-eigenaar en Warner Music de advertentie-opbrengsten.

Google experimenteert sinds augustus met een beperkte groep AdSense-gebruikers al met de mogelijkheid tot het plaatsen van korte MTV clips waaraan advertenties zijn gekoppeld. Advertentie-inkomsten worden in dit geval verdeeld over Google, MTV en de website-eigenaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond