Deel dit artikel
-

Gebruik MSN Messenger stijgt explosief

Bij MSN stonden ze er ook wel even van te kijken toen ze eerder deze week de vier miljoenste gebruiker van MSN Messenger mochten begroeten. Ter vergelijking in januari 2002 waren er nog geen twee miljoen gebruikers die zaten te chatten op MSN.

Messenger is in Nederland een groot succes. Er wordt in ons land veel meer gechat dan in de landen om ons heen of in Amerika. Maar liefst 85 procent van de internetpopulatie die chat in Nederland gebruikt volgens VNU-onderdeel Nielsen/Netratings MSN Messenger. Tien procent gebruikt ICQ, drie procent zit op Yahoo! Instant Messenger, een procent op Tryllian en een procent op AOL Instant Messenger. MSN heeft in Nederland een marktaandeel waar ze in Amerika alleen maar van kunnen dromen.

Volgens MSN Nederland starten Nederlanders op een gemiddelde dag meer dan 22 miljoen gesprekken op via MSN Messenger. Er worden meer dan 125 miljoen minuten gespendeerd. 56 procent van de gesprekspartners is man, 44 procent is vrouw. Het merendeel van de chatters (dertig procent) is tussen de 18 en 24 jaar, goede tweede is de groep tussen dertien en zeventien jaar. In oktober 2003 had MSN Nederland maar liefst vijftig miljoen pageviews.

Wel is ‘MSN-en’ ondertussen een werkwoord geworden. Ook ‘ik zie je op MSN’ is inmiddels een gevleugelde uitdrukking. Dat er in Nederland zo veel ‘gekletst’ wordt, komt volgens Joost Nienhuis, de baas van MSN Nederland, omdat de breedbandpenetratie in Nederland ook hoog is. Ook speelt volgens Nienhuis mee dat MSN gratis en laagdrempelig is. Zo is msn-en een stuk goedkoper dan sms-en. MSN is ook heel makkelijk te installeren.

Dat MSN nog niet ontdekt is als advertentie-medium verbaast ook Nienhuis enigszins. “Ik denk dat het de onbekendheid is bij adverteerders. Zij zijn zich nog niet bewust van het medium, denk ik.”

Anderzijds speelt ook dat MSN er nog niet actief op heeft ingespeeld. Het succes van ‘MSN-en’ heeft MSN Nederland eigenlijk ook een beetje overvallen. “We gaan adverteerders nu wel op de mogelijkheid wijzen van het adverteren.” Adverteren op de instant messenging-tool kan met name interessant zijn voor bedrijven die zich willen richten op jongeren.

Deel dit bericht

10 Reacties

june

"Messenger is in Nederland een ongelofelijk succes. Er wordt in ons land veel meer gechat dan in de landen om ons heen of in Amerika." Duh…. dat komt omdat Nederland 2 jaar achter loopt w.b.t. internet trend en ontwikkelingen. Dus in Amerika is het chatten al uit. 1992 was mijn releas op het internet en toen was chatten een hype voor de Amerikanen. Voor hun is nu video conference en video stream nu populair

Chris

Wat de vorige reactie over het hoofd ziet:- chatten via een site is iets anders dan chatten via MSN, waar je kan zien wie van je contacten online is en vooral bilaterale contacten makkelijker zijn (ook voor werk!)- MSN heeft ook audio en video mogelijkheden

Tjeerd Wiersma, redacteur Emerce

June, dat doet niets af aan de populariteit van Messenger in Nederland. Ook het marktaandeel van Messenger is met 85 procent aan de hoge kant. Blijft overeind dat het groot succes is. Ook een verdubbeling van het aantal gebruikers in twee jaar tijd mag een succes genoemd worden. Dat in Amerika de hype alweer voorbij is, wil ik wel geloven.

Anders Floor

Ik neem aan dat wordt bedoeld: "de vier miljoenste gebruiker in Nederland". Maar ook dan blijft nog iets merkwaardigs handen. Volgens Nielsen Netratings waren er in Q4 2002 namelijk al 9.2 miljoen Nederlanders van 16+ online. Bron: http://www.nielsen-netratings.com/pr/pr_030220.pdf  Stel even voor het gemak dat dat aantal sindsdien niet meer is gegroeid, en 85% van dat aantal gebruikt MSN, dan heb je in Nederland dus 7.8 miljoen MSN-gebruikers. MSN verwelkomde onlangs echter de 4 miljoenste gebruiker. Helaas ligt de site van Nielsen nu grotendeels plat en kan ik er daar nu niks over vinden, maar ik ben dan toch erg benieuwd naar de gehanteerde definities. Echt duidelijk vind ik het allemaal niet, wat niet wegneemt dat ik best geloof (en merk) dat MSN goed aan de digitale weg timmert.

ReadMe

Zozo…dat doen ze zeer goed!Met Yahoo Messenger of die andere programma's zal het nooit zover komen denk ik.Waarschijnlijk liggen die er straks allemaal wel een keer uit.MSN zal alleen maar blijven stijgen en stijgen!

Ton

In Amerika is AOL Instant Messenger nog steeds de absolute marktleider, dit heeft te maken met de dominante positie van AOL. Aangezien MSN Messenger door Microsoft bij iederen door de strot geduwd wordt en er in Nederland nog geen 'installed base' van een concurrerende client bestond is MSN Messenger dus automatisch succesvol geworden.

h

Beste mensen MSN, Dit is de meest grote flauwekul. Als één van de kinderen klikt op MSN als mijn opstartpagina ben je de klos. Deze opdracht vreet zich vast in Windows en je krijgt deze er niet meer uit. Geen wonder dat je dan de grootste bezoeker bent. Ja, elke keer als je internet aanzet, springt dat verdomde MSN ervoor. De normale startpagina kan je niet meer instellen. De techneuten weten niet hoe je dit moet verwijderen. Zelfs de computerwinkels zien dit als de meest grote bedreiging die je kan overkomen. Ik denk er dan ook over om een proces aan te spannen tegen MSN wegens opzettelijke vernieling van mijn apparatuur. Als MSN dan zo geweldig is laat dan ook een goede opdracht zien hoe dit te verwijderen. Ik wacht af!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sjaak den Hollander

Een korte reactie op Anders Floor die niet begrijpt dat als er 9,2 miljoen Nederlanders online zijn, en er 4 miljoen MSN'ers zijn dat het dan toch 85% kan zijn!Dat betekent dus gewoon dat van die 9,2 miljoen Nederlanders er 4,5 miljoen zijn die in het geheel niet Chatten!!!9,2 minus 4,5 niet-Chatters = 4,7 miljoen, 85 % van 4,7 miljoen = 4,0 miljoen.Toch heel eenvoudig!!!

Anders Floor

Sjaak, je hebt helemaal gelijk. Ik was op het verkeerde been gezet door het bericht op Fokzine.nl – http://frontpage.fok.nl/news.fok?id=38500 – waar Emerce als bronvermelding werd genoemd en waar het volgende werd gesteld: "Maar liefst 85 procent van alle Nederlandse internetters gebruikt de software om in contact te blijven met zijn of haar vrienden." Dat was dus onjuist, en ik las over de opmerking "85 procent van de internetpopulatie *die chat* " heen in Tjeerds artikel op Emerce.

Vincent

Reactie op H: Mijn vader ergerde zich ook nogal aan MSN. Ben ik ff het een en ander gaan uitzoeken. Wat je kunt proberen is bij start, uitvoeren (run), msconfig, opstarten (startup) de vinkjes weg te halen bij msnmsgr en evt. msmsgs. Zou t probleem verholpen moeten zijn. Overigens schandelijk dat ze daar bij de compu-winkel niet op gewezen hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond