Deel dit artikel
-

‘Weblogger is geen journalist’

Het overgrote merendeel van de Nederlandse webloggers bedrijft geen journalistiek en heeft daar ook geen behoefte aan. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse webloggers. De meeste bloggers zijn mannelijk en hoger opgeleid.

De gevestigde media kijken dikwijls met een schuin oog naar webloggers. Zij zien de webloggers soms als een bedreiging, schrijft Arjan Dasselaar, die onderzoek deed naar het ‘journalistieke gehalte van de Nederlandse weblogs’. Hij voerde het onderzoek uit in het kader van een studie aan de Universiteit Leiden in samenwerking met de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Aan het onderzoek van Dasselaar namen in totaal 292 bloggers deel.

Onder meer op de Nederlandse website De Nieuwe Reporter zijn al vele verhitte discussies gevoerd over weblogs en journalistiek. Klassieke journalisten voelen zich vaak de enige echte ‘bewakers van democratie en vrijheid’, schrijft Dasselaar. Sommige webloggers vinden echter dat de klassieke media falen in hun rol als ‘vrijheidsbewaker’, constateert hij. Zij geven zichzelf een rol als controleur van de klassieke media. Dasselaar wil hiermee zeggen dat er tussen sommige webloggers en journalisten over en weer het nodige wantrouwen bestaat.

Al deze discussies ten spijt, blijkt uit het onderzoek dat veruit de meeste webloggers geen enkele journalistieke ambitie hebben. Afhankelijk van de gebruikte maatstaf varieert het percentage journalistieke weblogs tussen de 0,3 en 17,5 procent. Dit lijken lage percentages, maar wie ervan uitgaat dat Nederland 100.000 weblogs heeft (een erg lage inschatting) komt uit op een totaal van tussen de 300 en 17.500 journalistieke weblogs. Dat aantal ligt een stuk hoger als van een aantal van 600.000 weblogs wordt uitgegaan, een inschatting van Ilse Media.

Wat betekent het als een weblog niet journalistiek is? Moet je daar een oordeel aan verbinden? Nee, zegt Dasselaar heel stellig. “Het is heel arrogant om te denken dat een blog alleen maar goed is als deze journalistiek is. We moeten het ‘webloggen’ als een fenomeen op zich beoordelen.”

Toch vindt Dasselaar het van belang om te weten in welke mate weblogs worden gebruikt voor journalistieke doeleinden: “Journalistiek heeft een belangrijke maatschappelijke functie.” Als blogs deze functie deels vervullen, moeten we dit weten, volgens hem. "Aan journalistiek  zijn bepaalde verantwoordelijkheden gekoppeld."

Webloggers gebruiken andere methoden om tot waarheidsvinding te komen dan traditionele journalisten, stelt de onderzoeker. Hij definieert journalistiek dan ook niet aan de hand van gebruikte methoden als ‘hoor en wederhoor’, maar aan de hand van het doel van de journalistiek: ‘het zoeken naar de waarheid door het vertellen van verhalen aan burgers, door een onafhankelijk persoon.' Webloggers hebben heel andere middelen tot hun beschikking. Internetters kunnen bijvoorbeeld direct reageren op een verhaal, waardoor er een direct en snel controlemechanisme is.

Deel dit bericht

5 Reacties

marker

Webloggers zijn veelal mensen die bij gebrek aan deskundigheid maar met een enorme behoefte aan expressie van mening dit doen op de meest eenvoudige en goedkoopste medium internet in de hoop dat een verdwaald iemand hun mening deelt. Het helpen van minder bedeelden zou meer effect bewerksteligen van hun hopeloze vrije tijd.

Willem Jr

Webloggers mogen misschien geen journalisitieke ambitie hebben maar hebben wel lef! Weblogs lenen zich zeer goed om gedachten te uiten. Je bent hierdoor wel kwetsbaar om dat iedereen dit kan afkraken maar levert daarom wel weer nieuwe inzichten. Weblogs zijn daarom misschien meer kennis aggregaten. Zie bv de <a href=" http://www.managementsite.nl/content/html/1144.asp">PartnerSites</A&gt; van ManagementSite.

jan

Ik (elke goede weblogger begint met "ik") ben journalist van professie én weblogger. Maar ik ben geen journalisitiek weblogger. Mijn log heeft niets te maken met journalistiek. Ik probeer daar alleen maar elke dag een aardig stukje te schrijven zonder andere ambitie. Er zijn veel journalisten en anderen die precies hetzelfde doen. We praten met elkaar wel eens over "burgerjournalistiek". En wij hadden de conclusie zoals hierboven al veel eerder getrokken. Jammer dat Marker zo denigrerend doet. Natuurlijk zijn webloggers in zekere zin exhibitionistisch, maar het zijn niet per se mensen die voortdurend meningen verkondigen. De meeste die ik ken proberen proberen alleen maar mooi te schrijven. En vergis je niet in het aantal "verdwaalde" lezers. Er zijn logs met vele honderden bezoekers per dag.

Toine

Hoeveel tijdschriften, kranten, radio- en televisieprogramma's zijn een journalistiek product?

Natascha

Webloggers kunnen wel of geen journalisten zijn. Iemand die journalist is (al kan iedereen zich zo noemen, omdat het geen beschermde titel is) heeft hiervoor geleerd op school, en heeft de zgn. journalistieke 'basisvaardigheden'. Dit heeft iemand zonder deze vooropleiding, en die een weblog opzet, niet; dat moge duidelijk is. Maar door ervaring kun je ook leren, en sommigen hebben er gewoon gevoel voor en leveren een prachtig 'journalistiek' product af. Er is dus verschil maar zolang we als journalisten niet beschermd worden, mag een weblogger zich journalist noemen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond