Deel dit artikel
-

Utrechts Legaldownload.net via communities Europa in

Het in Utrecht gevestigde muziekportaal Legaldownload sluit in verscheidene Europese landen distributieovereenkomsten met muzieksites om zijn MP3-downloadwinkel te slijten. Beginnende en gevestigde artiesten verkopen hun muziek via communitysites. Dat de muziek niet met DRM is versleuteld, deert de artiesten en deelnemende platenmaatschappijen niet.

Twee jaar geleden lanceerde Teun Bontrup samen met zijn tweelingbroer Kees de site Legaldownload.nl. Gebruikers konden er vanaf 80 cent per nummer liedjes in onbeschermd MP3-formaat downloaden. Nu heeft het bedrijf 9 man in dienst en sluit het aan de lopende band contracten met muzieksites die als wederverkoper optreden. Bovendien mag het bedrijf muziek van 170 platenlabels doorverkopen en treden onder meer het Nationaal Popinstituut, MTV en KinkFM op als doorgeefluik naar het brede publiek.

Teun Bontrup: "De afgelopen twee jaar hebben we vooral aan de onderliggende techniek van de site gewerkt en het opbouwen van contacten in de muziek- en internetbranche." Dat leidde ertoe, dat nu voorname labels als Pias en V2 werken en, via hen, 2.400 artiesten zich aan de site hebben verbonden. En 1.600 ongetekende artiesten.

Daarnaast werkt het bedrijf actief met verscheidene communitysites in binnen- en buitenland. Dat zijn veelal sites met grote gebuikersgroepen die zich specialiseren in 1 genre. Je kunt denken aan metal, jazz, hip-hop of dance. Binnenkort nemen 5 grote Nederlandse metalsites de muziekwinkel van Legaldownload over in hun eigen vormgeving, evenals in België, Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Bontrup: "We hebben nu 35 partnersites. Ik denk dat dat er binnen een half jaar zo'n 200 zullen zijn. En via deze sites, die vaak al een relatie met artiesten hebben, benaderen we ook de muzieklabels."

Gratis mogen artiesten tot 5 nummers uploaden naar Legaldownload. Voor 1,50 euro per maand kunnen ze meer muziek in het systeem zetten. Een belangrijker aspect van het premium-account is echter dat artiesten de kans krijgen dat hun muziek via de site van onder meer MTV en KinkFM te downloaden zijn. Legaldownload.nl werkt behalve met MTV en KinkFM ook samen met Live XS, ML 75, Clubcharts, Kinderradio, Nationaal Popinstituut, Lords of Metal en Jazzmasters. Zodra een artiest aangeeft dat hij zijn muziek via een van deze sites beschikbaar wil stellen, gaat er een seintje naar de site. Deze beluistert de muziek en beslist of de werken al dan niet in de digitale winkel verschijnen.

Artiesten bepalen zelf tegen welk tarief ze hun werk willen verkopen. Nederlandse muziekkopers kunnen betalen met Paypal, Visa, Mastercard en iDeal. De verwerking van het betalingsverkeer , behalve dat van Paypal, is in handen van Payvision. De artiest vangt 75 procent van de omzet. De 25 resterende procent gaat naar Legaldownload om de bedrijfskosten zoals personeel, hosting en bandbreedte te dekken.

Hoeveel liedjes er maandelijks over de virtuele toonbank gaan, houdt Bontrup voor zich. Het gaat volgens hem om duizenden, geen tienduizenden. "Maandelijks groeit het aantal downloads met 20 procent." Aan kopieerbeveiliging doet Legaldownload niet. "Artiesten hebben daar geen bezwaar tegen en de labels met wie we werken evenmin. De grote platenmaatschappijen maken er wel nog gebruik van, maar ik dat dat in 2 jaar snel zal verminderen."

Deel dit bericht

5 Reacties

Frans Jan Boon

Slim om aan te haken bij (underground) communities zoals Live XS en Lords of Metal. De bezoekers hiervan zijn echte muziekliefhebbers die een band of artiest de inkomsten gunnen.

Jim

"De artiest vangt 75 procent van de omzet. De 25 resterende procent gaat naar Legaldownload." Wat ontvangen de community's dan voor het fungeren als winkel??

Teun

Beste Jim,  De partner website ontvangt 50 % van de opbrengsten van de downloads, daarnaast ontvangst de partnersite een deel van de opbrengsten van de advertising indien ze deze willen plaatsen.

theo

Ik denk dat Legaldownload het te rooskleurig ziet. Kijk eens wat voor muziek men aanbiedt, bijna geen bekende nummers.  "Hoeveel liedjes er maandelijks over de virtuele toonbank gaan, houdt Bontrup voor zich. Het gaat volgens hem om duizenden, geen tienduizenden." Ik denk dat je dat door 100 moet delen, overdrijven is ook een vak. Nederland is nog lang niet klaar voor deze muziek.

Rory

Beste Theo, U heeft vast wel gehoord van The Long Tail. Volgens mij is dat waar Legaldownload voor kiest, in plaats van de snel krimpende superhit-markt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond