Deel dit artikel
-

Boekwinkeltjes.nl brengt digitaal magazine uit

Nederlands' grootste handelssite voor tweedehands boeken, Boekwinkeltjes.nl, lanceert een eigen, gratis tijdschrift voor de boekenbranche. Het Assense bedrijf zoekt aansluiting bij lokale en gespecialiseerde boekhandels. Oprichter Eric Kaizer ziet zijn bedrijf als het levende bewijs van 'The Long Tail', de theorie dat het geheel van nichemarkten op internet groter is dan de vluchtige populaire handel.

Ter viering van de 2.500 deelnemer aan zijn handelsplatform brengt Boekwinkeltjes.nl een digitaal tijdschrift op de markt. Mediabox.nl host de Flash-versie van een heus tijdschrift. Kaizer: "Er komt ook een .Pdf-verie en een Html-versie. Als voldoende adverteerders belangstelling hebben, breng ik het e-zine ook in gedrukte vorm op de markt." De online versie van het blad is gratis te lezen. De volgende editie verschijnt in december. De tijdschrift bespreekt literaire onderwerpen en is gelardeerd met interviews.

Vorige maand noteerde Boekwinkeltjes.nl de 2.500e geregistreerde verkoper op zijn site. Antiquariaten, particulieren en in toenemende mate ook de reguliere boekhandel schrijven zich op de site in voor een virtuele pui. Gisteren stond de teller op 2.594 aangesloten handelaren. Volgens oprichter Eric Kaizer hebben particulieren veelal rond de 100 titels in hun winkel, bij professionele handelaren ligt dat aantal op enkele duizenden, in enkele gevallen oplopend tot tienduizenden titels. Het invoeren van de afbeeldingen en beschrijvingen is meestal handwerk.

Afgelopen twaalf maanden groeide het assortiment op Boekwinkeltjes.nl met 60 procent tot nu 1,63 miljoen boeken. Het bedrijf specialiseert zich in oude boeken, maar biedt verkoopt ook alle nieuwe boeken via het Centraal Boekhuis. Boekwinkeltjes.nl verkoopt zelf geen boeken, maar biedt boekverkopers toegang tot dagelijks 6.000 a 7.000 unieke bezoekers, tegen betaling van 17 procent provisie of een vast maandelijks bedrag.

Op de tweede pagina van het gisteren verschenen tijdschrift staat een advertentie voor de Nederlandse versie van The Long Tail, een in digitale kringen veelbesproken boek van Chris Anderson. Het boek bespreekt hoe het web als interface voor niche-producten en -diensten een nieuwe dimensie vervult. Fysieke schapruimte is geen criterium bij handel via internet, waardoor kleine of gespecialiseerde uitgevers een even groot publiek kunnen bedienen als mondiaal opererende giganten.

Kaizer: "Boekwinkeltjes.nl is het bewijs dat de The Long Tail-theorie bestaat. De kleinste boekhandels in Nederland kunnen via onze site de meest specialistische titels aanbieden. In de op A1-locaties gevestigde filialen van De Slegte kunnen planken volstaan over een bepaald onderwerp. Maar niemand zal ze vinden, omdat De Slegte niet via internet verkoopt. Op Boekwinkeltjes.nl vindt je ze wel. Dit probeer ik ook duidelijk te maken aan boekhandels die lokale of andere gespecialiseerde titels via hun winkels verkopen. Als zij zich aansluiten op de site groeit het assortiment met honderdduizenden titels tegelijk."

Tijdens de conferentie Emerce Eday, vorige maand in Rotterdam, bleek dat De Slegte technisch niet in staat is om de fysieke assortimenten van zijn filialen via het web te ontsluiten. Dat berichtte weblog DeKoopman.net destijds. Op zijn site meldt De Slegte op dit moment aan een webfiliaal te werken.

Niet enkel verzamelaars en hobbyisten maken gebruik van Boekwinkeltjes.nl. Volgens Kaizer maken ook bestaande boekwinkels gebruik van zijn dienst. "Als een klant bij hen in de winkel komt met de vraag naar een bepaald boek zoeken ze via de site naar die titel en leggen een paar euro bovenop de verkoopprijs."

Of Nederlands grootste tweedehandsboekensite benaderd is voor een overname houdt Kaizer voor zich. "Geen commentaar", klinkt ook het antwoord.


Auteur foto: ragesoss (Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0)

Deel dit bericht

2 Reacties

Joop Dekker

Grootste in de hoeveelheid gebruikte pixels welllicht, maar niet qua tweedehands aanbod. Op http://www.boekenbeurs.nl staan ruim 100.000 tweedehands studieboeken te koop, welke door enkele tienduizenden studenten in heel Nederland worden verhandeld.

Peter

Dan heeft boekwinkeltjes er dus 10x zo veel, Joop!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond