Deel dit artikel
-

102.000 downloads makelaarsactie op Google Earth

ERA Makelaar publiceert zijn huizenaanbod op Google Earth en zag tijdens de actie Open Huizen Route 2006, vorige maand, dat 102.066 Nederlanders de plug-in downloadden om een rijroute langs huizen uit te stippelen. ERA Makelaar gaat Google Earth nationaal en internationaal inzetten. Nederlandse overheidsinstellingen kijken met belangstelling toe.

ERA Makelaar gaat zijn huizenaanbod standaard toegankelijk maken via het computerprogramma Google Earth. Daartoe besloot de organisatie na verscheidene proeven met de gratis downloadbare digitale wereldbol. Woningzoekers kunnen zodoende het huizenaanbod van ERA, NVM-lid, online bekijken in een realistische globe en bovendien duizenden huizenvideo's bekijken.

Dat zei hoofd Internet Arjan Terpstra eind vorige week tijdens een seminar over Google Earth en Maps in Utrecht, georganiseerd door Globe Assistant uit Bergen. Doorslaggevend was de proef in de aanloop tot ERA's jaarlijkse Open Huizen Route. Tijdens die zaterdag is het open huis bij woningen uit het ERA-aanbod. De organisatie plotte de beschikbare huizen, via Globe Assistants product Earth Connector, automatisch uit haar database op Earth. De ERA-applicatie werd in de weken tot 7 oktober 102.066 keer gedownload. Dertig procent van de woningtourders kwam direct via de ERA-site.

De makelaar ziet Google Earth als een extra digitale interface om zijn huizenaanbod te ontsluiten. Terpstra is tevens adviseur bij ERA Europa en gaat zijn buitenlandse collega's aanraden de Nederlandse stappen met het Google-product over te nemen. Terpstra stelt dat de algemene acceptatie van Google Earth niet snel zal verlopen, aangezien 40 tot 50 procent van alle computers nog niet voldoende capaciteit heeft om Google Earth probleemloos te draaien.

Volgens Erwin Nikkels van Globe Assistant is Google Earth 110 miljoen keer gedownload. Sinds augustus jongstleden is ook heel Nederland haarscherp in beeld. In 2005 werden er 7.000 hoogwaardige digitale foto's vanuit de ruimte en vliegtuigen gemaakt van Nederland, overwegend geleverd. Van acht Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam, Assen, Houten, Rotterdam en Assen zijn bovengemiddeld hoge resoluties beschikbaar. Gemeentes kunnen zelf beelden laten uploaden naar Google Earth, via Aerodata.

Tijdens de bijeenkomst in Utrecht bleek, dat niet enkel de reis-, woon- en ICT-industrie belangstelling heeft om zijn informatie via Google Earth en Maps te ontsluiten, maar ook informatierijke afdelingen van gemeentes en provincies. Eerder werd al bekend dat de gemeente Groningen delen van zijn digitale geografisch georiënteerde informatie via Google Earth wil ontsluiten aan ambtenaren en burgers. Ook de gemeente Apeldoorn laat zich enthousiast uit over de mogelijkheden om zijn informatie op de digitale globe te plotten.

Rob Boekhorst, hoofd Ruimtelijke Informatie van de gemeente Apeldoorn, zei in het Media Plaza vorige week "er serieus werk van maken" om Google Earth als interface te gaan gebruiken. "Binnen de gemeente zijn goede toepassingsgebieden denkbaar." De afdeling experimenteerde afgelopen jaren met verscheidene systemen om gemeentelijke informatie op landkaarten te ontsluiten, maar kiest voor Earth. Een voordeel is dat gebruikers van de software ook dynamische informatie uit andere niet-gemeentelijke bronnen op Earth kunnen plotten om een duidelijk beeld van de stad te krijgen, fietsroutes bijvoorbeeld.

Boekhorsts afdeling ontsluit ondermeer databases met informatie over waar glasbakken en vuilophaalplekken zijn. Daarnaast genereert de organisatie nauwkeurige overzichten van het lokale 'groenplan', de Groene Mal. Dat is een meerjarenplan om het centrum van Apeldoorn groener te maken. Op Google Earth wordt per gebied de plannen aangegeven. Burgers en ambtenaren zouden met enkele muisklikken ook direct kunnen zien waar bijvoorbeeld bouw-, sloop- en kapvergunningen zijn verstrekt. Met een klik op de muis zouden ze de betreffende PDF-bestanden kunnen downloaden.

Volgens het hoofd van de afdeling Ruimtelijk Informatie zijn lang niet alle Nederlandse gemeenten al technisch in staat om dergelijke dienstverlening aan te bieden.

Apeldoorn heeft de proeven zelf gefinancierd, maar krijgt nu subsidie van de provincie Gelderland om diensten op Google Earth te ontwikkelen.

Globe Assistant is een onderneming die bedrijven helpt bij het ontsluiten van hun databases op Google Earth en Maps. Het bedrijf bouwde een technisch bruggetje om databases te vertalen naar 'Google-taal'. Slechts een handvol andere bedrijven in de wereld hebben vergelijkbare technologie in huis. Globe Assistant heeft een Nederlands patent op zijn zogeheten Earth Connector en vraagt nu in andere landen patenten aan.

Eén onderdeel van Earth Connector is de zogeheten 'altitude ranking'. Daarmee geeft een bedrijf aan welke objecten de Earth-gebruiker als eerste te zien krijgt als hij op de wereldbol inzoomt. Erwin Nikkels: "Anders dan bij een webzoekmachine kunnen er meerdere resultaten bovenaan staan." De selectie is subjectief. Een bedrijf kan zelf variabelen opgeven die bepalen welke resultaten wel en niet als eerste verschijnen. Volgens Nikkels komt er binnenkort ook een variant waarmee de consument zelf kan bepalen wat hij wel en niet wil zien, een soort personaliseerbare zoekfunctie binnen Google Earth.

Vorige week sloot Globe Assistant een marketingovereenkomst met het Amsterdamse bedrijf Amstelbay. Michiel Bonte en Roel de Hoop van Amstelbay gaan de diensten van Globe Assistant in het buitenland aanprijzen.

Opiniepeiler Maurice de Hond gaat peilingen en verkiezingsuitslagen op Google Earth plotten tijdens de parlementsverkiezingen op 22 november. Per stad wordt de stemverdeling inzichtelijk gemaakt.

Deel dit bericht

1 Reactie

Edwin

Buienradar.nl plot sinds kort weersinformatie over Google Earth en Google Maps. Ook hiervoor is het een handige toepassing. Zie http://www.buienradar.nl/gmps.aspx

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond