Deel dit artikel
-

Digitale uitleenplek audioboeken

De populariteit van audioboeken neemt toe. De nieuwe site Luilekkerlezen.nl speelt in op deze trend en biedt liefhebbers de mogelijkheid audioboeken te lenen. Luilekkerlezen wil een alternatief zijn voor de openbare bibliotheek waar de boeken 'fysiek' te leen zijn. Digitaal lenen is meestal flink duurder dan lenen bij de bieb. Wie drie weken een boek online wil beluisteren moet soms meer dan tien euro betalen.

Dat de lancering van Luilekkerlezen deze week plaatsvindt, is niet geheel toevallig. Op dit moment vindt namelijk de tweede Week van het Luisterboek  plaats. De week is een soort alternatief van de gewone Boekenweek. Wie tijdens de week een luisterboek aanschaft in de boekenwinkel ontvangt een geschenk: Luistergoed, een uitgave van twee luistercd’s, voorgelezen door Eric van Muiswinkel

Hoewel de luisterboekenmarkt in opkomst is, is de omvang nog onvergelijkbaar met de traditionele boekenmarkt. Op dit moment zijn er in totaal zo’n 500 Nederlandse audioboekentitels, terwijl er jaarlijks zo’n 20.000 nieuwe fysieke titels verschijnen. Het zijn vooral de meest populaire titels – De Harry Potters en Da Vinci Codes – die ook als audioboek verschijnen.

Op Luilekkerlezen is op dit moment nog een beperkte selectie van boeken beschikbaar. In totaal ongeveer 45 boeken voor volwassenen en kinderen. De initiatiefnemers Eric Adamson en Mauro Gradara zijn echter van plan de verzameling flink uit te breiden. “We gaan een grote verzameling aanleggen. Niemand hoeft meer te wachten tot de openbare bibliotheek het gewenste boek beschikbaar heeft.”

Wie een boek leent via Luilekkerlezen moet zich eenmalig registreren. De prijzen voor het lenen van een boek varieren van minder dan 3 euro tot meer dan 10 euro. Wie een boek heeft besteld kan vervolgens drie weken lang luisteren. Geleende boeken liggen op een persoonlijke boekenplank waartoe de gebruiker toegang heeft door in te loggen.

Een webwinkel die audioboeken verkoopt is Luisterboeken.nl. De site heeft een assortiment met zo´n 420 Nederlandse luisterboeken. In een normale week verkoopt de winkel zo´n 100 luisterboeken, zei een woordvoerder van het bedrijf eerder tegen Emerce. In drukke weken ligt dat aantal zo´n vijftig procent hoger. De webwinkel merkt ook een groeiende belangstelling voor audioboeken.

Deel dit bericht

2 Reacties

Remco Volkers

Het zal luisterlezers goed doen te weten dat ook dit jaar, 2007, weer de Week van het Luisterboek wordt georganiseerd. Een bijzondere samenwerking tussen luisterboekenuitgeverijen en boekhandelsgroepen. Dus ook dit jaar weer extra aandacht voor het luisterboek, een luistergeschenk, een vernieuwde catalogus en natuurlijk de verkiezing van het Luisterboek van 2007.

Ferry

Vanaf half juni 2009 kan men gratis luisterboeken van alle grote auteurs vinden op http://www.luisterboekenpiraat.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond