Deel dit artikel
-

‘Marketeers verliezen grip op consument’

Het commercieel aanbod voor consumenten vervlakt zodanig dat loyaliteit aan merken of winkels sterk afneemt. Bert Keizer, retailspecialist bij Cap Gemini, ziet dat merk- en formulemarketeers te kampen hebben met een consument die van massamarkten naar specialistische niches verdwijnt. Tom De Bruyne van marketingbureau I-Merge: “Je moet de online conversaties volgen en gebruik maken van platformen als YouTube.”

"De verschillen in prestaties van winkelformules bínnen branches wordt steeds groter", concludeert Bert Keizer op basis van een onderzoek onder 55.000 huishoudens, uitgevoerd door TNS Nipo. "We zien dat consumenten gestaag de hand van de knip beginnen te halen en weer geld uitgeven. Daarbij valt op dat de ene formule het beter doet dan de andere. Het is voor het eerst in jaren dat we dat zien. Sommigen hebben zich beter voorbereid op de veranderde consument", concludeert hij.

Tijdens het eNederland Congres eind vorige besprak de retailspecialist van Cap Gemini een aantal trends in consumentengedrag. Zo waren marktonderzoeken jarenlang betrouwbare bronnen van informatie waaruit bedrijven toekomstig gedrag van hun klanten af konden leiden. Die tijd is voorbij, meent Keizer. "Door vervlakking van het aanbod", de assortimenten, "neemt de loyaliteit en de commitment van kopers sterk af. De consument wil niet nog méér van hetzelfde, hij zoekt juist onderscheidende factoren."

Het overbrengen van merkbeleving, daar draait het volgens Keizer om. Bedrijven die daarin slagen, binden klanten aan zich. Als voorbeeld geeft hij MediaMarkt. "Heeft iemand het bedrijf wel eens horen zeggen dat ze de goedkoopste zijn? In de perceptie van velen zijn ze dat wel, maar de feiten zijn anders. Je moet in het DNA van je klant kruipen en hem overal volgen waar hij heen gaat."

Keizer noemt 'de connectie tussen bricks en clicks' een van de bepalende factoren bij klantenbinding en de opbouw van een goede perceptie van winkel en merk.

Tom De Bruyne, strategisch planner bij interactief marketingbureau I-Merge, stelt dat bedrijven hun klanten moeten volgen naar de platformen waar zij zich bewegen. Het onderhouden van een website is niet voldoende. "Laat bijvoorbeeld je reclamebureau de commercials op YouTube zetten. Anders doen mensen het zelf wel. Als de video leuk genoeg is, neemt iemand hem thuis anders zelf wel op en knipt de meest commerciële zaken er zelf wel uit."

De slimme marketeer springt volgens De Bruyne in op de online conversaties die op blogs en in fora plaats vinden. "Uit een internationaal onderzoek bleek dat Volvo de beste auto is om de liefde in te bedrijven. We hebben vervolgens gedurende een week een ietwat aangepaste versie van de site van onze klant Volvo online gehad. Een afbeelding toonde een auto met besloten ruiten. In het op de ruiten aangeslagen ademcondens had een liefdesbedrijver 'I love Volvo' geschreven." De planner: "Web 2.0 gaat om het oogsten van de kracht van online conversaties."

Oscar Diele, marketingdirecteur van Marktplaats.nl en eBay, toonde op heel andere wijze hoe bedrijven een webplatform gebruiken om klanten te bereiken. Marktplaats.nl profileert zich sinds enige maanden niet enkel als handelssite voor consumenten, maar ook als werkplek voor commerciële instellingen. Diele: "Vorige week waren er in Nederland 30.000 nieuwe advertenties van bedrijven met productadvertentie op Marktplaats.nl die linkten naar hun eigen bedrijfssite." Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, kunnen bedrijven zich hier zowel met hun eigen merk als met een white label begeven, om kanibalisatie te voorkomen.

Er is nog veel te winnen bij het combineren van off line en online bedrijfsactiviteiten. Volgens Cap Gemini's Bert Keizer zit er tussen de mogelijkheden van Web 2.0, bedrijven en hun klanten nog een groot gat. "Er is nog geen band."

Deel dit bericht

4 Reacties

Maurice Brand

Goed artikel. In mijn eigen omgeving zie ik dat reclamebureau's nogal moeite hebben met het volgen van de hippe sites als YouTube, MySpace. Sommigen kennen ze volgens mij niet eens. Ze zijn bang dat ze zich in een hype laten meetrekken, terwijl er erg van geprofiteerd kan worden uiteraard!!

frits

De Keizer noemt Mediamarkt als een voorbeeld hoe je merkbeleving kunt overbrengen. Vervolgens stelt hij dat 'de connectie tussen bricks en clicks' een van de bepalende factoren bij klantenbinding en de opbouw van een goede perceptie van winkel en merk. Laat ik Mediamarkt nu kennen van de platte TV-comercials en drukwerk. Niet van het YouTube, Internet of hippe website.

Stephan

Web2.0 'tooling' for Customer Intimacy – daar zou je een seminar aan kunnen wijden… Inderdaad Mediamarkt is nou net GEEN goed voorbeeld. Ik zeg niet dat het geen succes is, maar zij kennen mij niet terwijl ik daar toch regelmatig kom. Of voor het bekijken van het apparaat dat ik met Google heb gevonden, of dat ik op aanraden van een kennis iets ga kopen, of als ik gewoon even lekker wil rondneuzen… want ze hebben wel lekker veel! Juist de connectie, of liever de synergie, opzetten tussen clicks&bricks (virtuele en fysieke wereld), is voor veel retailers een grote uitdaging. Nog steeds worden webshops van retailers gesloten. Niet omdat webshops niet werken (zie Dell, Amazon, bol.com en Wehkamp), juist omdat ze niet gebruik maken van de verschillende (synergetische) karakters van de verschillende kanalen. Merkloyaliteit bestaat nog wel! Maar niet generiek, voor iedereen anders. En zelfs situatie gerelateerd. Customer Intimacy moet vooral het klantgemak ondersteunen en hiervanuit ontstaan. Als het mij makkelijker gemaakt wordt bij het aankopen van…. als ik in de mediamarkt ben, door de mediamarkt, zou het best eens kunnen dat ik de mm als partij ga zien die ik "vertrouw" – de basis voor Cust.Int. Het is echt afgelopen met de standaard marketing aanpak….

Cornelis

Dat stuk van de Mediamarkt gaat niet over promotie via nieuwe media,maar over merkbeleving. Ik ben het met de schrijver eens dat de Mediamarkt het goed aanpak, veel mensen denken immers dat ze goedkoop zijn, terwijl ze dat nooit hebben gezegd en eigenlijk helemaal ook niet zijn.Tevens ben ik het ook met jullie eens, dat de Mediamarkt vrijwel of niksaan "Customer Intimacy" doet. Terwijl dit naar mijn mening de strategie van de toekomst is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond