Deel dit artikel
-

EU-branchevereniging game developers opgericht

Brancheverenigingen uit zeven Europese regio´s slaan de handen ineen om gezamenlijk als spelontwikkelaars een concurrerende vuist te kunnen maken.

In Parijs is de European Games Developer Federation (EGDF) opgericht. De organisatie zal vooralsnog zetelen in het Zweedse Malmö. De ontwikkelaars van computerspellen verenigen zich om op economisch en politiek gebied hun wensen en verzoeken te kunnen bundelen. Er gaan jaarlijks miljarden euro´s om in de ontwikkeling en verkoop van computer- en consolespellen.

"De game industrie is een wereldwijde markt waar landen als Amerika en Japan een zware rol in spelen. Vergeleken met hen heeft de Europese industrie een achterstand", zegt Seth van der Meer, "vooral op het gebied van regelgeving." Van der Meer is mede-oprichter en bestuurder van de Benelux-branchevereniging Bgin.

Vanuit het EGDF willen de 500 aangesloten studio´s, en hun 15.000 medewerkers, pleiten voor de vorming van marktbevorderende regelgeving.

Van der Meer noemt intellectueel eigendom en andere vormen van rechtsbescherming als onderwerpen die hoog op de agenda van de Europese Unie zou moeten staan. "Anders dan in Amerika is het in Europa lastig om ideeën te beschermen. In Amerika is men met een patentensysteem daar verder mee." Ook het verbeteren van arbeidsomstandigheden van spelmakers en het verstrekken van subsidies wordt in Brussel aangekaart.

Het vier maanden oude Bgin is een van de 7 leden van de EGDF. Inmiddels sloten zich iets meer dan 30 leden aan bij Bgin. De Benelux-organisatie kon reeds enkele leden praktisch bijstaan bij het internationaal publiceren van in Nederland, België en Luxemburg gemaakte titels.

Eind 2006 en in de loop van 2007 verzorgt Bgin de aanwezigheid van lokale ontwikkelaars op internationale spelbeurzen in Frankrijk, Spanje en Amerika.

(Bron foto: _e.t., overgenomen van Flickr via Creative Commons-licentie)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond