Deel dit artikel
-

Per Nederlandse iPod 3,5 betaald liedje

Iedere maand gaan er in Nederland 120.000 MP3-spelers over de toonbank. Die worden overwegend gevuld met geripte en gratis gedownloade muziek, stelt marktonderzoeker GfK. Iedere iPod in Nederland bevat gemiddeld 3,5 gekocht iTunes-liedje.

Peer to peer-netwerken als BitTorrent en Limewire lijken de nieuwe 'muziekwinkels' te worden, winkels waar consumenten gratis muziek kunnen downloaden. Uit onderzoek van GfK blijkt dat voor ieder betaald nummer er 16 liedjes via p2p-netwerken van eigenaar wisselen. Tijdens het congres TV & Internet stelde GfK-manager Laurens van den Oever vorige week: "Toen de nieuwe cd van Justin Timberlake verscheen, werden er dagelijks tussen de 600 en 700 exemplaren gratis gedownload."

De marktonderzoeker houdt voor heel Europa bij hoeveel liedjes een nieuwe eigenaar vinden via reguliere downloadwinkels en p2p-netwerken. Wekelijks worden er in Europa 2 miljoen digitale muziekdownloads verkocht. Dat is ruwweg 100 miljoen per jaar.

In 2006 gaan er naar schatting 10 miljoen betaalde downloadliedjes over de toonbank.

Hoewel de geautoriseerde downloadwinkels alom aanwezig zijn, lopen Nederlanders er de virtuele deuren niet plat. Het aantal betaalde downloads groeit gestaag, met 10,5 procent per jaar. Piraterijbestrijder Stichting Brein voert een actieve strijd tegen illegale uploaders, maar lijkt het tij niet te kunnen keren voor de muziekindustrie.

Vorige week liet de stichting nog 2 Nederlandse BitTorrents-sites sluiten. Dat lijkt weinig impact te hebben op de legale verkopen. Van den Oever: "Enkel bij zeer grote marketinginspanningen van de platenmaatschappij zie je een beetje groei in de verkoopcijfers."

Het gebrek aan belangstelling voor digitale aankopen van mediaproducten bleek ook onlangs uit de marktcijfers van de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie. Webwinkels zetten over heel 2006 naar verwachting voor 3 miljard euro om. Het grootste deel daarvan gaat naar de reisindustrie. Slechts 3 procent, circa 90 miljoen euro, wordt op internet uitgegeven aan muziekschijven endvd's.

Voorts blijkt uit het GfK-onderzoek dat er maandelijks 120.000 MP3-spelers verkocht worden tegenover 450.000 mobiele telefoons. De meeste nieuwe toestellen beschikken standaard over een MP3-speler. Of die toestellen, vanwege ingebouwde downloadmogelijkheden, uiteindelijk de MP3-speler zullen vervangen is de vraag. Het aantal toestellen dat Umts-netwerken ondersteunt is al 4 kwartalen stabiel op 6 procent, het laagste gemiddelde van Europa.

Deel dit bericht

11 Reacties

Mark

In dit artikel wordt buiten beschouwing gelaten dat het grootste deel van de MP3 spelers gevuld is met muziek afkomstig van CD's die mensen zelf hebben gekocht. Zo erg is het dus allemaal nou ook weer niet.

Ivo

Dat betaalde downloads niet populair zijn komt volgens mij door de 'minderwaarde' van een download. Een illegaal gedownload nummer kun je mee doen wat je wil, een legale download is beperkt tot 1 pc, kun je een beperkt aantal keren branden en vaak zijn ze ook nog eens gelockt aan een bepaalde player. Als ik legaal muziek koop is dat meestal in DVD formaat omdat het dan leuker verpakt is en veel meer materiaal biedt. Ik zou het mooi vinden als meer platenmaatschappijen bij hun legale muziekdvd's en muziekcd's ook een setje mp3's zouden doen voor op je player.

erwin blom

Dat valt mij inderdaad iedere keer op, dat de entertainment industrie wil suggereren dat MP3-spelers helemaal gevuld worden met 'illegaal' materiaal. Mijn iPod zit helemaal vol met materiaal dat ik eerst op cd heb gekocht. Een cd is een betere back-up, een cd heeft niet de drm die de winkel heeft (als ik een track in iTunes koop kan ik hem op mijn eigen computer niet op andere software afspelen), e.d. Oftewel: kijk uit met meehuilen met de wolven in het bos!

Sjaak

Ik heb 1.500 CD's in de kast staan, en alles is legaal gekocht en op de iPod gezet. Die CD's (toch zeker goed voor .euro omzet) tellen niet mee?

frankie

Menen jullie dit nou?Ik vond het overzetten van cd's te veel werk, vooral de juiste info bij de MP3 zetten was me iets te gek. Ik heb alles (illegaal) gedownload. Nog nooit een liedje gekocht.Ik denk dat vrijwel iedereen alles illegaal download vooral de jongeren want die kopen echt geen cd's meer. 

Sander

Je bestaande Cd's rippen via iTunes, die verzorgt geheel automatisch je tracklist en ID3 tags…

Bart

Ik gebruikte allofMP3. Betaalde dus wel voor content, voor het gemak (snelle download, "betrouwbare" afzender"). Als de prijs van een nummer op Itunes vergelijkbaar zou zijn zou het gemak veel overwinnen en er veel meer verkocht worden. Overigens vraag ik me af of Nederlanders in vergelijking tot Amerikanen of andere Europeanen veel minder betaalde downloads per Ipod hebben.

iris

Er zijn inderdaad veel te weinig jongeren die cd's kopen. Ik zelf ben 18 lentes jong en ken niemand in mijn omgeving die net zo veel cd's heeft als ik (of dat ook maar weet te evenaren). Kheb er nu bijna 300 (kben pas 18 he) en download nooit. Mijn computer gaat er altijd aan door dat soort programma's.Ik ben nu bezig met het maken van mijn profielwerkstuk over de gevolgen van het illegaal downloaden voor de consument, artiest en platenmaatschappij. Als iemand nog tips of infomatie heeft: meer dan welkom!!

JML

Ook voor mij (30 jaar) geldt dat ik bijna al mijn cd's (1200) heb geript via itunes, mijn geripte tracks stuur ik naar iedereen die het wil hebben. Ik weet wel dat jongeren echt geen muziek kopen, op schoolpleinen bestond al jaren een super levendige gekopieerde cd-handel, dat gaat nu allemaal via de kazaa's, bittorrents en albumbase.com (deze laatste zoekt in file storing sites zoals rapidshare en verschaft je een lijst van links waar je direct zipbestanden van hele albums kunt downloaden, de lijsten vliegen op alle mogelijke manieren over internet). Veel albums lekken ook vroegtijdig, zoals laatst nog de nieuwe cd van Snoop Dogg. Ik zie het tij eerlijk gezegd niet snel keren, waarom betalen voor je mp3's als je je geld aan vette sneakers kunt besteden en je mp3's met iets meer moeite toch wel krijgt.

Jansen

Wat een kul onderzoek.mijn iPod is gevuld met alle gekochte muziek en dat is dan 100% legaal!Ik denk dat de muziekindustrie eens moet ophouden met het gemekker en hun achterhaalde businessmodellen. Oh.. voor ik het vergeet: ik heb al rechten betaald toen ik nog vinyl kocht.. en heb weer betaald toen ik CD's kocht. En nu zeker weer rechten betalen? Zijn ze helemaal gek geworden. Ik ben niet van plan om de platenbonzen nog langer te financieren.. jij wel? Zo ja, ben je dan ook bereid om een heffing te betalen over alle artikelen die je op internet besteld zodat de middenstand daaruit gefinancierd wordt? Ik dacht het niet. Tip voor Iris: de muziekindustrie is gewoon een tussenhandel met met alle mogelijke smoezen haar belang verdedigd..hopeloos. Jaren geleden is de muziekindustrie al uitgelegd wat de gevolgen zouden zijn van internet en ze hebben niet willen luisteren… De artiesten overleven het wel..maar alleen als ze het juiste nieuwe businessmodel weten te ontwikkelen..en dat zal zonder de "tussenhandel" zijn.

Bert

Dit is natuurlijk een onderzoek van likmijnvestje.. Ook mijn ipod staat vol met van mijn eigen cd verzameling geripte muziek (4000 CD). Ik baal van de beperkingen van shops. Je betaald veel te veel. (CD kopen is goedkoper) terwijl je het werk zelf moet doen (branden op cd, hoesje, tekst erbij zoeken). Daarnaast zijn er teveel beperkingen zoals alleen afspeelbaar op een bepaalde mp3 speler. Het niet mee kunnen nemen naar een andere computer etc. En ik mag bijvoorbeeld geen nummer bij de engelse i-store kopen want je kan niet betalen met een Nederlandse Credit card. Kortom… muziekindustrie.. kijk eerst eens in de spiegel voor dit soort flut onderzoeken en aanverwante `legekreten de ether in te slingeren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond