Deel dit artikel
-

Mozilla Firefox: Nederland doet het slecht

Een half miljoen per dag. Dat is momenteel het gemiddelde aantal downloads van Mozilla Firefox 2, de in oktober gelanceerde nieuwe versie van de enige echte concurrent van Internet Explorer. Wereldwijd maakt zo'n 15 procent van de internetters gebruik van Firefox. Emerce sprak met Tristan Nitot, de Europese baas van Mozilla. “Nederland is één van de slechtste landen voor ons.”

Terwijl het internet zich ontwikkelde, stond de markt voor webbrowsers lange tijd stil. Tussen 2001 en 2006 verbeterde Microsoft zijn Internet Explorer nauwelijks. Nitot: “Internet  stond niet stil in die tijd. De opkomst van Ajax en adware zijn maar twee voorbeelden van ontwikkelingen.” 

Door zijn monopoliepostie werd Microsoft niet gedwongen om Explorer echt te verbeteren, zegt Nitot. Een slechte zaak, legt hij uit, omdat daarmee ook andere internetontwikkelingen werden vertraagd. “Wij willen dat de volle potentie van het web naar boven komt.”

Markt voor webbrowsers open
Twee jaar na de officiële lancering van Firefox ziet Nitot dat de markt voor webbrowsers een stuk opener is. Microsoft lanceerde in oktober voor het eerst sinds vijf jaar een flink verbeterde versie van Explorer. Doordat websitebouwers nu niet alleen meer gewend zijn een site te bouwen die geschikt is voor Internet Explorer, hebben ook andere browsers met een klein marktaandeel een kans van bestaan, meent Nitot.

Nitot was deze week in Nederland, waar hij aanwezig was bij Innovation Playground, een innovatie evenement georganiseerd door Crosspring.

Flink geld verdienen
Mozilla heeft geen winstoogmerk en drijft grotendeels op de inzet van vrijwilligers die hun bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de browser. In het begin was Mozilla huiverig voor commerciële samenwerkingen. Ondertussen werkt Mozilla echter samen met een aantal grote partijen als Google, eBay en Amazon. Deze bedrijven betalen Mozilla om met hun merk een prominente positie te hebben in de browser. Google is financieel gezien de belangrijkste partner, vertelt Nitot. De zoekpagina van Google is de standaard startpagina in Firefox.

Wie met een zak geld bij Mozilla aanklopt, heeft niet direct een ‘deal’ binnen, benadrukt Nitot. In tegendeel. “We hanteren een hele strenge regel. We gaan alleen een samenwerking aan als de gebruiker daarvan profiteert. Google is de beste zoekmachine en dáárom onze startpagina. Net als dat Ebay en Amazon ook toonaangevend zijn op hun gebied.”

Mozilla wil nooit afhankelijk zijn van samenwerkingen met één of enkele partners, vertelt Nitot. “Als één van onze partners aan ons vraagt om iets onzinnigs te doen, iets dat slecht is voor ons, dan willen we altijd nee kunnen zeggen.” Om die reden heeft Mozilla veel geld in reserve, legt hij uit.

Hoe groot de omzet van Mozilla is? Nitot: “De Amerikaanse organisatie (Mozilla Europa is een aparte organisatie, red.) sluit de deals. Zij vertellen me dat ze jaarlijks vele tientallen miljoenen dollars verdienen. Mozilla verdient meer geld dan verwacht.”

Nederland loopt slecht
Vergeleken met andere Europese landen zijn er in Nederland relatief weinig Firefox gebruikers, vertelt Nitot. Finland loopt met een gebruikersaandeel van 35 procent voorop. Duitsland en Polen doen het ook erg goed. In Duitsland maakt tussen de 25 en 30 procent van de internetters gebruik van Mozilla, aldus Nitot. In Nederland ligt dat percentage onder de twaalf procent. "Een van onze slechtste landen."

Waarom doet Duitsland het zo goed? Volgens Nitot heeft dat voor een deel te maken met cultuur. In Duitsland zijn mensen, vertelt hij, over het algemeen erg bezorgd over veiligheid. Om die reden vertrouwen ze Microsoft niet, en geven ze de voorkeur aan een alternatieve browser, luidt de verklaring van Nitot. Hij heeft geen verklaring voor het feit dat in Nederland het gebruik van Firefox relatief laag is.

Bewust geen 2.0
Vorige maand startte Mozilla een samenwerking met Adobe, het bedrijf achter onder meer de Flash Player. In 2007 wil Mozilla verder werken aan de integratie van Flash in Firefox. Het sneller laten lopen van Ajax-applicaties is ook één van de punten die volgend jaar op de agenda staat, zegt Nitot.

Met de term web 2.0  heeft Nitot weinig op. Mozilla heeft in de naamgeving van de nieuwe versie van zijn browser heel bewust de punt en de nul weggelaten, om geen associaties met web 2.0 op te roepen. “De term web 2.0 is misbruikt, veelal door bedrijven die alleen maar de term web 2.0 aan hun bedrijf plakken om ‘cool’ te lijken en zo geld te verdienen. Daar willen wij ons niet mee associëren.”

Deel dit bericht

13 Reacties

sander

Bewust geen 2.0? Klik eens in Firefox op Help, Over Mozilla Firefox en kijk wat er als versienummer wordt getoond…

Marruc

Duitsers kiezen eerder voor Mozilla vanwege de bezorgdheid over de veiligheid van informatie, ze vertrouwen Microsoft niet. Mozilla Firefox start automatisch op met Google. Google gebruikt ongevraagd het surfgedrag van haar gebruikers als basis om haar advertentiebeleid te sturen. Daarnaast filter Google content (China affaire). Klinkt allemaal logisch ..toch?

Casper

@Sander: Het is wel versie 2.0. Maar ze roepen niet groots dat ze 'Firefox 2.0' hebben, maar gewoon Firefox 2. En de versie is inderdaad 2.0. Daar zal de komende maanden vast 2.0.1 en 2.1 aan toegevoegd worden.

Duh

Ik denk dat Nitot de plank gedeeltelijk misslaat. Het is niet zozeer een kwestie van cultuur, maar een kwestie van zeer gebrekkige technologie-journalistiek in de mainstream media waardoor Nederlanders zich noch bewust zijn van veiligheidsissues, noch bewust van de keuze op de markt. Het bestaan van Firefox alsmede het bestaan van security-gaten in IE en andere software is aan de gemiddelde Nederlander volkomen voorbij gegaan. Het percentage mensen dat uberhaupt weet dat Firefox bestaat ligt in Nederland waarschijnlijk lager dan het percentage gebruikers in Duitsland.

zmooc

Alle landen die het 'beter' zouden doen dan Nederland hebben een veel lagere breedband penetratie per huishouden. Dientengevolge kun je stellen dat het waarschijnlijk is dat in Nederland in vergelijking met andere landen een relatief groot deel van de Internetters een 'newbie' is; de hardcore nerd heeft immers als een van de eerste een internetverbinding en naarmate de markt groeit, komen er verhoudingsgewijs dus meer newbies bij. Aangezien hardcore nerds waarschijnlijk eerder geneigd zijn om Firefox te gebruiken dan newbies en in Nederland waarschijnlijk relatief veel newbies online zijn, is het op zich niet zo vreemd dat Nederland het 'slecht' doet. In absolute getallen doen we het mogelijk juist erg goed. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de cijfers zich verhouden als niet gekeken wordt naar de verspreiding van Firefox onder Internetgebruikers, maar onder alle inwoners.

Patrick555

Ik heb Mozilla Firefox geïnstaleerd, maar AOL Explorer 1.5 ziet er mooier/overzichtelijker uit, maar of deze echter beter is dan Mozilla Firefox weet ik niet. ik heb me net zoals eerder vermeld (newbie (Zmooc)) geen zin om me daar zo diep in te verdiepen

Robert Eussen

De eerste 3 dagen is het ff wennen,hierna beleefd men het gemak en eenvoud van dit superieur programma. Bijzonder aan te bevelen!

Gerwin

Om een Nederlander te doen overstappen (moeite doen…want ze willen natuurlijk niet 15 minuten van hun RTL4 missen). Het moet er gelikt uitzien voor men overstapt, praktische voordelen scheelt ze niets.

Gerwin

@Patrick555: "geen zin om me daar zo diep in te verdiepen", het is deze instelling die Hollanders zo typeert tegenwoordig.

Silvan

Laten we het rephrasen: Nederland loopt voorop met gebruik Internet Explorer 7

Jacob

Ik snap wel waarom het in Nederland niet loopt. Een paar jaar geleden wist ik zelf ook nog niets van FF, sinds mijn opleiding ben ik erachter gekomen dat het voor sites maken veel makkelijker is om FF te gebruiken. Mensen in Nederland weten gewoon niet dat FF bestaat, laat staan dat het de grootste concurrent van IE is. Standaard is IE geinstalleerd, veel mensen zullen dat dan dus ook gaan gebruiken. Wil je FF goed laten lopen dan moet je veel reclame maken en aantonen dat FF beter is. Vooral bij bedrijven is dat belangrijk, omdat je dan al gauw die percentages hoger krijgt van FF gebruik.

Fred Haccou

Ik vind Firefox 4 erg slecht; onder windows 7 is het niet mogelijk om beeld en geluid in te stellen en de browser is erg traag.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond