Deel dit artikel
-

Volkskrant opent wetenschappelijke wiki

PCM-uitgave De Volkskrant kent sinds afgelopen weekeinde een wetenschappelijk georienteerde wiki. De site is vrij beschrijfbaar door geregistreerde gebruikers, die artikelen uit het papieren wetenschappelijke katern online kunnen corrigeren en verrijken.

Afgelopen zaterdag publiceerde De Volkskrant de eerste editie van de rurbriek 'beta canon'. Daarin stelt een groep van 8 hoogleraren uit de exacte wetenschappen komend jaar 50 onderwerpen aan de orde waarvan zij vinden dat de krantenlezer er meer over moet weten. Zaterdag verscheen, bijvoorbeeld, een column waarin de waarde van het getal nul voor de wiskunde beschreven wordt.

De rubriek verschijnt niet enkel op in de papieren zaterdagkrant om vervolgens een dag later bij het oud papier te verdwijnen. De krant heeft een wiki ingericht op zijn site. Daarop kunnen gebruikers de teksten uit de papieren krant aanpassen naar eigen inzicht. Van hen wordt verwacht dat ze de tekst verrijken of verbeteren, waar nodig.

Krantenlezers die de beta canon wiki willen gebruiken dienen zich eerst te registreren. Na registratie, en na te zijn ingelogd, kunnen ze online aan de slag. Iedere auteur kan hooguit 20 minuten zijn ingelogd. Als meerdere gebruikers tegelijkertijd aan een tekst werken, gaat geen letter verloren omdat van iedere sessie een kopie wordt gemaakt. De wiki wordt in de gaten gehouden door een moderator van de krant.

Zondagavond haden 34 bewerkingen plaatsgevonden op de wiskundecolumn. De moderator concludeerde al snel: "Mooie bijdragen tot noch toe" en hoefde nog niet in te grijpen tegen wiki-vandalen, internetters die moedwillig teksten corumperen.

Wiki is een technologie voor het maken van webpagina's. Het stelt bezoekers van een webpagina in staat deze pagina niet enkel te lezen, maar ook te bewerken. De technologie dankt zijn bekendheid vooral aan de internetencyclopedia Wikipedia, een naslagwerk dat in meerdere talen verschijnt. De Nederlandse Wikipedia kent meer dan 260.000 artikelen. 

Deel dit bericht

1 Reactie

Hay

Aardig idee, maar ik kan nergens zien of alle bijdrages eigendom van de Volkskrant worden, of je zelf je eigen auteursrecht houd, of dat alles wordt gelicenseerd onder een vrije licentie. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als alle bijdragen aan het artikel bijvoorbeeld onder een Creative Commons-licentie of de GFDL zouden worden gelicenseerd, dan zouden ze ook in Wikipedia kunnen worden gezet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond