Deel dit artikel
-

Joost gaat Endemol-programma’s uitzenden

Op de internet-tv-software Joost zijn later dit jaar onder meer tv-programma’s te zien van Endemol. Om welke programma’s het gaat is nog niet duidelijk. Ook theatergezelschap Boom Chicago uit Amsterdam heeft al een eigen kanaal op Joost, de nieuwe naam van The Venice Project van Skype-oprichters Niklas Zennström en Janus Friis.

De samenwerking met Endemol werd bekend door uitspraken van Fredrik de Wahl, CEO van Joost, tegenover de Amerikaanse persbureaus Associated Press en Reuters. Technisch directeur van Joost, Dirk Willem van Gullik, bevestigt de deal met Endemol. Bij zowel Endemol Nederland als Endemol Holding kon woensdag desgevraagd nog niemand op de samenwerking ingaan.

Een ander kanaal met een Nederlands tintje op Joost is dat van theatergezelschap Boom Chicago uit Amsterdam. Op het Boom Chicago-kanaal zijn nu al grappige filmpjes te zien voor de eerste zesduizend testgebruikers van Joost.

Enkele van de eerste adverteerders zijn T-Mobile, kauwgomfabrikant Wrigley en make-upbedrijf Maybelline. De software zal gratis te downloaden zijn. Een deel van de advertentie-inkomsten vloeit terug naar de contentaanbieders. Het programma werkt vooralsnog alleen op pc's, versies voor Mac en Linux volgen later dit jaar. Het is de bedoeling dat Joost geïnstalleerd wordt meegeleverd op settopboxen, zodat het programma gewoon op tv werkt.

Aan Joost wordt onder meer gewerkt door het Leidse bedrijf Asemantics. De advertentieverkopers bevinden zich in New York, de contentafdeling in Londen. Meer dan honderd programmeurs rapporteren volgens Van Gullik vanuit allerlei Europese landen aan Leiden. Hij vergelijkt de beeldkwaliteit van de p2p-tv-streams op Joost met die van Digitenne.

Een voordeel voor Joost ten opzichte van andere aanbieders van internet-tv is dat de tv-programma's niet worden gestreamd vanuit centrale servers, wat voor flinke datakosten kan zorgen. In plaats daarvan worden de beelden onderling rechtstreeks gedeeld door gebruikers in een apart peer-to-peer-netwerk. Dit p2p-netwerk staat overigens momenteel nog niet altijd aan, er wordt nog druk mee getest.

Verschil met andere p2p-tv-software, zoals PPMate, PPLive, TvAnts en Sopcast, is dat op Joost alleen legale programma's te zien zijn. Van elk programma worden eerst alle rechten, ook die van de muziek en teksten, afbetaald voordat ze op Joost te zien zijn. Op de andere p2p-tv-software worden veel tv-zenders illegaal gestreamd. Het komende half jaar is Joost nog niet voor iedereen te installeren, alleen voor de geselecteerde groep betatesters.

Deel dit bericht

7 Reacties

Renske

Ik heb wel wat bezwaren tegen Peer2Peer TV techniek. Ik vrees dat het ordinaire spyware en adware is, net als Kazaa dit was.  P2P mag dan goedkoper lijken dan distributie vanaf centrale servers, maar door de opzet wordt er wel MEER verkeer gegenereerd, waardoor de kosten verschuiven van dde omroep naar de internet providers.  Distributie van af decentrale (peer) servers is idealer: wel controle over distributie, hele lage datakosten, geen misbruik van ISP netwerken.

Erik Schuit

Al vanaf het begin werkt ons bedrijf, Off the Fence, mee met Venice. Inmiddels zijn al veel van onze programma's te zien, en het plan is om onze gehele catalogus, voorzover beschikbaar, op Joost te zetten. Dit is een winner, en zeker wanneer ze het platform ook via settopbox/TV beschikbaar gaan maken is je potentie publieksbereik enorm!

Tonie van Ringelestijn

Erik, ik had vorige week een van jullie documentaires, over groen in stedelijke gebieden, gezien. Ik wist niet dat Off The Vence Nederlands was, anders had ik jullie ook even vermeld in het artikel hierboven.

Floris

Ik ben erg benieuwd in hoeverre de content vernieuwend gaat worden. Of is het gewoon een media center die bestaande content verzameld zoals pczapper.nl. Een voordeel van "iligale" p2p-tv-software is dat de content (zoals live voetbal) wel meer gewild is. Net als link sites die verwijzen naar geposte films en series op youtube en dailymotion, zoals http://www.itelevision.nl "Het is de bedoeling dat Joost gestalleerd wordt meegeleverd op settopboxen, zodat het programma gewoon op tv werkt." Kan iemand mij uitleggen hoe dit technisch mogelijk is? 

Richard

De settopboxen (STBs) zijn een soort kleine computers, ze draaien software met een besturingssysteem. Er kan dus ook andere software bij, zoals Joost, als daar genoeg capaciteit voor is. De STBs Tele2 Vision en KPN Mine streaming alle video al over een (intern) IP netwerk, maar dat zou natuurlijk ook een link naar het internet kunnen hebben.

PanMan

Technisch is dat niet zo heel byzonder: Veel settop boxen zijn gewoon (uitgeklede) computers, waar dus gewoon (aangepaste) software op kan draaien.

Floris

Bedankt voor jullie reactie. In de toekomst zal de computer dan ook wel dienen als settopbox en zal het belang van partijen als tele2 en kpn alleen het leveren van het signaal zijn…?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond