Deel dit artikel
-

MySpace komt met software voor bezorgde ouders

MySpace ontwikkelt software waarmee ouders het gedrag van hun kinderen op de profielensite in de gaten kunnen houden. Verschillende partijen hebben de afgelopen jaren al vergelijkbare monitoring software ontwikkeld. Dit is de eerste keer dat MySpace zelf met zulke software komt.

De software is in ontwikkeling, schrijft The Wall Street Journal. De code naam van het product is Zephyr.

Wie de software installeert op een p.c. kan zien wat de naam, leeftijd en locatie is van elke gebruiker die vanaf die computer op MySpace inlogt. Ook updates worden doorgegeven. Met de software krijgen ouders geen toegang tot MySpace profielen. Gebruikers waarvan een profiel wordt gemonitord, worden op de hoogte gesteld van het feit dat ze in de gaten worden gehouden.

In De Verenigde Staten ligt MySpace al enige tijd onder vuur vanwege verschillende incidenten waarbij kwaadwillenden via het netwerk in contact treden met jongeren.

Memanshu Nigam, de hoogste veiligheidsbaas bij MySpace, noemt Zephyr een ‘eenvoudig te gebruiken toepassing' waarmee ouders kunnen achterhalen of hun kind een profiel heeft en onder welke naam en met welke leeftijd. Deze informatie lijkt beperkt, maar Nigam vindt dat de software belangrijke informatie geeft. "Zephyr geeft ouders bijvoorbeeld inzicht in door hun kind opgegeven valse namen of leeftijden."

Nederland
In Nederland zijn profielensites als CU2 en Sugababes/Superdudes populair onder tieners. Hyves spreekt een iets oudere doelgroep aan. Volgens directeur Toon Branbergen van New Rulez, het Ilse onderdeel dat verantwoordelijk is voor CU2, loopt wet- en regelgeving in Nederland achter. "Daarom weten we dat het nodig is om aan zelfregulering te doen."

Ongeveer twee jaar geleden was er veel (media-) aandacht voor veiligheid op jongerenplatformen in Nederland. De laatste tijd is er nog nauwelijks media-aandacht, zegt Branbergen. Toch denkt hij dat er nog steeds veel onwetendheid is onder ouders. "Als je als ouder zelf niet goed geïnformeerd bent over wat online communities zijn en niet bekend bent met MSN, dan is het moeilijk te begrijpen wat je kinderen doen."

CU2, dat naar eigen zeggen 500.000 profielen heeft, maakt gebruik van moderators, spy software en filters die onder meer grof taalgebruik in de gaten houden. "Bij CU2 zijn er wel eens foto's of uploads die niet in de haak zijn. Meestal komen we daar via een moderator achter of via een gebruiker die ons er op attendeert."

CU2 praat, samen met onder meer partijen als Sugababes, over problemen met veiligheid van profielensites. Dit gebeurt onder de vlag van het overheidsplatform ECP. "Het is belangrijk om kennis met collega's te delen." De ECP is op dit moment bezig met een wachtwoordcampagne om jongeren en kinderen te attenderen op het belang van een goed wachtwoord.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marijn

Gaaf, dan zou je dus voor elke profielensite ter wereld een aparte applicatie moeten installeren om dat te kunnen monitoren. Ook vraag ik me sterk af hoe die software dat zou moeten gaan herkennen; een Hotmailadres is zo aangemaakt en veel kinderen gebruiken die sites op school (dus IP checken, voor zover dat al zin had) is ook geen garantie. Verder zou CU2 "spy software" gebruiken? Dat lijkt me op z'n minst een mis-quote. Wel zijn er speciale filters die na een wijziging (in profieltekst, bijvoorbeeld) deze automatisch nalopen op b.v. racisme en seks. Ik neem aan dat dat bedoeld wordt; de term "spy software" klinkt mij iets teveel als "spyware" en dat is het uiteraard niet.Het is wel zo dat iets wat niet door de beugel kan subiet gewist wordt, daar zijn we heel makkelijk in. Veel meer kun je eigenlijk ook niet doen als profielensite; je bent ook afhankelijk van sociale controle, en het melden van ongepaste inhoud moedigen we dan ook ten zeerste aan (en gebeurt ook regelmatig).

CorCom ISSN

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond