Deel dit artikel
-

Windows Vista deels ‘Dutch Design’

Het uiterlijk van Windows Vista is voor een belangrijk deel bedacht door Nederlanders. Het ontwerpteam bestond uit zeven Nederlanders en werd geleid door landgenoot Tjeerd Hoek. Emerce sprak met Hoek. “Nederlanders kunnen, beter dan Amerikanen, techniek en creativiteit combineren.”

Windows Vista is, na een behoorlijke vertraging, vanaf volgende week te koop. Een van de belangrijkste veranderingen is de vormgeving van het systeem. Vista oogt transparanter en werkt met schaduweffecten, fade-outs, doorzichtige randen en driedimensionale weergaven. Een mooie gebruikersinterface was één van de prioriteiten bij het ontwerp van Vista.

‘Flip 3d’ zorgt voor een betere user interface

Voor Apple-gebruikers ogen veel van de Vista-vernieuwingen vertrouwd. Toch is het ontwerp van het besturingssysteem, legt Hoek uit, het resultaat van een uitgebreid ontwerpproces van Microsoft zelf. (Voor meer detailinformatie over Vista: Planet testte het nieuwe besturingssysteem onlangs).

Hoek werkt sinds 1994 als ontwerper van gebruikersinterfaces bij Microsoft na een studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. De afgelopen jaren stuurde hij een team van 35 ontwerpers aan dat de gebruikersinterface voor Windows Vista ontwikkelde.

Is het toeval dat in het team dat de Vista gebruikersinterface ontwikkelde zeven Nederlanders zaten?
“Niet helemaal. Er zijn wereldwijd maar een paar opleidingen waarvan we weten dat ze geschikte mensen opleiden. De opleiding Industrieel Ontwerpen van de TU Delft is er daar één van. Als je in de Verenigde Staten ontwerper bent, betekent dat dat je creatief bent. Amerikaanse ontwerpers begrijpen weinig van techniek. Nederlandse ontwerpers begrijpen de techniek, maar zijn ook creatief.”

Is Windows Vista uitgebreid getest?
“We hebben de eerste testversie halverwege 2005 getest bij 50 gezinnen in zeven verschillende landen. Deze gezinnen zijn benaderd door onze afdeling die verantwoordelijk is voor gebruikerstesten.”

“De deelnemers aan de test hadden onder in het Vista-scherm twee icoontjes staan: een lachend en fronsend gezichtje. Door op zo’n icoontje te klikken konden de deelnemers aangeven of ze wél of niet tevreden waren met een eigenschap van Vista. Op het moment dat een deelnemer op een gezichtje klikte, maakten wij een screenshot van Vista. Zo ontstond er een uitgebreide database met opmerkingen van gebruikers, aangevuld met grafische weergaven.”

Hebben deze testresultaten veel invloed gehad op het uiteindelijke ontwerp?
“Ja. Binnen Microsoft bestonden veel tegenstrijdige ideeën over het ontwerp. In conflictsituaties is het heel nuttig om de stem van de gebruiker te gebruiken om een knoop door te hakken. Dat kan gaan om hele kleine aanpassingen of het toevoegen van een bepaalde knop.”

Gaat het alleen maar om het uiterlijk bij Vista?
“Je moet uitkijken dat mensen zeggen dat het alleen maar gaat om ‘hoe mooi het er uit ziet’. Het systeem moet ook gewoon goed zijn. Dat is minstens zo belangrijk, en daar is veel aandacht aan besteed. Maar de realiteit is dat Vista geen echt technologieproduct is, maar meer een huiskamerproduct. Daarom moeten we veel aandacht besteden aan de gebruikersinterface.”

Deel dit bericht

7 Reacties

Edwin Korver

Quote: "Maar de realiteit is dat Vista geen echt technologieproduct is, maar meer een huiskamerproduct. Daarom moeten we veel aandacht besteden aan de gebruikersinterface." De technische innovatie van Vista is dus niets meer dan "iets mooier maken dat het werkelijk is"? En, oh ja, we hebben ook nog naar de inhoudelijkheid van ons product gekeken?!

Karel

Inderdaad heel vertrouwt….. ik vind het nog steeds een cheap rip-off. Zonde voor zo'n miljarden bedrijf.

Karel

Het komt zeker vertrouwt voor….. zonde voor zo'n miljarden bedrijf.Ik vind het persoonlijk nog steeds een cheap rip-off.

Valentijn

Tja. MS heeft te laat gezien wat Linux betekent qua stabiliteit. Van Mac OSX interfaces hebben ze uiteindelijk wel iets opgestoken omdat de ipod en de macbooks over de toonbanken vliegen. En gewoonweg hot mode object is geworden. Ideaal is dus ….

Duh

"Amerikaanse ontwerpers begrijpen weinig van techniek. Nederlandse ontwerpers begrijpen de techniek, maar zijn ook creatief" Mijn ervaring is juist het tegenovergestelde. Met uitzondering van een handjevol industrieel ontwerpers snappen Nederlandse designers niet alleen geen ruk van techniek, ze kijken er minachtend op neer. Amerikanen zijn wat dat betreft veel veelzijdiger en opener. Zuiver esthetisch gezien kunnen de Amerikanen echter niet tippen aan Dutch Design. Aangezien de vormgeving van Vista een combinatie is van bekende MS-stijlen en onorigineel jatwerk kan ik alleen maar concluderen dat MS de verkeerde Nederlandse ontwerpers heeft ingehuurd: degenen die het meest op Amerikanen leken en vooral niet met originele en inspirerende ideeen kwamen…

Ruud

Edwin: functionaliteit is zijn taak niet, lijkt me… Maargoed, ik zie verder weinig nieuws aan de interface, behalve dat hij 3D is, wat hem trager maakt, meer cpu/gpu-intensief en daardoor minder energiezuinig (gaan we GreenPeace geheid nog over horen)… Het plastic van XP is bewerkt met een extra glimmende laklaag, maar verder..?

Ruud

Wij noemen deze versie Windows Slave, er zijn alleen wat kraaltjes en spiegetjes bijgezet, waar ze bij Linux de laatste tijd ook behoorlijk last van hebben met hun 3D desktop.Zorg er eerst voor dat alle hardware ondersteund wordt, met name Wifi.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond