Deel dit artikel
-

Groeigeld voor profielensite LinkedIn

LinkedIn.com, een zakelijk georiënteerde profielensite, neemt 13 miljoen dollar durfkapitaal aan om experimentele diensten in te richten en buiten Amerika te groeien. In Europa heeft het de concurrentie van het net beursgenoteerde Xing te duchten.

Behalve consumentgerichte profielensites als MySpace en Facebook in Amerika en Hyves en Sugababes/Superdudes  in Nederland staan ook de zakelijke profielensites fors in de belangstelling. IBM maakte onlangs bekend zijn mail- en agendasoftware Lotus Notes uit te breiden met profileringsopties. Proctor & Gamble lanceerde het vrouwgericht gezondheidsnetwerk Capessa. En in december 2006 ging de Duitse profielensite Xing/OpenBC naar de beurs. Met het nieuw verkregen geld beoogt het bedrijf verder te groeien in Europa en Amerika.

25 miljoen extern kapitaal

Het Amerikaanse LinkedIn is vooralsnog in private handen en zoekt manieren om zijn groei te versnellen. Gisteren werd bekend dat LinkedIn een derde financieringsronde heeft afgesloten. Bessemer Venture Partners en European Founders Fund steken 12,8 miljoen dollar in het bedrijf. Dat brengt het totaal aan extern verworven kapitaal op 27,5 miljoen dollar. In eerdere ronden participeerden Sequoia Capital and Greylock al.

LinkedIn zegt dat het 9 miljoen geregistreerde gebruikers heeft en dat er wekelijks 100.000 nieuwe gebruikers bijkomen. Dat duidt op een versnellende groei. Van de 9 miljoen gebruikers staan er 3,6 miljoen als 'actief' te boek. Zij loggen minimaal 1 maal per kwartaal in op hun profiel.

Geld verdienen met connecties

Net als op andere netwerksites vullen gebruikers van LinkedIn een persoonlijk profiel in. Andere leden van de site kunnen zien waar iemand nu werkt en wat zijn professionele verleden is. Behalve voor sociale doeleinden wordt het netwerk ook gebruikt om banen te zoeken en vragen aan erkende experts voor te leggen. Deze laatste dienst, LinkedIn Answers, kost geld.

De profielensite verdient op verscheidene manieren geld. Er zijn drie soorten maandabonnement. Hoe duurder het abonnement hoe meer rechten iemand krijgt om anderen direct te benaderen met zakelijke voorstellen, zoals banen. Rond de 45 procent van de omzet is afkomstig uit abonnementen. Nog eens een derde is afkomstig uit advertentiegelden, Google-advertenties. Daarnaast kunnen leden betalen om gerichte vragen aan experts voor te leggen en, binnenkort, voor 500 dollar per uur te vergaderen met geselecteerde marktkenners.

Sinds maart 2006 maakt LinkedIn, naar eigen zeggen, winst. De omzet over 2006 komt, naar verluidt, ergens rond de 10 miljoen dollar uit. Voor 2007 verwacht de leiding van het bedrijf een omzet van tussen de 25 en 50 miljoen dollar en in 2008 het dubbele daarvan.

Heimelijke entree Duitsers

LinkedIn zegt de net verworven miljoenen extern kapitaal te zullen gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen en uit te breiden naar het buitenland, waaronder Europa en Azië.

Het is niet duidelijk waarom het winstgevende LinkedIn kapitaal van derden nodig heeft voor zijn groeiplannen. Een mogelijke verklaring is dat het bedrijf Europese marktkennis inkoopt via de deelneming van European Founders Fund, een fonds zonder website.

European Fouders Fund zou LinkedIn gericht toegang kunnen geven tot, onder meer, de Duitse markt. Duitsland is de bakermat van de snel groeiende concurrent Xing (voorheen OpenBC). Het investeringsbedrijf is opgericht door de broers Alexander, Marc en Oliver Samwer.

De broers Samwer verkochten hun internetveiling Alando in 1999 aan eBay voor 50 miljoen dollar en begon toen het ringtonenbedrijf Jamba. Jamba werd in 2004 voor 273 miljoen dollar overgenomen door Verisign. De broers hebben verscheidene Duitse participaties.

LinkedIn heeft een papieren waardering van 250 miljoen dollar. De Duitse concurrent Xing, dat een kwartaalomzet van tegen de 3 miljoen euro boekte, had eind vorig jaar een waardering van 200 miljoen dollar.

Deel dit bericht

1 Reactie

VicKuP

Na dit nieuws is de site zo goed als niet bereikbaar of supertraag. Investering is het geld meer dan waard 😀

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond