Deel dit artikel
-

C1000 met Rabobank en KPN in mobiel betalen

C1000 begint samen met Rabobank en KPN een halfjaar durende proef met betalen via de mobiele telefoon. Een kleine testgroep kan vanaf eind 2007 met het mobieltje de boodschappen betalen, zegeltjes sparen en flessenbonnen inwisselen.

In het derde kwartaal van dit jaar begint de derde proef in Nederland met Near Field Communications, een radiotechnologie die lijkt op RFID. Honderd proefpersonen krijgen van KPN en Rabobank een mobiele telefoon met een speciale NFC-chip erin. Zodra ze bij de kassa komen, hoeven ze enkel hun telefoon over een 'betaalplaat' te schuiven. Via de plaat, in beheer van C1000, wordt de boodschappenrekeningen van de Rabo-rekening van de telefooneigenaar gecrediteerd.

"In Japan is dit al een veelgebruikte technologie, maar in Nederland hebben we er amper ervaring mee. Zie het maar als een PIN-pas in je mobiele telefoon" Rena Warmerdam van RFID Platform Nederland legt uit dat C1000, KPN en Rabobank, de leden van haar organisatie, de behoefte hadden aan praktische ervaring met de betrekkelijk nieuwe communicatietechnologie. "Schuitema, eigenaar van C1000, heeft al veel ervaring met RFID via project Vers Schakel, en gaat nu de consumentenmarkt testen met 50 klanten van KPN Mobiel en 50 klanten van Rabo Mobiel."

Bij de betalingen door KPN-klanten wordt onder geen beding geld afgeschreven van de telefoonrekening of de prepaidkaart.

Volgens de woordvoerster is C1000 op dit moment op zoek naar een geschikte vestiging om de proef te houden. De pilot wordt mede uitgevoerd met LogicaCMG en NXP Semiconductors. Ze beogen, naar eigen zeggen, een technologische doorbraak in Nederland te forceren.

Het zal echter nog jaren duren voordat mobiele telefoons met NFC-technologie gemeengoed kunnen zijn. Momenteel is er slechts een handvol mobiele toestellen waar de speciale communicatiechips in zitten gebakken. De telefoon als portemonnee is derhalve nog verre toekomstmuziek.

NFC is een technologie die mede door Philips is ontwikkeld. Anders dan RFID heeft NFC slechts een bereik van hooguit enkele centimeters. RFID wordt proefsgewijs steeds vaker ingezet als vervanging van de barcode, veelal bij bedrijven uit de logistieke sector.

Kredietkaartbedrijf JCB houdt momenteel eveneens een op NFC gebaseerde proef die de mobiele telefoon om moet vormen tot portemonnee. Bij het World Trade Center in Amsterdam kan een kleine groep proefpersonen bij een paar lokale winkels betalingen verrichten met het mobieltje. En voetbalclub Roda JC gebruikt entreekaarten voor het stadion met NFC-technologie als vervanging voor de clubkaart .

Deel dit bericht

6 Reacties

CT2

Even een Quote: Ze beogen, naar eigen zeggen, een technologische doorbraak in Nederland te forceren.  Wie gaat technologiebedrijven nu eens vertellen dat Technology Push niet werkt en forceren al helemaal gin zin heeft. C1000 doet leuk mee omdat die zich profileert als innovatief maar als we over een brede implementatie gaan praten zal de kruidenier echt gaan kruidenieren en bij een onrendabele businesscase niet investeren. JBC pilot stelt niet veel voor, Mifare tag in telefoon maar betaling word getriggert door SMS ! Rabo bankieren per mobiel, saldo opvragen is leuk, een closed environment pilot komt er ook wel maar al deze initiatieven lopen stuk op landelijke platform onafhankelijke implementatie. Betalen met je Rabo mobiel, over KPN netwerk in een T-mobile winkel. Keep dreaming :-) Groet

BFox

Technology push heeft zich al eens bewezen, zie de PIN pas. Het gaat uiteindelijk over het standariseren van een oplossing, hierbij moet altijd iemand het voortouw nemen. "Betalen met je Rabo mobiel, over KPN netwerk in een T-mobile winkel." Why not? Ik kan ook een SMS sturen naar iemand van T-mobile met mijn KPN abonnement. Het mobieltje, wat zich steeds meer richting een pda ontwikkeld zal een uitstekend middel zijn. Dit aangezien bijna iedereen deze bij zich heeft. Een mooi initiatief en ik geef het zeker kans van slagen.

Menno

Ik moet toch weer denken aan die Rabo commercial waarbij die twee oude engelse heren elkaars mobiele telefoon (lees: portemonnaie) niet meer durfen uit te lenen. Kortom, diefstalgevoeligheid van de mobiele telefoon is hier een issue.

Karel de Vries

De JCB test gaat erg goed heb ik gelezen, en wordt zoals hierboven wordt geschreven niet geactiveerd door SMS. Het is een simpele methode die inderdaad al gebruikt wordt door erg veel Japanners. Een NFC chip in de mobiele tel, en een chip die gelinkt is aan je credit card. Aan het eind van de maand gewoon een afschrift…. Zoals gewoonlijk!!!

Sorce

Waarom is de chipknip niet goed genoeg? Dit ding moet je ook langs een scanner houden. Bovendien zie ik zat manieren om het te misbruiken, tenzij je mensen ook knopjes op hun telefoon laat intoetsen…

Ron Verweij

NFC is en blijft een gesloten oplossing met beperkte mogelijkheden zolang niet alle telefoons die chip hebben. Een open standaard voor mobiel betalen juich ik meer toe maar ik denk dat elke pilot ervaring opdoen is voor alle betrokken mocht er ooit een standaard komen. Groet, Ron

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond