Deel dit artikel
-

Philips met 3D-narrowcasting

Narrowcasting met 3D-beeldschermen. Het bedrijf Navori meent dat deze vorm van communicatie een volgende stap is om consumenten aan te spreken. Met Philips is in Nederland een eerste klant gevonden. Het bedrijf, tevens leverancier van de schermen, gaat op een aantal locaties beelden tonen op 3D-schermen die zijn aangesloten op een narrowcastingnetwerk.

Philips heeft onlangs 3D-schermen geïntroduceerd waarbij de kijker zonder ‘brilletje' – het bekende brilletje met twee verschillend gekleurde glaasje – een 3D effect waarneemt. "Dit soort schermen kunnen nu geïntegreerd worden in een narrowcasting netwerk," vertelt Frank Engelman, commercieel directeur bij Niteon Systems, de Nederlandse distributeur van het Zwitserse Navori. Navori levert software voor narrowcasting.

"Een winkel kan nu kiezen om één 3D-scherm op te hangen," aldus Engelman. Om alle schermen te vervangen door 3D-schermen is volgens hem nog aan de dure kant. Een Philips 3D-scherm kost zo'n 10.000 euro.

Volgens Engelman zijn er wereldwijd zo'n drieduizend sofwarepaketten die het mogelijk maken om vanuit een centraal punt een netwerk van schermen te voorzien van content. Maar drie partijen leveren, zegt Engelman, software die het mogelijk maken om eenvoudig 3D-content te integreren in een programmering. Heel ingewikkeld is dat overigens niet volgens hem. "Je maakt een playlist voor alle schermen, en daarna selecteer je de 3D-schermen. Dan zeg je tegen het systeem: stuur naar die schermen de beschikbare 3D-content."

Van platte beelden 3D maken
Het hebben van de juiste software en schermen is niet voldoende om 3D-beelden te tonen. Logischerwijs moet er ook speciale 3D-content zijn. Het maken van 3D-beelden wordt volgens Engelman steeds goedkoper. Er is zowel de mogelijkheid om van bestaande ‘platte' beelden 3D-beelden te maken als om, zonder tussenstap, direct 3D-beelden te maken.

Engelman legt uit: "Normaal electronisch beeld bestaat uit een x en een y as. Bij 3D wordt daar een z-as aan toegevoegd, die de diepte-informatie weergeeft." Het is zowel mogelijk om het beeld naar ‘binnen', dus ín het scherm, als naar ‘buiten', dus uit het scherm, te tonen. Een voorbeeld van een beeld dat ‘buiten het scherm treedt' is een voetballer die een bal schiet die voor een kijker optisch uit het scherm lijkt te komen.

Meer beleving
Philips is de eerste klant van Navori die in Nederland 3D-beelden gaat tonen. Op een aantal locaties worden 3D-beelden getoond. Met andere partijen voert Navori gesprekken. "Pas als de deals rond zijn, treed ik daarmee naar buiten," zegt Engelman.

Wat is trouwens de toegevoegde waarde van zulke schermen? Engelman: "Bedrijven zoeken naar middelen om onderscheidend te zijn." Op de website is Navori hoogdravender: "De zogenaamde belevingseconomie eist grensverleggende techniek. De consument die op zoek is naar inspiratie, ontspanning, ontsnapping, herkenning en beleving zal met deze 3D-technologie, naast 2D, positief verrast worden."

Deel dit bericht

2 Reacties

Edward Breedveld

Niets nieuws aan de horizon, het concept is al in 2000 door ExVisium op de markt gebracht, en gepatenteerd. De kosten en de mogelijkheid om content te produceren is de cruciale factor van sucess hier.

G

Zo veel kost het maken van content ook weer niet. Een standaard 3d software is algenoeg.Alleen heeft het maken van content beperkingen bij bepaalde effecten, maar dat wordt nog onderzocht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond