Deel dit artikel
-

Flinke stijging online omzet Reed Business

De online omzet van uitgever Reed Business Information (RBI) is afgelopen jaar flink gestegen. Binnen de uitgever scoort het Verenigd Koninkrijk online het best met naar schatting veertig procent van de omzet uit digitale diensten. In Nederland, wordt geschat, verdubbelde de online omzet afgelopen jaar.

Het aandeel van online diensten in de totale omzet ligt bij RBI Nederland een stuk lager dan veertig procent, schat analist Mariska Zonneveld van Fortis. Ze noemt een percentage van tussen de twintig en dertig procent. Wereldwijd haalde RBI een online omzet van 400 miljoen dollar, 24 procent van de totale omzet. RBI maakt uit concurrentieoverwegingen niet bekend hoe groot de online omzet in Nederland was.

Zakelijk platform Zibb.nl is een belangrijke online pijler voor RBI. Het platform werd tijdens de presentatie van de jaarcijfers expliciet genoemd. Andere online onderdelen van de uitgever zijn Totaljobs, Kellysearch en Oplocatie. Naast deze pure online onderdelen heeft de uitgever een groot aantal merken waarbij online één van de publicatievormen is. Van deze merken heeft met name Elsevier een sterke online propositie, meent analist Zonneveld.

Eerdere doelstellingen
In 2004 verwachtte RBI binnen twee jaar vijftien procent van haar omzet uit online diensten te halen. Om die doelstelling te kunnen realiseren werd toen onder meer Zibb.nl opnieuw in de markt gezet. Hoewel niet met zekerheid gezegd kan worden of die doelstelling gehaald is, wijst de grove schatting van Zonneveld (een omzet in 2006 van tussen de 20 en 30 procent) wel die richting uit.

Vorig jaar zei Peter de Jong, adjunct directeur e-business bij RBI Nederland, dat zijn bedrijf online een grote speler is in Nederland. "Als je kijkt naar onze aanwezigheid in Nederland met Kellysearch, Totaljobs, Zibb en Elsevier, dan ís RBI gewoon een heel groot en succesvol dotcombedrijf. Alleen isoleren wij online niet van de rest van onze activiteiten."

Het Verenigd Koninkrijk wordt door RBI gezien als broedplaats voor e-business ontwikkelingen. "De Britten lopen qua online activiteiten echt voorop en zijn daarin hét voorbeeld voor RBI Nederland. Daar worden ook de proefballonnetjes opgelaten. Als het daar succesvol is, wordt het uitgerold naar andere landen," zei Sander van Oort van Van Lansschot Bankiers eerder tegen Emerce.

Deel dit bericht

1 Reactie

Mark

Vooral http://www.oplocatie.nl is sinds een klein jaar een sterke en erg handige nieuwe site van Reed Business voor het samenstellen van evenementen. Immers in alle markten van het bedrijfsleven worden bedrijfsevenementen samengesteld. Top idee om daar een site voor neer te zetten. Lezen er evenementen kan dan weer in het vakblad FZ of op de gelijknamige site http://www.fz.nl. Ook van Reed Business uiteraard.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond