Deel dit artikel
-

De Zwart bouwt aan ‘mobiel radio-imperium’

Radioman Erik de Zwart bouwt met het Enschedese Mobilaria aan een radiozenderpakket dat niet via de FM maar in 24Kbps audiostreaming wordt uitgezonden via de datanetwerken van mobiele telecomaanbieders. Het bedrijf is in gesprek met telecomaanbieders en radiostations om het programma met nu 129 streamingkanalen breed te promoten, onder meer via flatfee databundels.

Het gebrek aan frequentieruimte op de FM-band was voor radiomaker Erik de Zwart mede aanleiding om zich te verbinden aan het Enschedese bedrijf Mobilaria. De Zwart zei tijdens een Immovator-bijeenkomst in Hilversum woensdag: "Er zijn in Nederland 36 miljoen analoge radio-ontvangers. Als digitale radio met DAB geïntroduceerd wordt, zouden al die apparaten in de vuilnisbak belanden. Dat is een totale vervangingsmarkt."

Via Mobilaria haakt hij in op de tussenfase waarin digitale radio nog niet via de ether, maar wel via mobiele datanetwerken bereikbaar is.

Het Twentse bedrijf ontwikkelde een telefoonprogramaatje in C++ voor Symbian-telefoons, en binnenkort ook een voor Windows Mobile, waarmee mobiele bellers hun telefoon kunnen gebruiken om te surfen door een aanbod van 129 streaming radiozenders. De software en zenders zijn te vinden op de bijbehorende site Tunin.fm. Aangezien het geluidssignaal efficiënt gecodeerd wordt, heeft de mobiele beller niet per se een Edge- of Umts-abonnement nodig. Een Gprs-verbinding volstaat.

De software werkt zelfstandig op de telefoon, buiten de portalen van de mobiele telecomaanbieders om.

De Zwart is in gesprek met verscheidene mobiele telecomaanbieders om de software gebundeld te krijgen in nieuwe flatfee-abonnementen. "We hebben een telco nodig die vriendelijk is voor mobiele datadiensten." Hij zegt dat tot op heden tussen de 2.500 en 3.000 mobiele bellers de software downloadden tijdens een promotieactie van T-Mobile. Voor hen is mobiel radio luisteren alleen dan aantrekkelijk als ze zich geen zorgen hoeven te maken over de kosten van het dataverbruik.

De Wap-versie van Tunin.fm (wap.tunin.fm) meldt dat de streamingdienst vooralsnog enkel te gebruiken is op KPN's datanetwerk. Wanjo Temkov licht toe: "Dat is een veroudere melding, inmiddels werkt de dienst op alle netwerken naar behoren."

Behalve met telecomaanbieders is De Zwart ook in gesprek met verscheidene omroepen, waaronder Talpa Radio en de Publieke Omroep, om hun streamingkanalen beschikbaar te maken via Tunin's interface. Hij ziet ook mogelijkheden voor "de mobiele telefoon als frontje van je autoradio".

Over de financiële prestaties van het jonge bedrijf liet De Zwart zich in Studio 3 niet uit. Wel over het beoogde bedrijfsmodel: "Behalve het streaming geluid worden er ook afbeeldingen naar de mobiele toestellen verstuurd. Onderaan het scherm draait een ticker tape en middenin het scherm is ruimte voor een advertentie. Daarop kan de toesteleigenaar doorklikken, bijvoorbeeld naar een downloadwinkel met beltonen. We kunnen direct omzet realiseren uit de verkoop van premium content en diensten." Mobilaria bouwt deze mobiele surf- en klikomgevingen tegen betaling.

Waar het mobiele scherm nu gevuld wordt met een statisch beeld ligt het in de verwachting dat Tunin op termijn ook streaming video naar telefoons uit zal zenden.

De Zwart ziet de radiomarkt met de opkomst van gespecialiseerde kanalen steeds verder versplinteren. "Na gesegmenteerde radio verwacht ik veel van Pandora-achtige vormen van radio. Die moeten doodsimpel in gebruik zijn."

Rechtenproblemen rondom de openbaarmaking van radiosignalen sluit De Zwart niet uit. Hij ziet het streamingsignaal niet als secundaire openbaarmaking. "Alsof iemand vier oren zou hebben."

1. Bron foto: Thms, overgenomen via Creative Commons-licentie

2. Download MP3 voordracht Erik de Zwart

Deel dit bericht

1 Reactie

Marco

"Pandora achtige radio". zie http://www.danceradio.fm

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond