Deel dit artikel
-

YouTube met awards voor beste video’s

YouTube gaat Awards uitreiken voor de beste door gebruikers gemaakte video’s van 2006. Volgende week kunnen YouTube-leden stemmen op genomineerde video’s.

De Awards zijn wellicht een reactie van YouTube (en eigenaar Google) op rechtszaken die mediabedrijven hebben aangespannen tegen de videosite. Vorige week klaagde Viacom, eigenaar van onder meer MTV en Paramount Pictures, YouTube aan voor een bedrag van meer dan een miljard dollar. Volgens Viacom is de populariteit van YouTube grotendeels te danken aan massale inbreuk op auteursrechten. Veel van de meest populaire filmpjes op de videosite, zoals die van de serie South Park, zouden eigendom zijn van Viacom, aldus het mediabedrijf.

YouTube wil met de Awards de door gebruikers gemaakte video's centraal stellen. In totaal zijn er zeven categorieën met video's waarop gestemd kan worden. Een categorie met ‘door professionals gemaakte video's met auteursrechten', ontbreekt logischerwijs.

De populariteit van video's waar Viacom de eigendomsrechten over heeft, blijkt overigens minder groot te zijn dan dat Viacom zelf beweert. Althans, dat stelt de site Internet Outsider, die een analyse heeft gemaakt van de tweehonderd meest populaire video's ooit van een aantal videosites (waaronder YouTube). De lijst van tweehonderd is opgesteld door Vidmeter. In de lijst komt volgens Internet Outsider geen enkele video voor waarvan de auteursrechten in handen zijn van Viacom. Hetzelfde geldt voor een lijst met de tweehonderd meest populaire video's van de maand maart.

Video Awards
Komende maandag maakt YouTube de nominaties bekend voor haar Video Awards. Er zijn zeven categorieën: meest creatief, beste comedy, muzikant van het jaar, beste commentaar, meest inspirerend, beste serie en ‘most adorabel video evert'. Leden van YouTube kunnen stemmen van maandag tot en met vrijdag. De uitreiking van de awards vindt plaats op 26 maart. Een aantal nominaties is al bekend, weet News.com te melden. Eén van de genomineerden is Lonely Girl 15.

Genomineerden krijgen de kans hun eigen video's te promoten. YouTube geeft hen deze week de tijd om video's te maken om zichzelf te promoten.

Kritiek
Het uitreiken van Awards in de traditie van de Oscaruitreikingen, is nogal ouderwets voor een site als Youtube, vinden critici. De populariteit van video's op Youtube wordt immers constant bijgehouden, en de meest populaire video's zijn zichtbaar op de homepage.

Overigens is het idee van de YouTube Video Awards niet helemaal nieuw, blijkt hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond