Deel dit artikel
-

Al Jazeera lanceert kanaal op YouTube

De Arabische nieuwszender Al Jazeera is een kanaal gestart op YouTube. Het gaat om een kanaal van de Engelstalige variant van de nieuwszender, Al Jazeera English. Via het online videoplatform hoopt Al Jazeera meer Amerikanen en andere interessante doelgroepen te bereiken.

In november zag het Engelstalige zusje van Al Jazeera het levenslicht. Doel van de zender is om de wereld een ander, niet-Westers gedomineerd, geluid te laten horen. Het station is ondertussen wereldwijd in meer dan 90 miljoen huishoudens te ontvangen. Onder de huishoudens zijn weinig Amerikaanse: geen enkele kabelmaatschappij uit dat land geeft Al Jazeera door.

De kabelmaatschappijen uit de Verenigde Staten weigeren doorgifte van YouTube omdat ze bang zijn dat de zender anti-Amerikanisme en anti-Israelische propaganda verspreidt.

YouTube ziet geen problemen in doorgifte. Voor de videosite is het kanaal van Al Jazeera gewoon een extra ‘branded' kanaal, zoals ook de BBC een kanaal heeft. Overigens konden Amerikanen al wel naar beelden van Al Jazeera kijken via andere internetkanalen en satelliet-tv.

Groter publiek
"YouTube is een goed platform om een groter publiek te bereiken," zegt Nigel Parson, managing directeur van Al Jazeera English, tegen Amerikaanse media. "We verwachten dat ons bereik nu flink zal stijgen." Al Jazeera maakte op maandag de lancering van het kanaal officieel bekend.

Op het nieuwe YouTube kanaal plaatst Al Jazeera video's van nieuwsuitzendingen en andere programma's, zoals ‘Inside Iraq' en ‘Inside Story'. Al Jazeera is van plan zo'n 10 tot 15 clips per week te plaatsen, en wil ook unieke content op het kanaal zetten. Op het kanaal staan links naar de officiele website van Al Jazeera English.

"Via YouTube kunnen we kijkers op een andere manier benaderen, en ook op een nieuwe manier met ze communiceren. We kunnen zo onze beste content promoten en de nieuwsagenda voor internetgebruikers wereldwijd bepalen," zegt Parson.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond