Deel dit artikel
-

Nieuwe Google-diensten nog weinig gebruikt

Voor meer dan 90 procent van de Nederlanders is zoekmachine Google de absolute favoriet, met Ilse en Live Search als marginale volgers. Maar ondanks het feit dat Google zijn totale winst herinvesteert in de ontwikkeling van nieuwe diensten worden die op de lokale markt amper gebruikt, op Google Earth en Gmail na.

Dat blijkt Nationale Search Engine Monitor, een onderzoek dat zoekmachinespecialist Checkit samen met onderzoeksbureau RM Interactive ieder half jaar uitvoert sinds 2002. Later deze week verschijnen de nieuwe onderzoeksresultaten. Emerce kreeg voorinzage in het rapport.

Nieuwe Google-diensten als Desktop Search, Google Nieuws, fotoboekdienst en -software Picasa, mobiel zoeken en chat- en belprogramma Google Talk worden in Nederland betrekkelijk weinig gebruikt.

Zeven procent van de ondervraagden heeft Desktop Search op zijn computer geinstalleerd. Vorig jaar was dat nog 5 procent. Opvallend is wel dat 40 procent van de internetters de download ként. Elf procent gebruikt de fotodiensten van 's werelds grootste zoekbedrijf wel eens, een verdubbeling van het niveau van vorig jaar. En Google Talk zag het gebruik van 1 naar 4 procent groeien.

De afzonderlijke Google-diensten realiseren sterke relatieve groeicijfers, maar in absolute termen zijn ze nog klein vergeleken bij de zoekmachine.

Uit het onderzoek, dat representatief is voor de algemene internetpopulatie in Nederland, blijken echter ook een paar niet-zoekdiensten belangrijke marktaandelen te hebben veroverd. Hoewel Nederlanders gemiddeld meer dan 1 mobiele telefoon per persoon hebben, en operators steeds zwaarder inzetten op mobiel internet, gebruikt minder dan 1 procent van de mobiele bellers Google Mobile. Vorig jaar was dat nog 1 procent. Een mogelijke verklaring ligt in de onbekendheid met de mobiele zoekdiensten. RM Interactive constateert dat 90 procent van de ondervraagden Google Mobile niet eens kent.

De meest gebruikte Google-diensten, los van de zoekmachine, zijn Google Earth en Mail. De digitale globe is wereldwijd meer dan 200 miljoen keer gedownload, claimt Google. In Nederland zegt 47 procent van de ondervraagden het programma wel eens te gebruiken. Vooralsnog zijn er in Nederland geen concurrenten van Google Earth die enige rol van betekenis spelen.

Waar webmaildienst Microsoft Hotmail jarenlang de meestgebruikte niet-providergebonden e-maildienst was, krijgt Microsoft nu stevige concurrentie van Google. In 2006 gebruikte 18 procent van de Nederlanders Gmail, nu ligt dat niveau op 28 procent. De mate van activiteit werd niet gemeten in het onderzoek.

Uit de recentste kwartaalcijfers van Google bleek dat het bedrijf zijn volledige nettowinst van 3 miljard dollar teruginvesteerde in innovatie.

Deel dit bericht

2 Reacties

Paul Aelen

Tja…het is maar hoe je het onderzoek interpreteert. De snelheid van ontwikkelingen bij Google en het gebruik van de consumenten van bijvoorbeeld Gmail of Earth gaan volgens ons juist erg hard!! 28% die al Gmail gebruikt en 47% Google Earth … noem dat maar 'weinig'??

Wesley Hollander

Begrijpend lezen is ook een vak. Er staat dat op deze 2 diensten, die je noemt, na de overige services van google, en dat zijn er nogal wat, nauwelijks gebruikt worden, wat natuurlijk met de vele investeringen van Google in deze diensten voor hen zeer jammer is. Persoonlijk denk ik dat het vooral ligt aan het feit dat Google probeert applicaties aan de man te brengen, die niet in hun straatje passen. De consument heeft google al als startpagina, en een google zoekvenstertje in zijn firefox. Bovendien gaat zijn IE automatisch naar google als er in plaats van een adres een zoekwoord wordt ingetikt. Waarom zou je dan ook nog een google desktop willen? Van een paar anderen zijn soortelijke belemmeringen te noemen: veel van de idee van google zijn simpelweg niet praktisch. In tegenstelling natuurlijk tot googlemail en google earth. Ook zouden ze er goed aan doen Google maps te verbeteren, te versterken en in Nederland te lanceren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond