Deel dit artikel
-

HD-televisie nu ook in Europa

Volgende maand begint in Nederland de verkoop van decoders voor Euro1080, de eerste officiële HDTV zender in Europa. Het signaal wordt via de satelliet aangeboden, onder meer aan bioscopen met digitale projectoren.

HDTV staat voor hoge definitie-televisie. Naast breedbeeldformaat (16/9) biedt deze standaard meerkanaalsgeluid, dus via vijf of meer luidsprekers.

Het 1080i systeem dat sinds 1 januari in Europa verkrijgbaar is, gaat uit van 1080 beeldlijnen, dubbel zoveel als bij traditionele televisie. Het verschil is, zeker op een grootbeeld LCD of plasmascherm met hoge schermdefinitie, onmiddellijk te zien. Het beeld is haarscherp en vergelijkbaar met een hoogglans foto.

De televisie-transmissietechnologie is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Zo is in Europa al enige tijd DVB (Digital Video Broadcast) beschikbaar, een digitale transmissietechniek voor onder andere kabel (DVB-C), satelliet (DVB-S) en antenne (DVB-T). De HD-variant werd intussen al wel in Australië, Japan, Korea en de VS aangeboden, maar Europese omroepen hikken tegen de hoge kosten aan.

Euro1080 is een Pan-Europese zender die (voorlopig) alleen programma’s uitzendt met een sterke visuele component, zoals sportwedstrijden en concerten. Om die uitzendingen te kunnen ontvangen moet een decoder van 400 euro worden aangeschaft, naast een chipkaart van 200 euro, waarmee het versleutelde satellietsignaal zichtbaar kan worden gemaakt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond