Deel dit artikel
-

Google-financiën blijven verrassen

Analisten verwachtten dat Googles omzet afgelopen kwartaal op 2,5 miljard dollar uitkwam, dat bleek een miljard dollar meer te zijn. Het zoekbedrijf zag de nettowinst in een jaar tijd met 69 procent groeien, het personeelsbestand in 3 maanden met 20 procent en Google investeert doorlopend in nieuwe servers en datacentra.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Google gisterenavond presenteerde. De nettowinst kwam in het eerste kwartaal van 2007 uit op 1 miljard dollar, bij een omzet van 3,7 miljard dollar.

Het bedrijf realiseert het overgrote merendeel van zijn omzet met het bemiddelen in plaatsen van tekstadvertenties op zijn eigen zoekmachine en de websites van derden. Een niet genoemde fractie van de omzet komt onder meer uit nieuwe diensten als Google Apps voor bedrijven.

De omzet van 3,7 miljard dollar is 14 procent meer dan het vorige kwartaal en 63 procent meer dan een jaar geleden. Google betaalde 1,1 miljard dollar, of 40 procent van de omzet, om de advertentieomzet te bewerkstelligen. Immers, Google betaalt derden een deel van de gerealiseerde advertentieinkomsten in ruil voor commerciële posities op sites van uitgevers. Deze acquisitiekosten dalen, relatief gezien, van kwartaal op kwartaal.

De nettowinst steeg in 12 maanden met 69 procent tot 1 miljard dollar. Google maakte de cijfers nabeurs bekend.

Een substantieel deel van de omzet is afkomstig uit advertenties naast de zoekresultaten op Google-zoeksites: 62,3 procent. Daarnaast blijkt een groeiend aandeel van de inkomsten afkomstig te zijn uit het buitenland.

Vooralsnog is iets meer dan de omzet afkomstig uit Amerikaanse advertentieactiviteiten, 53 procent, maar dat percentage blijft dalen ten gunste van de buitenlandse omzetten. Een jaar geleden kwam 58 procent van de omzet nog van Amerikaanse adverteerders.

Over het afgelopen kwartaal boekte Google een netto kasstroom van 622 miljoen dollar. Eind maart 2007 had het 11,9 miljard dollar in kas. Als de voorgenomen overname van advertentiebedrijf DoubleClick doorgaat, zal die kaspositie behoorlijk krimpen.

Maar uit de toelichting op de cijfers blijkt dat Google niet zal willen besparen op investeringen in R&D, nu 408 miljoen dollar, en de bouw van eigen datacentra in de hele wereld. Aan de laatste categorie, waaronder ook gebouwen en servers vallen, besteedde Google in de laatste drie maanden 597 miljoen dollar. Google is de op een na grootse producent van servers ter wereld.

Eind maart had Google 12.200 man personeel in dienst, drie maanden geleden nog 10.700. Op dit moment zijn er nog 1.170 posities beschikbaar bij Google.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond