Deel dit artikel
-

OpenID in Nederland langzaam van de grond

OpenID, een soort internetpaspoort, kent in Nederland enkele honderden gebruikers. Met dit betrekkelijk nieuwe authenticatiesysteem kunnen internetgebruikers met één log-in op meerdere sites naar binnen. De brei van persoonlijke inlognamen en wachtwoorden moet hierdoor doorzichtelijker worden. ECP.nl toont belangstelling, Wakoopa en eKudos.nl willen het gaan gebruiken.

Een eenduidig, transparant en breed inzetbaar authenticatiesysteem voor webdiensten. Er wordt al jaren over gesproken en Microsoft probeerde eind vorig eeuw zijn Passport.net omnipresent te maken. De poging om het Microsoft-systeem te verheffen tot dé inlogstandaard op het web lukte niet. Momenteel wordt het systeem overwegend gebruikt voor MSN Live-diensten. Met de inlog van Hotmail kan de gebruiker, bijvoorbeeld, ook inloggen op MSN Messenger. En het alternatieve systeem Liberty Alliance kent ook minder belangstelling dan gehoopt.

In 2006 tekenden zich de eerste contouren van OpenID zich af. Anders dan Microsofts Passport-initiatief is OpenID een gedecentraliseerd inlogsysteem. Vorig jaar besloot de Amerikaanse internetprovider AOL het systeem te omarmen en ook Microsoft zegt zijn steun ervoor toe en maakt zijn CardSpace-systeem compatibel met OpenID.

Vorige maand poneerde David Recordon van Verisign de claim dat er momenteel 100 miljoen OpenID-accounts in gebruik zijn, bij 2.500 internetbedrijven. Vermoedelijk is het merendeel daarvan afkomstig uit AOL's klantenbestand .

De ondersteuners variëren van platformen als Drupal, PHPbb en Joomla tot websites als Technorati, Digg, Netvibes en WordPress, allen veelgebruikte diensten. Een geregistreerd gebruiker van, bijvoorbeeld, Digg kan zich met zijn OpenID-inlognaam van Digg aanmelden op weblogdienst WordPress. Daarvoor hoeft hij maar één log-in te onthouden.

Nederland kent één provider die zich positioneert als onafhankelijk 'paspoortverstrekker', MijnOpenID.nl. Chris Obdam is een van de beheerders beheerders van de Nederlandse 'sleutelkast' met OpenID-accounts. Tegen Emerce zegt hij: "We hebben enkele honderden geregistreerde gebruikers. Ik denk dat het tegen de 500 loopt. Hopelijk kunnen we de site in juni onderbrengen in een stichting. Het mooie van OpenID is, dat het van niemand is. Het dient het gemak van de gebruiker."

Internetaddressbook.com, een internationaal opererende site uit Rijen, biedt sinds kort een OpenID-inlogsysteem. Wout Withagen ziet het nog geen storm lopen: "Onze dienst, noem het maar een zoekmachine voor sociale netwerken, heeft tegen de tienduizend geregistreerde gebruikers in totaal. Ik denk dat er hooguit enkele tientallen van hen zijn die OpenID gebruiken. Dat zijn vooral de techneuten die altijd voorlopen met nieuwe ontwikkelingen."

Tijdens presentaties merkt Obdam van MijnOpenID dat er onder verscheidene bedrijven en instellingen belangstelling is voor het open inlogsysteem. Binnenkort legt hij aan branchevereniging ECP.nl uit wat het exact inhoudt. Of en, zo ja, hoe ECP.nl het systeem onder zijn achterban bekend zal maken moet nog blijken. De Nederlandse internetbedrijven Ekudos en Wakoopa hebben inmiddels de intentie uitgesproken OpenID te zullen toepassen. En ook eBuddy en Startpagina hebben zich goed laten informeren.

Deel dit bericht

1 Reactie

Tim

ECP.nl is overigens geen brancheorganisatie. ECP typert zichzelf als:Het platform in Nederland waar publiekprivaat wordtsamengewerkt aan belangrijke randvoorwaarden en doorbraken rond dedigitale economie en samenleving. Dit doet zij vanuit haar unieke,neutrale positie tussen markt en beleid. In de vorm van projecten enwerkgroepen worden actuele thema?s opgepakt. Door dezesectoroverschrijdende samenwerking helpt ECP.NL de (internationale)concurrentiepositie van Nederland te behouden en te verbeteren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond