Deel dit artikel
-

Multi-camera webcast bekerfinale populair

De mogelijkheid de finale van de KNVB-Beker zondagavond op internet te bekijken via vier cameraposities was populair. De capaciteit van de streams werd al snel bereikt. Tien en tv-bedrijf Dutchview lieten de internetter ‘de regie voeren’ in een Flash-site met vier streams.

Op de pagina op DeWedstrijden.tv van Tien stond binnen de eerste minuten van de bekerfinale al de boodschap: 'Helaas zit het virtuele stadion vol'. Dat is opmerkelijk omdat de bekerfinale tussen Ajax en AZ ook gewoon gratis op televisie bij Tien was te zien. In de tweede helft leken de capaciteitsproblemen grotendeels voorbij. De beelden hadden enkele seconden vertraging.

DutchView gebruikte Flash-encoding voor de multi-angle webcast. Volgens het bedrijf werd dat nog niet eerder in Nederland voor live-streams op deze schaal gedaan. De speciale pagina bij tv-bedrijf DutchView is hier nog te bekijken.

Vier streams

Internetters kregen de keuze uit vier streams: Player Cam, Top Cam en Goal Cam en de Directors Cut. De laatste toonde de geregisseerde beelden van het reguliere tv-signaal. De wedstrijd werd voor tv met 26 camera's geregistreerd. Volgens Talpa-woordvoerder Maarten van Rooijen was 'de capaciteit zondag beperkt'. Hoeveel mensen er precies hebben gekeken en konden kijken kon hij nog niet zeggen.

Volgens Tien is het voor het eerst dat een dergelijke live dienst met keuze uit cameraposities bij een sportevenement in Nederland via internet is aangeboden. De multi-angle webcast is een proef.

26 camera's

"Het is een experiment. We willen hier ervaring mee opdoen om te kijken of we dit vaker bij belangrijke sportevenementen kunnen gaan aanbieden. We hebben er vertrouwen in dat dit een goede extra dienst zou kunnen zijn. Bij normale competitiewedstrijden is dit niet nodig. Maar deze wedstrijd kan hier bij uitstek voor worden gebruikt omdat er 26 camera's rond het veld staan", zegt van Rooijen.

Tien overweegt ook het Europees Kampioenschap onder 21 jaar in juni ook via internet uit te zenden, zegt hij.

DRM

Via DeWedstrijden.tv zond Talpa sinds augustus al live wedstrijden uit in de Nederlandse eerste divisie (Jupiler League) en de Duitse en Italiaanse hoogste divisies. Kijkers betaalden 2,99 euro per wedstrijd of een abonnement per competitie of club. De betaalde streams zijn alleen te bekijken met Internet Explorer in combinatie met Windows Media Player en DRM. De flash-applicatie van Dutchview werkte zondag ook onder Firefox.

Volgens Van Rooijen zijn de grootste problemen met de voetbalstreams voorbij. Die deden zich vooral voor in de beginperiode. "Die technische problemen komen niet heel erg vaak meer voor. De internetsnelheid kan natuurlijk per buurt verschillen, dat speelt altijd mee. En het kan soms zijn dat een wedstrijd extra druk is. Dat heeft uiteraard ook invloed op de kwaliteit."

De Tien-woordvoerder kon niet zeggen hoe populair het voetbal het afgelopen jaar precies is geweest. Cijfers zijn wel bekend over het totaal aantal streams van Tien/Talpa. In totaal werden 8,5 miljoen streams aangeklikt in maart. Dat was in februari nog 6,5 miljoen. Van Rooijen: "Bij de streams zijn er drie trekkers: De Gouden Kooi, Programma Gemist en De Wedstrijden."

Deel dit bericht

3 Reacties

Arie

Ai wat een nieuwswaarde. Al tien jaar geleden kon je verschillende camerastandpunten bij Noorderslag en ook Pinkpop kiezen. Toen bleek dat het publiek toch liever naar 1 goed geregisseerd kanaal keek.

Ineke

Fabchannel gebruikte live flash video al eerder. En wat denk je van al die adult websites? Geen primeur voor Dutvhiew dus.Verder ziet niemand op dit moment te wachten op live flash, voor volume streamen is dit onbetaalbaar, vandaar heeft dutchview geen capaciteit, dus geen wonder dat er na een handjevol kijkers de boel dicht zat. Nice try. Next time.

betweter

Fabchannel is opgezet ism dutchview, is nu een opzichzelf staand bedrijf. verder is te lezen dat dutchview een fvss partner is geworden van adobe; dus het zit wel goed met de capaciteit. doei

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond