Deel dit artikel
-

Durfkapitalisten weten niet waar ze het geld moeten laten

Er zijn steeds meer signalen dat de venture capital markt oververhit aan het raken is. Er ligt in de Verenigde Staten 86 miljard dollar klaar om geïnvesteerd te worden. Ook het Amsterdamse fonds B-business Partners weet niet meer waar het het moet zoeken.

Red Herring constateert dat durfkapitalisten in de Verenigde Staten teveel geld hebben en dat ze eigenlijk niet precies meer weten wat ze met dat geld moeten doen. Gevolg: de kans is groot dat durfkapitalisten geld steken in de verkeerde projecten.

Het tijdschrift baseert zich op een rapport van McKinsey en schrijft dat venture capitalists in Amerika op dit moment maar liefst 86 miljard dollar op de plank hebben liggen, maar dat ze niet weten wat ze aanmoeten met het geld.  “Het verklaart voor een deel waarom er zulke grote sommen geld worden gestoken in onzekere initiatieven zoals draadloos internet en sociale netwerken,” zegt Red Herring.

Het probleem beperkt zich niet tot Amerika. Ook in Europa weten sommige vc’s niet meer wat ze met het geld aanmoeten. “De Europese venture capital markt is oververhit. Er is te veel aanbod voor te weinig projecten. Investeringskansen worden te ruim beoordeeld omdat iedereen op dezelfde paarden wedt,” zo laat het Amsterdamse venture capital fonds B-Business partners weten. Het fonds beheert ruim 900 miljoen dollar voor overwegend Zweedse institutionele beleggers zoals Electrolux, Saab Aerospace en Ericsson.

B-Business Partners heeft besloten om niet meer actief op zoek te gaan naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Het investeringsfonds overweegt 600 miljoen dollar terug te geven aan zijn aandeelhouders. Het heeft inmiddels besloten om kantoren in Stockholm en Londen te sluiten; alleen de vestiging in Amsterdam blijft open. Twaalf van de vijftien stafleden vloeien af.

Deel dit bericht

2 Reacties

Nils de Witte

Hmm, "oververhit" lijkt me niet het juiste woord. Dan zouden er teveel transacties plaats vinden. "Overvoerd" is misschien een betere term. VC's hebben te veel geld en kunnen niks met jonge bedrijven die dat hard nodig hebben. Ook VC's gaan risico's zoveel mogelijk uit de weg. Dit in opdracht van hun principalen. Dus dat "Venture" kunnen we eigelijk wel weglaten. Laat VC's maar lekker Small Caps van de beurs halen. Dat werkt prima.

Joost Becking

Ach,  Het probleem is niet dat er geen opportunities zouden zijn, alleen de VC's zijn (nog steeds) geen ondernemers, ze zien de markt niet of begrijpen de marktbewegingen niet. Ze kiezen voor zekerheid, noodgedwongen door de turbulente jaren van 'vroeger', en zekerheid gaat niet samen met innovatie. VC's zijn eigenlijk net banken: zodra ze 'durven' heb je ze niet meer nodig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond