Deel dit artikel
-

Ilse Media koopt Schoolbank.nl (update)

Ilse Media heeft een honderd procent belang genomen in Schoolbank.nl. Dat bevestigen betrouwbare bronnen binnen Ilse Media aan Emerce. De overname is opmerkelijk, omdat Hyves sinds enige tijd de rol van ontmoetingsplek voor oud-klasgenoten vrijwel volledig heeft overgenomen.

Sinds Paul Molenaar, CEO bij Ilse Media, vorige week tijdens het Blognomics congres aankondigde dat Ilse Media deze week een overname bekend zou maken, werd er druk gespeculeerd over wie de overnamekandidaat zou kunnen zijn. Zou het Hyves zijn, dat wel een sterke partij kan gebruiken nu MySpace de Nederlandse markt probeert te veroveren? Een combinatie van de infrastructuur van sociaal netwerk CU2, eigendom van Ilse Media, en Hyves, zou volgens sommigen voor de hand liggen.

Nu blijkt dat Ilse Media geen belang neemt in Hyves, maar dat het Schoolbank overneemt. Doel is het uitbouwen van de functionaliteiten van Schoolbank en het breder trekken van de sociale netwerkaspecten.

3,2 miljoen grotendeels inactieve accounts
Eigenaar van Schoolbank.nl was internetbedrijf Rosetta Holding. Dat bedrijf startte in 2002 de website Schoolbank. Ilse Media heeft alle onderdelen van Rosetta overgenomen. Naast Schoolbank, gaat het om de sites Dienstmakkers.nl en Workmates.nl. De totale omzet van Rosetta bedroeg vorig jaar 3,1 miljoen euro.

Volgens Ilse Media werd Schoolbank in maart door zo'n anderhalf miljoen unieke bezoekers bezocht. Op de site zouden volgens het bedrijf ruim 3,2 miljoen Nederlanders zich hebben ingeschreven. Wat Ilse Media niet meldt, is dat de meeste accounts niet meer worden gebruikt sinds gebruikers moeten betalen voor de dienst.

De overname is opvallend, omdat na een korte bloeiperiode Schoolbank uit het bewustzijn van de Nederlanders is verdwenen. Hyves heeft de rol van 'ontmoetingsplek van oud-klasgenoten' grotendeels overgenomen. Op die site bestaat er van vrijwel elke school in Nederland een pagina.

Toch lijkt het dat Ilse Media deze ontwikkeling niet ziet. "Het eerste kwartaal van 2007 was het beste kwartaal ooit voor Schoolbank," zegt Paul Molenaar in een persbericht.

Dat hoge aantal is wellicht bereikt doordat Ilse/Rosetta de pageviews omhoog heeft proberen te krikken door flink te optimaliseren in Google. Wie de laatste maanden een Nederlandse naam intikte in het zoekscherm, zag vaak als één van de eerste zoekresultaten een verwijzing naar Schoolbank. "…heeft zich geregistreerd in Schoolbank." Een actie om bekende Nederlanders terug te vinden in klassenfoto's op de site, droeg ook bij tot het hoge aantal bezoekers in maart.

Wat de werkelijke reden voor de overname is voor Ilse Media, blijft onduidelijk. Heeft Rosetta iets anders in huis (software, advertentietechnologie), dat voor Ilse Media van waarde is? Of denkt Ilse Media dat het mogelijk is om, door koppelingen aan andere Sanoma-media (tijdschriften, CU2) Schoolbank weer nieuw leven in te blazen?

 

Deel dit bericht

14 Reacties

anniek

super!

JP

Watjes. Alhoewel het echt klasse zou zijn als ze hierna ook nog Hyves zoudden overnemen…

CF

Er zal heel wat moeten gebeuren om die dooie site weer nieuw leven in te blazen…

toeter

Betrouwbare bronnen melden mij dat dit wel eens de miskoop van het jaar zou kunnen worden/zijn.

Tim

Een goedde bron vertelt mij dat de CEO van IlseMedia weleens de grootste fout van het bedrijf is.

corwin

Jemig wat zijn jullie dom en kortzichtig om de potentie van Schoolbank zo slecht in te schatten… Ja, Schoolbank is praktisch dood suf en is door de wijze waarop het verdienmodel is ingestoken behoorlijk om zeep geholpen.Maar… Hyves performt door zijn dynamiek voor geen meter. De usability is niet gericht op bezoekers van 40+, waardoor een enorm potentieel aan bezoekers wordt weggejaagd.  Hyves gaat in Nederland qua bezoekers snel zijn plafonnetje bereiken of heeft dat inmiddels bereikt. Ze richten zich in hun thuisland op een markt die door Sugababes, Funkybabes en binnenkort MySpace volledig wordt volgeramd en zijn niet in staat om qua doelgroep naar boven of naar beneden te groeien. Schoolbank heeft de potentie om echt huge te worden. Wiens ouders hebben wel eens een poging gedaan om via Hyves weer in contact met oude bekenden te komen? Nou, die van mij waren er als de kippen bij om met Schoolbank aan de slag te gaan toen ik ze op de site wees. En ze wisten me ook te vertellen met wie ze in de klas hebben gezeten. ZO'N 50 JAAR GELEDEN! Denk je eens in: buren, vrienden, collega… en dat over een periode van 50 jaar. Da's toch veel spannender dan alleen een beetje berichtjes uitwisselen met mensen waar je th wel contact mee hebt. Heldere navigatie, eenstellig kleuren in plaats van die verschrikkelijke breezah-kleurtjes en DKNY-logo's op persoonlijke pagina's, goeie performance. Misschien wat minder kleurrijk, maar wel functioneel en te gebruiken door een veel grotere doelgroep dan alleen 18-35. Volgens mij wordt Schoolbank een mooie poging om een doelgroep te bereiken die:1) Veel tijd heeft2) Veel te besteden heeft3) Zijn weg op internet inmiddels ook gevonden heeft Ik denk dat door de juiste mensen op Schoolbank te zetten, deze site wel eens een hele leuke kan worden en ik ben echt heel benieuwd wat de mensen van Ilse allemaal in petto hebben. Ondertussen hebben andere uitgeverijen het nakijken…

Ivo

Ik vind het een beetje ongefundeerd artikel. Elke school is welliswaar op hyves vertegenwoordigd maar het aantal mensen per klas op schoolbank is veel groter, en tevens is het bij schoolbank veel makkelijker om te zoeken op je oud klasgenote, ipv in de brei van accounts die hyves heet.  Ilse Media verstaat als een van de weinige bedrijven in nederland de kunst om pageviews om te zetten in omzet, en met de bezoekersaantallen van schoolbank is dat zeker geen slechte aankoop.

Vincent

Een fijne analyse van Corwin. De waan van de dag en de korte tijd die soms nodig is om enorme bezoekersaantallen te creeren vervagen de blik op de wat langere termijn. Naast het feit dat Ilse Media crossmediaal aan de slag kan door de component print toe te voegen, wordt ook de groep 40+ al snel vergeten. Recent onderzoek in Duitsland van ARD en ZDF heeft aangetoond dat in absolute aantallen er meer 50-plussers on-line zijn dan tieners.

PanMan

Corwin, ben het Totaal niet met je eens. Ik heb weinig interesse in mensen waar ik 10 jaar geleden mee in de klas zat. En die me wel boeien weet ik wel te vinden (bijvoorbeeld via hyves!) M'n huidige vrienden, op hyves, interesseren me veel meer.

corwin

Hallo PanMan! Je slaat precies de spijker op zijn kop.  JIJ hebt weinig interesse in mensen waar je 10 jaar geleden mee in de klas zat. En dat is niet zo raar, want die lui die je wel boeien, houd je toch wel contact mee via hyves enzo. Maar jij bent ook pas 10 jaar van school. Maar, schrik niet, het gaat dit keer niet over JOU… Wat ik mijn (wellicht wat pittig geformuleerde) relaas aangeef, is dat de focus wel wat vaak op de 'jonkies' gericht is. En gezien het gebrek aan enthousiasme in deze thread over deze overname, vermoed ik dat ik (afgezien van Vincent) weinig medestanders hierin zal vinden.  Ik ben al wel iets langer van school, maar heb ook niets met 98% van de mensen waar ik mee op school gezeten heb. Toch is er zo'n 1-2% waar ik best wel eens een keertje wat herinneringen mee uit zou willen wisselen. En dan ben ik nog best handig met Hyves, OpenBC, LinkedIn, MSN, Google etc. en heb de meesten inmiddels wel gevonden. Maar mensen van de leeftijd van mijn ouders, 10-15 jaar jonger en 10-15 jaar ouder (en opgeteld zijn dat er vl), zijn wat minder handig met al die 'nieuwerwetse dingen'. zij hebben w behoefte aan contacten van vroeger. Je zult zien: als je wat ouder wordt, ga je meer behoefte krijgen aan 'vroeger'. Je grasduint wat in je stamboom, zoekt eens wat foto's op van je oude buurtje en… gaat op zoek naar vrienden en klasgenoten van ang ge-lee-den Ten tweede: noem mij n Nederlands alternatief op Hyves dat nu al 3 milj. geregistreerde gebruikers heeft (ja ik weet het, ook veel jonkies), van deze gebruikers weet hoe ze ht heten (en niet alleen een breezah-naam heeft), hoe oud ze zijn, welke opleidingen ze genoten hebben (en dus redelijk in kan schatten wat ze verdienen), waar ze ht wonen, wat hun burgelijke staat is en hoeveel kinderen ze hebben (en op basis van leeftijd in kan schatten hoe oud die kids zijn en wellicht zelfs kan extrapoleren naar huidige opleiding. Maar goed: ik kan het uiteraard helemaal verkeerd zien en veel te veel waarde toedichten aan die kudde blauwspoelingen en i-analfabeten. Maar iets zegt mij dat er toch wel een leuke opportunity in Schoolbank schuilt. Al was het alleen maar om het bereik… C.

PanMan

Corwin: Ik zeg ook niet dat er geen markt voor is, en je hebt zeker gelijk met je voorbeeld over stambomen. Je zal zien dat ik over 30 jaar ook in het (dan digitaal?) gemeentearchief zit te grasduinen. Zo'n database kan dus inderdaad zeker waardevol zijn voor het terugvinden van mensen. Maar ik vraag me af of dat genoeg context bied om de site te blijven gebruiken: Mensen vinden is handig, maar als ze elkaar eenmaal hebben gevonden kunnen ze ook gebruik maken van genoeg andere mogelijkheden om te communiceren. De telefoongids is ook geen community. Hyves past denk ik beter in het "gij zult communiceren" plaatje, omdat het onvoorspelbare, maar zeker bestaande andere sociale lijnen volgt dan alleen "formele" als klassen.

corwin

PanMan, misschien heb je gelijk.  Maar laten we wel wezen: Schoolbank is gebouwd door een stel techneuten met weinig gevoel voor uitgeven. Daardoor is Schoolbank ongetwijfeld technisch uitstekend op orde, maar is er inderdaad net zo veel lol te beleven als op Telefoongids.nl. Ilse Media daarentegen is onderdeel van Sanoma wat, voordat het in 2000 in handen kwam van de het Finse Sanoma-concern, bekend stond als VNU (Verenigde Nederlandse Uitgeversbedrijven). En VNU was toevallig de uitgever van blauwe-pruiken-tijdschriften als Margriet en Libelle. En laten ze op internet een heel aardig netwerk van echte web-uitgaven in handen hebben. Ik denk dat we Ilse Media wel enige uitgevers-expertise mogen toedichten. Vincent maakte al terecht de opmerking over crossmediaal uitgeven. Het is inderdaad een heel aardig idee om die 'senioren' (welke leeftijdscat. is dat eigenlijk?) die niet verder komen dan seniorenweb, via de Libelle uit te nodigen een keertje op Schoolbank te komen kijken. Andersom zijn er ook wel leuke dingen te bedenken… "Wij vonden elkaar via Schoolbank.nl: een serie hartverscheurende verhalen over blauwe pruiken die elkaar via internet terugvonden". In het Emerce-artikel over deze overname stond de tekst "Op de site zouden volgens het bedrijf ruim 3,2 miljoen Nederlanders zich hebben ingeschreven. Wat Ilse Media niet meldt, is dat de meeste accounts niet meer worden gebruikt sinds gebruikers moeten betalen voor de dienst." Beetje tendentieuze berichtgeving. Heeft deze journalist soms aandelen van een andere uitgever? Het is toch niet alsof iedereen zich plotseling heeft uitgeschreven na invoering van het wat onhandige verdienmodel. Ik denk dat van de 40+-ers zo'n 80-90% nog gewoon lid is. En ik vermoed dat de meesten hiervan, sinds ze op internet actief zijn, nog altijd hetzelfde mailadres zullen hebben, want na je 40ste heb je al moeite om een mailadres te onthouden. En hoe moeilijk is het om de geregistreerde gebruikers te kietelen met wat gegevens waar ze tot nu toe voor moesten betalen? Moet je eens opletten wat er gebeurt als schoolbank/dienstkameraden etc. straks wat kleine stukjes informatie, die eerst niet gratis beschikbaar was, in de mailbox van al die leden dropt. Eens zien hoe inactief al die leden zijn… Weet je, ik ben ook lid van Hyves. Maar om nou te zeggen dat ik daar al mijn huidige vrienden in terug weet te vinden. Niet dus. Kan ook aan mijn vrienden liggen. Maar zodra je in de kinderen zit of een rete-drukke baan hebt, is vrije tijd schaars. En dan zijn virtuele contacten minder interessant dan een avondje quality-time met je vrienden. Nogmaals, misschien vergis ik me. Maar als Ilse Media hier geen geld van weet te maken, dan neem ik een blauwspoeling. C.

karin

Corwin, verfrissend, tegendraads, goed onderbouwd… ga zo door!

corwin

Weet je Karin, ik vind het eerlijk gezegd ontzettend zonde dat dat Schoolbank zo weinig aandacht gekregen heeft. Ik denk echt dat er een hele mooie opportunity ligt, maar dat de makers dachten dat het een kwestie was van 'simpelweg dichttimmeren en dan komt het geld vanzelf'.  Een werkgever uit mijn verleden vergelijkt dit soort sites vaak met een kroeg. En als je in dit geval dat het vergelijk zou maken, dan zou je de Schoolbank-klantjes naar binnen lokken met een gezellig uithangbord, maar eenmaal binnen geen bier op de tap hebben. Nu is bier geen garantie voor gezelligheid, maar het voorkomt in elk geval een droge keel! Als je mij zou vragen "welk businessmodel had jij geintroduceerd dan?" heb ik daar ook niet zo een-twee-drie een antwoord op. Maar als je je klanten de kern van de zaak onthoudt, namelijk opnieuw contact leggen met vrienden uit het verleden, dan sla je de plank echt mis. Nu ben ik maar een eenvoudige jongen en heb nergens iets te vertellen ;-), maar wanneer ik het daar voor het zeggen had gehad, was ik al wel eerder een samenwerking aangegaan zou zijn met een partij die wel verstand heeft van uitgeven of het onderhouden van communities. Misschien wel met Hyves? 😉 Maar met het oog op de gemiddelde leeftijd van de krantenlezer had het met De Telegraaf ook een aardige samenwerking op kunnen leveren. Afijn, nu na Marktplaats.nl, ook Schoolbank.nl in handen is van een buitenlands concern, is het een kwestie van tijd voordat Classmates.com (daarom de recente uitbreiding met de scholen?) of misschien toch MySpace.com het eigenwijze 'wij-zijn-echt-niet-te-koop' gaat overnemen. Want laten we wel wezen: als je van plan bent ook in Europa de grootste te worden, dan kun je uiteraard wat centjes verspijkeren door het inrichten van een kantoor met 15 man personeel met alle voorzieningen en geneuzel en tegelijkertijd een enorme koffer met marketingcentjes verstoken, terwijl je aan de andere kant op voorhand eigenlijk al weet dat je dit toch niet gaat winnen. Wellicht dat het op de langere termijn zelfs goedkoper is 'to just buy the Dutchies…'. Uiteindelijk is voor geld alles te koop, als er maar genoeg geboden wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond