Deel dit artikel
-

Iedereen mag meebouwen aan concurrent van MySpace

Iedereen kan voortaan sociale applicaties bouwen voor Facebook, één van de grootste online sociale netwerken ter wereld. Bekende partijen als Digg, Twitter en Amazon gaven de aftrap, maar het is de bedoeling dat ook een achtjarig kind een bijdrage kan leveren. Facebook stelt de tools beschikbaar.

Het in Nederland vrij onbekende Facebook, staat in de Verenigde Staten bekend als ‘hét tweede sociale netwerk.'  De site – met meer dan 23 miljoen gebruikers – is in 2004 opgericht door de nu 24-jarige student Mark Zuckerberg. Facebook heeft zich ontwikkeld van een online studentenfotoboek tot een algemeen sociaal netwerk. Weinig Nederlanders maken gebruik van het netwerk. Het Nederlandse subnetwerk binnen Facebook heeft iets minder dan 10.000 leden. Dit zijn veelal expats of internationaal gerichte Nederlanders.

Amerikaanse media houden Facebook nauwlettend in de gaten, omdat de site wordt gezien als de belangrijkste concurrent van MySpace. De aankondigingen die Facebook CEO Zuckerberg donderdagnacht deed tijdens een congres in San Francisco haalden alle belangrijke kranten.

Een onderdeel van de website van Facebook is ingericht voor (amateur)ontwikkelaars. De site wil het externe ontwikkelaars zo eenvoudig mogelijk maken om toepassingen te maken, en stelt verschillende tools beschikbaar. Zonder al te veel programmeerkennis, moet het mogelijk zijn een applicatie te bouwen.

Amazon
Facebook werkt ook samen met bekende partijen. Onder meer Amazon.com, Twitter en Microsoft bouwen toepassingen voor de site. Facebook kondigde aan een samenwerking te zijn gestart met 65 partners, die samen 85 toepassingen hebben gebouwd. Gebruikers van Facebook kunnen zelf kiezen welke applicaties ze aan hun profiel willen toevoegen.

Amazon heeft een ‘book reviews' toepassing gebouwd voor Facebook. Daarmee kunnen leden van Facebook boekrecensies schrijven en deze delen met vrienden in hun netwerk. The Washington Post heeft een applicatie met de naam ‘politiek kompas' gebouwd. Daarmee kunnen gebruikers hun politieke voorkeur berekenen en vergelijken met hun Facebook-vrienden.

Grote ambities
De ambities van Facebook zijn groot. "Facebook moet niet langer beschouwd worden als ‘een gewoon sociaal netwerk'," schrijft CNN Money. "Het wordt een technologieplatform, waarop iedereen toepassingen kan bouwen voor sociale netwerken." Tegen CNN zegt Zuckerberg: "We willen van Facebook een soort besturingssysteem maken waarop je volledige applicaties kunt draaien."

Deel dit bericht

2 Reacties

Peter Phan

Facebook is de nieuwe Google! Het is nu duidelijk waarom er een 1.5B deal werd afgewezen. Wat een visie.

Timan Rebel

Erg cool bedacht. Een api die je intern kun gaan gebruiken. Ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen hiervan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond