Deel dit artikel
-

Lexa opent aanval op Relatieplanet

Datingsite Lexa wil met een vernieuwde website, een tv-campagne én een nieuw tienkoppig Nederlands team de aanval openen op marktleider Relatieplanet. Vorig jaar werd Lexa overgenomen door het Franse Meetic. De overgang naar het Meeticplatform leidde tot veel onvrede onder Lexa-gebruikers.

Vorig jaar kocht Meetic, naar eigen zeggen Europees marktleider op online datinggebied, voor een bedrag van 11,5 miljoen euro Lexa. Snel na de overname werd de Lexa datingservice overgezet naar het technische (Franse) platform van Meetic. Dit ging niet zonder slag of stoot.

Heel veel gebruikers klaagden, ook op de Emerce site, over het vernieuwde Lexa. De overgang naar het nieuwe platform leidde soms tot pijnlijke situaties. Sommige gebruikers die zich hadden uitgeschreven en ondertussen een relatie hadden, stonden plotseling weer online met een profiel en ontvingen berichten van belangstellenden.

Na een jaar oefenen nu écht van start 
Marc Simoncini, de puissant rijke baas van Meetic, is zich bewust van de problemen die de overgang opleverde. "We hebben een jaar lang geoefend. Nu gaan we écht van start."

Een TV-campagne, die in juli start, moet de herstart ondersteunen. Daarnaast gaat vanuit Amsterdam een team van tien medewerkers aan de slag. In april benoemde Meetic Stefan van den Berg als verantwoordelijke voor de uitbreiding in de Nederlandse markt. Van den Berg verzamelde een team van nieuwe medewerkers. Onderdeel van het team zijn vijf customer service medewerkers. Na de overname was de klantenservice door Parijs overgenomen.

Simoncini was gisteren – met privéjet – in Amsterdam, waar hij gesprekken met verschillende media voerde. De Fransman is in eigen land een beroemdheid en een veel gevraagde gast bij talkshows. Op het hoogtepunt van de internetbubbel verkocht Simoncini de door hem opgerichte internetportaal Vivendi Universal voor 200 miljoen euro. Het bedrag ontving hij cash op zijn rekening. In 2002 richtte Simoncini Meetic op.

Simoncini denkt sterke troeven in handen te hebben om de strijd aan te gaan met Relatieplanet, volgens hem de enige echte concurrent in Nederland. "Wij hebben meer dan 100 technische ontwikkelaars in huis." Relatieplanet kan daar volgens hem niet tegenop, hoewel de Telegraaf Media Groep (TMG) een meerderheidsbelang in de site heeft. "Wij zijn alleen met online dating bezig. De kern van TMG ligt ergens anders."

Waar die technische kracht toe moet leiden, is nu al te zien op onder meer de Franse en Britse sites van Meetic, zegt Simoncini. In september wordt een geheel vernieuwde Nederlandse site gelanceerd. De nieuwe site zal een stuk visueler worden, met onder meer de mogelijkheid tot videochatten, oftewel chatten via webcams.

In Nederland heeft Lexa naar eigen zeggen op dit moment rond de één miljoen gebruikers. Lexa zegt niet wat zij onder een gebruiker verstaat, waardoor een vergelijking met Relatieplanet niet heel makkelijk te maken is. Die site zegt op dit moment meer dan twee miljoen leden in Nederland en Belgie te hebben, waarvan er meer dan 700.000 op dit moment actief zijn. Relatieplanet nam eind vorige maand datingsite Onehello over.

Samenwerkingen
Onder meer door het aangaan van samenwerkingen met grote Nederlandse partijen wil Lexa meer abonnees aan zich binden. Zo is Lexa een samenwerking met Marktplaats aangegaan. De datingsite levert gesponsorde content voor de site in de groep ‘Contacten en Diensten.' Lexa levert geen datingservice maar ‘adviezen op het gebied van dating.' Met andere partijen, zoals Yahoo, bestond al iets langer een samenwerking.

Het internationale karakter van Lexa is een sterk punt, meent Simoncini. Wie zich aanmeldt bij de site kan ook zoeken en daten met leden van de wereldwijde Meetic-sites. In totaal hebben de datingsites bijna 30 miljoen leden. Simoncini geeft toe dat het voor de meeste Nederlanders vooral interessant is om binnen de landsgrenzen op zoek te gaan naar een partner. "Maar voor sommigen biedt het een toegevoegde waarde."

Meetic had vorig jaar een wereldwijde omzet van iets minder dan 80 miljoen euro, en een nettowinst van ongeveer 10 miljoen euro. Het grootste deel van de omzet (meer dan negentig procent) is afkomstig uit betaalde online abonnementen. Het overige deel wordt gehaald uit mobiele abonnementen en advertenties.

Deel dit bericht

15 Reacties

Anita

Dat is mooi dat Meetic 100 programmeurs heeft en de eigenaar in een privejet rondvliegt. Met 100 programmeurs weten ze kennelijk nog niet hoe ze een site in de lucht moeten houden. Voor mij nooit geen Lexa meer!

Rob

Anita wat een zeurpiet ben je zeg. Doen ze hun best kom je weer met gezeur aanzetten, bah!

Frederik

Anita heeft een punt: in het Carp-interview met Mr. Meetic lijkt deze man mij ook wat megalomaan, op zoek naar werelddominatie in naam van de liefde 😉

Yor

Nou hier nog maar eens m'n reactie… Lexa heeft inmiddels al een erg slechte naam na hun mooie database stunt laten we het maar crash noemen. Hoe krijg je zoiets nou voor elkaar met 100 man technische Pietjes of waren ze nog in opleiding? Laat dat de smoes zijn?? Wie ik ook in m'n omgeving spreek over dating via internet en ik neem de naam Lexa in m'n mond, dan is't meteen van dat is toch die domme site die laatst profielen in de war had geschopt?  Best grappig?zo kwam ik vanmiddag thuis bij m'n mams en begon over bovenstaande persbericht. Wil je weten wat ze zei toen ik de naam Lexa in de mond nam? Dat is toch die looser site van die profielen. Dat is letterlijk wat ze zei. M'n moeder heeft nu al 3 jaar een succesvolle relatie met een man die ze via Relatieplanet heeft ontmoet en heeft zoals je kunt lezen ook al een afkeer tegen Lexa. Nou ik ben benieuwd wat jullie gaan doen om Relatieplanet te overtreffen. Van de oude Lexa klanten hoeven jullie het in ieder geval niet meer te hebben, want die hebben jullie afgelopen jaar flink in de koude kleren laten zitten. En dan heb ik het voornamelijk over jullie geweldige helpdesk, die voor elke vraag, klacht paraat staat. Toch? Geen commentaar zeker? Ik blijf bij mijnn standpunt: Dating begint misschien bij Lexa, maar eindigt bij Relatieplanet en met succes!!!

Eric

Misschien niet de juiste plaats voor het posten van mijn reactie, maar de reacties op het Lexa artikel bevestigen wel heel sterk mijn gevoel. De mogelijkheid tot het kunnen reageren op een artikel is natuurlijk interessant vanuit het oogpunt van:- verhogen van de interactiviteit;- meer betrokkenheid van de doelgroep van Emerce bij de publicaties;- interessante discussies gerelateerd aan het onderwerp of op het gebied van online marketing. In plaats van interessante discussies over het onderwerp draait het steeds vaker uit op een grote klaagzang over een merk, product en/of mening van een ander. Daarbij heb ik soms mijn twijfels over de onafhankelijkheid en objectiviteit van de poster. Neem nu bijvoorbeeld de reactie van Yor op het Lexa artikel. Aan de hand van zijn gegevens uit zijn e-mailadres heb ik een simpele Google zoekopdracht gedaan. Daarbij kwam ik op de volgende pagina: http://roy-aka-kakihara.hyves.nl/ . In dit profiel staat bij bedrijf: Relatieplanet Nederland B.V.. Ik hoop zo dat ik er met mijn Sherlock Holmes activiteit naast zit, maar ik vrees het ergste.

Henri

Hallo Eric, Heb je voor mij misschien het postadres van Lexa.nl of Meetic.nl bij de hand ik kan het nergens vinden.

Frans

@ Eric Je hebt daar natuurlijk een punt. Reaguurders in het algemeen of vanuit concurrentie voegen wat dat betreft niets concreets toe aan een discussie, laat staan dat je een degelijke mening kunt geven of iets aan kunt nemen van de discussiegenoten. (Roy in dit geval vergeet tussen z'n 'merken' op Hyves Relatieplanet te noemen maar heeft geen moeite om Axe en Senseo te noemen..) Het is gewoon puur populistisch geneuzel. That's all.Ik denk zelf dan ook dat het meer een soort nakaart of galspuw-functie heeft, net zoals ze op zondagavond moeten doen op al die voetbal praatprogramma's, maar dan van een ander niveautje. @ Henri: waarom zou Eric een postadres nodig willen hebben? Om een kaartje te sturen met Kerst ofzo? (zie je? nu ben ik ah reaguren… zo snel kan het gaan!)

Danny van der lei

Hoi meiden ik ben een jongen van 20 jaar ik zoek een vriendin leeftijd tussen de 18 en 24 jaar wie wil met mij verder bel me dan op 06 27657267 ik ben berijkbaar van 22 uur tot 7 uur smorgens

Anoniem

Ik heb het vermoeden dat Lexa niet eerlijk is! Tienduizenden mensen zijn zogenaamd online en elke keer zie je dezelfde gezichten. De aantallen worden overdreven. Heb je een abonnement moet je weer extra betalen voor extra functionaliteit, heb je dat gedaan bedenken ze een Lexamore site en moet je weer betalen.

K

@Anoniem. Je kan wel eens gelijk hebben het was toen ik er nog bij was een grote rotzooi en ze schreven zonder dat je toestemming had gegeven iedere maand automatisch geld van je rekening maar gelukkig kon ik het adres van hun hoofdkantoor in Frankrijk achterhalen en heb iemand die de Franse taal machtig was een brief op laten stellen met dreiging van een advocaat als ze dat niet onmiddelijk stop zetten en mij verwijderden uit hun bestand. Het heeft geholpen. Als ik foto's op relatieplanet zie en teksten dan lijken ze zo over genomen maar bewijs het eens. Ik zou zeggen ga niet met ze in zee en neem een agentschap dat open kaart speelt met telefoonnummer en adres.

Marian

Betaald daten?! Ik snap dat echt niet!Neem eens een kijkje op de gratis datingsite Floxtar: http://www.floxtar.com/nl

mella

Voor betaalde sites heb ik liever parship.nl en brandating.nl maar gratis heb ik liever relatiefront.nl of badoo.nl

Marijn

Hoi, Net even bij Lexa gekeken. Het stikt er van de taalfouten.Niet door de gasten, maar door de site zelf gemaakt.Neem nu bijvoorbeeld, Nationaliteit: Nederlands.Zou toch 'Nederlandse' moeten zijn.Of je nu een mannetje of vrouwtje bent.Een andere was 'ik hebt'. Verder is de site erg onoverzichtelijk en gebruikers onvriendelijk.Relatieplanet is eenvoudig en duidelijk. Lexa is dus niet aan te raden dus.

bernardus 106

Ongevraagd wordt ik van Lexa naar Lexamore overgezet en als je contact wilt maken, moet je betalen.Ongevraagd wordt het abonnement verlengd en de ene keer wordt er een bedrag van je Visacard afgeschreven en de andere keer van mijn normale betaalrekening.Brieven via de site worden alleen beantwoord alos het Lexa of Lexamore uitkomt. Zij zijn absoluut niet sociaal. Ze denken alleen maar hoe ze er iemand weer in kunnen luizen. Het wordtr tijd dat de tv met Kassa weer eens wordt geinformeerd. C 117,00 zo maar afgeschreven en gelijktijdig uit coulance, het lidmaatschap beeindigd. Hoe sociaal kun je zijn.Oplichtingpraktijken!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lieve van Damme / Yoopla

Leden van Lexa en Relatieplanet kunnen gratis met elkaar mailen en chatten op http://www.yoopla.nl 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond